Main menu

header

830 3 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

A avea un regim de tip mediteranean are o mulțime de avantaje, această dietă fiind pe primul loc din perspectiva beneficiilor pe termen lung pentru sănătate. Un studiu de dată recentă extinde lista impactului pozitiv major al dietei de acest tip asupra organismului.

Reduce simptomele cu o treime

Dieta mediteraneană a confirmat pe termen lung atât de multe beneficii pentru sănătate, încât surclasează celelalte sute de regimuri. Oricine dorește să treacă la un stil de viață sănătos are această primă opțiune, care, prin efecte, este creditată cu capacitatea de a prelungi viața. O cercetare recentă a experților de la Universitatea Deakin, din Australia, a pus în evidență faptul că a adopta dieta meditera- neană poate atenua, chiar elimina simptomele depresiei. „Știam de ceva vreme că alimentația este un factor crucial în combaterea acestei afecțiuni psihice, dar acesta este primul experiment direct de amploare care pune în evidență această aso- ciere dintre regimul mediteranean și scăderea cu 30% a simptomelor”, detaliază specialistul Felice Jacka.

Remisie cu… ulei de măsline

Dieta mediteraneană are în prim-plan uleiul de măsline, multe legume, semințe, nuci, puțină carne albă, carbohidrați de calitate și câte un pahar cu vin. Studiind datele metabolice ale unui număr de 166 de voluntari afectați de depresie cronică, experții australieni au concluzionat că aceștia au intrat în remisie la scurt timp după trecerea la acest tip de regim. „Aceste rezultate surprinzătoare nu au fost explicate nici prin schimbări în programul de exerciții fizice și nici prin deosebirile de masă corporală între voluntari, ci au derivat direct din adoptarea regimului mediteranean și eliminarea hranei procesate și a dulciurilor”, argumentează Jacka.

Condimente în loc de sare

Pentru această dietă este tipic consumul de pește, fructe și legume, ulei de măsline și cereale integrale, ceea ce înseamnă că organismul primește importante substanțe nutritive, printre care vitaminele și mineralele, antioxidanții, grăsimi bune Omega 3, fibre și proteine vegetale. Consumul de carne este moderat, lactatele sunt o sursă importantă de proteine, acestea fiind consumate sub formă de iaurt, feta sau alte brânzeturi. Alături de acestea, este încurajat consumul de fructe și legume, dar și de cereale. Carnea roșie, cea procesată și dulciurile sunt consumate foarte rar. Unul dintre efectele notabile ale acestui regim este, de pildă, incidența scăzută a bolilor cardiovasculare a portughezilor, situată sub media europeană.

Crește speranța de viață

Potrivit rezultatelor unor cercetări de anvergură, dieta mediteraneană ajută la menținerea unui nivel normal al glicemiei și colesterolului, iar grăsimile mononesaturate și Omega 3 contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Bogat în calciu, acest regim menține oasele puternice, iar antioxidanții din legumele pe care se bazează au rol de protecție față de multe afecțiuni, unul dintre cele mai importante fiind cel anticancer. De asemenea, alimentația de tip mediteranean se traduce printr-o incidență mai scăzută a unor grave afecțiuni neurodegenerative, cum sunt Alzheimer sau Parkinson, precum și printr-o longevitate remarcabilă, italienii fiind între primele națiuni europene din perspectiva speranței de viață.

În dieta mediteraneană se preferă înlocuirea sării şi a sosurilor grele cu condimente