Main menu

header

859 3 3de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Regim alimentar direcționat în principal către persoanele predispuse să acumuleze greutate în plus în perioada de menopauză, dieta Galveston are o serie de beneficii și pentru celelalte categorii, întrucât, pe lângă scăderea sănătoasă în greutate, combate inflamațiile și previne o serie de afecțiuni.

Alimente permise

Lista alimentelor care sunt permise în dieta Galveston este relativ extinsă. De exemplu, proteinele pot fi procurate din somon, ouă, quinoa, iaurt grecesc, pui slab, curcan slab, carne de vită slabă. Antioxidanții și vitaminele pot proveni din afine, zmeură, căpșune, spanac, dovlecei, roșii, castraveți, țelină, broccoli, conopidă. La capitolul grăsimi sănătoase, dieta menționează avocado, uleiul de măsline extravirgin, nucile, migdalele, semințele de susan, de pin sau de floarea-soarelui. Pe de altă parte, dieta Galveston interzice alimentele procesate sau rafinate, făina și boabele rafinate, alimentele bogate în zahăr adăugat, băuturile răcoritoare, zahărul sau îndulcitorii artificiali, coloranții, conservanții și siropul de porumb bogat în fructoză, precum și carnea procesată, prăjelile și alcoolul.

Somn mai bun, bufeuri mai puține

Abordarea antiinflamatoare a dietei Galveston poate ajuta persoanele aflate la menopauză să piardă în greutate mai eficient decât doar prin reducerea aportului de calorii. Creat de medicul american Mary Claire Haver, regimul are la bază reducerea inflamațiilor generate de nutriție și postul intermitent. Potrivit site-ului oficial, dieta Galveston este un „program bazat pe dovezi care funcționează”, prin care femeile nu numai că slăbesc și câștigă masă musculară, ci dorm mai bine, au mai puține bufeuri și evită schimbările frecvente de dispoziție. În ansamblu, dieta Galveston implică în primul rând postul intermitent. Într-o perioadă de 24 de ore, cei care adoptă acest regim pot mânca numai într-o fereastră de timp de opt ore. În al doilea rând, impune opțiunea pentru alimente care combat inflamațiile, cu accent pe antioxidanții naturali. De asemenea, regimul este centrat pe reorientarea combustibilului produs de organism, mai precis eliminarea ceea ce numește „dependența de zahăr și carbohidrați prelucrați”.

„Înainte ca o persoană să înceapă dieta Galveston, sunt necesare adoptarea conceptelor care stau la baza sa, schimbarea mentalității și atitudinii față de propria alimentație“ (doctor Mary Claire Haver)

Micşorează dimensiunea taliei

În timp ce majoritatea celorlalte diete sunt centrate pe reducerea numărului de calorii, regimul Galveston aplică o strategie diferită pentru scăderea în greutate. Pornită de la analizarea a numeroase studii, această dietă pleacă de la rezultatele concentrării pe alimentele care asigură sațietate și pe capacitatea postului intermitent de a preveni o serie de afecțiuni (sindrom metabolic și boli cardiovasculare, cancer) și de a favoriza o scădere de 13% din greutatea corporală inițială, indiferent de aportul caloric total. În cadrul testelor pe voluntari femei cu exces de greutate, aflate la menopauză, care au adoptat dieta Galveston, s-a constatat că acest regim a generat o scădere mai importantă în greutate decât restricționarea numărului de calorii. Pe de altă parte, grupurile de adulți cu obezitate care au trecut la acest regim au consemnat o scădere a dimensiunii taliei cu cinci centimetri după trei luni.