Main menu

header

842 3 2de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu

Indicată în lupta cu surplusul de kilograme, dieta Beverly Hills a fost promovată ca planul alimentar de slăbire preferat de mai multe staruri americane. Astfel, nu este de mirare că dieta poartă numele celebrului cartier din Los Angeles, unde locuiesc vedete de la Hollywood.

Fără sare, îndulcitori și lactate

Planul de slăbire al lui Judy Mazel, „The Beverly Hills Diet”, a făcut furori în 1981 și s-a vândut în aproape un milion de exemplare, pe parcursul celor 30 de săptămâni cât a fost listat ca bestseller în New York Times. Dieta este restrictivă și propune renunțarea la sare, zahăr, îndulcitori, cofeină, lapte şi brânzeturi. Elementul-cheie constă în faptul că, în primele zece zile, se consumă doar fructe, precum ananas, papaya, mango, kiwi, grepfrut, pepene verde și avocado. Nu există ore fixe de masă și nici anumite cantități care trebuie respectate. Ulterior, se introduc treptat în alimentație cerealele, legumele și proteinele. Planul de scădere în greutate se desfășoară pe parcursul a 42 de zile. Judy Mazel recomandă în cartea sa același tip de fructe, pentru una sau două zile. Totuși, dacă la două mese vor fi consumate fructe diferite, se va lua o pauză de cel puțin două ore între acestea. În schimb, după consumul aceluiași tip de fructe, nu contează pauzele.

Apa și șampania, singurele băuturi permise

După acest plan alimentar de zece zile bazat doar pe fructe, cei care urmează dieta vor începe treptat să includă în alimentație cereale, precum și legume și puțin unt. În ziua a 11-a, ei pot consuma, dimineața și la prânz, câte două chifle și o lingură cu unt, iar la cină trei bucăți de porumb fiert. Fructele rămân singurele alimente care vor fi consumate în următoarele trei zile. În afară de apă (cel puțin doi litri zilnic), singura băutură permisă este șampania. Din a treia săptămână, cei care urmează dieta pot adăuga în meniu pește, fructe de mare sau carne albă. Totuși, abia în ziua a 19-a, se vor introduce preparatele din carne. Se va consuma un singur tip de mâncare pe bază de carne, pe parcursul unei zile. Spre exemplu, dacă se optează pentru piept de pui în prima parte a zilei, cina va consta tot în piept de pui. Persoanele care urmează dieta vor consuma și legume. O variantă de meniu constă în dovlecei dimineaţa, fasole verde la prânz, piure de conopidă la cină. Practic, după o zi cu fructe, vor urma una cu legume și una cu pește sau carne. După 25 de zile, se ajunge în faza de menținere, unde se va mânca variat. Fructele se vor consuma în prima parte a zilei, urmate de carbohidrați, apoi de proteine. Planul alimentar de slăbire se bazează pe un consum mare de fructe exotice, tocmai pentru că acestea sunt bogate în enzime digestive. Faza de menținere promovează consumul alimentelor care conţin aceleași enzime, la aceeași masă, pentru a îmbunătăţi procesul de digestie.

Printre adepții variantei originale a dietei Beverly Hills s-a numărat și Linda Gray, cunoscută pentru rolul lui Sue Ellen Ewing din serialul „Dallas“

Contraindicată în mai multe afecţiuni

Efectele regimului sunt vizibile rapid în materie de eliminare a kilogramelor în plus (se poate slăbi chiar și cinci kilograme săptămânal), dieta Beverly Hills fiind foarte controversată. Un regim pe bază de fructe este detoxifiant, dar acesta nu ar trebui urmat mai mult de trei zile, pentru că ar conduce la carențe nutriționale, susțin mulți specialiști. Potrivit medicilor, acest regim este contraindicat în caz de diabet, colită, hipoglicemie, anemie, colon spastic, gastrită, ulcer, boală de reflux gastroesofagian, esofagită, enterită, sarcină sau perioadă de alăptare. Ulterior, a apărut o nouă dietă Beverly Hills, mult mai permisivă, dar varianta originală a planului de slăbit continuă să aibă susținători. Dacă doriți să o urmați, este important să faceți o serie de analize înainte și să cereți sfatul medicului.