Main menu

header

885 3 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Sezonul estival înseamnă soare, mare, munte, vacanțe, dar și o grijă în plus pentru corpul nostru. Nimic greșit, doar că, pentru a ne bucura de frumusețe, dar și de sănătate, trebuie să avem grijă de el tot timpul anului, nu doar vara. Anca Alungulesei (foto), terapeut în nutriție și trainer în stil de viață sănătos, a creat revoluționara metodă integrativă de slăbit și menținere corporală, psiho-dieta, care i-a adus rezultate impresionante. În ce constă această dietă, ce presupune și ce beneficii aduce pe termen lung, citiți în interviul de mai jos.

„Anotimpul călduros activează nevoia de a arăta bine”

- Vara vine cu nevoia de a reduce numărul kilogramelor sau a remodelării corporale. De ce?

- Anotimpul călduros coincide cu „activarea” nevoii intrinseci de a arăta bine, de a fi în formă, de a te plăcea, nevoie care, la prima vedere, pare mai puternică decât dorința de a mânca orice, oricât și oricând. Acest buton de alarmă care se activează odată cu sosirea verii are legătura și cu faptul că, vara, corpul este acoperit de haine subțiri care lasă la vedere adevărata formă a corpului nostru spre deosebire de anotimul rece când ne învelim cu multe straturi de haine.

- Este eficient acest proces?

- Din păcate, nu. Sau mai bine spus, pot fi eficiente pe o perioadă foarte scurtă de timp. Dacă scopul tău este să slăbești doar pentru a arăta bine vara asta sau în concediu, cu siguranță kilogramele pe care le-ai dat jos vor reveni după ce ți-ai atins acest obiectiv. Este ca o țintă pe care o fixezi, mintea te sprijină să ajungi acolo și în momentul în care ai bifat obiectivul, procesul se oprește. Pentru a avea succes cu „dieta de vară” este nevoie să transformi obiectivul de a slăbi în scop ce are valoare și însemnătate pentru mintea ta, iar scopul nu trebuie să fie doar cel de a slăbi pentru o lună, ci acela de a ajunge la cea mai bună formă a ta. Atunci când obiectivul tău de a slăbi se transformă în scop, adică îi dai o valoare și o însemnătate mult mai mare și mult mai puternică decât obiectivul de a slăbi, atunci mintea te spijină dincolo de minusul pe care îl vezi pe cântar. În psiho-dietă, acesta este primul principiu asupra căruia ne oprim și pe care îl setăm încă de la început.

„Gândește-te la silueta ta ca și cum ai trăi într-o vară continuă”

885 3 2- Ce este psiho-dieta?

- Este un proces în care îi învăț pe oameni care este diferența între setarea obiectivului de a slăbi și de ce este important să transforme obiectivul în scop cu valoare și însemnătate. Și punctul de la care plecăm este înțelegerea scalei slăbitului. Este un instrument extrem de puternic care schimbă perspectiva asupra procesului de slăbire. De exemplu, atunci când te gândești la procesul de slăbire, probabil că, în mintea ta, îl vezi ca pe o pantă pe care cobori. Adică, tu cu kilogramele tale multe ești sus și cobori de parcă ai fi pe o pârtie, și când ajungi jos, ai obţinut greutatea pe care ți-o dorești. Diferența dintre pregătirea pentru succes în loc de repetarea insuccesului constă în schimbarea perspectivei.

- Cum trebuie să abordăm dietele de vară ca să dea rezultate pe termen lung?

- Ca să ai rezultatele pe care ți le dorești, gândește-te la silueta ta ca și cum ai trăi mereu într-o vară continuă. În fiecare zi, indiferent de vremea de afară, trebuie să-ți iubești corpul, să îți placă felul în care arăți, dar și felul în care te face să te simți. Procesul de slăbire ar trebui să înceapă cu cel puțin două luni înainte. Este nevoie să îți oferi acest timp pentru ca rezultatele să fie sustenabile. Mai mult decât atât, este nevoie de timp să-ți descoperi motivația internă și să o întărești până la plecarea în concediu. Astfel, când vei ajunge în locul „ispitelor”, îți va fi mult mai ușor să le faci față.

„Nu confundați vacanța și relaxarea cu orice e permis”

- Totuși, o dietă nu este ușoară. De ce ne ajutăm în procesul de slăbire?

- Diferența dintre ceea ce fac în psiho-dietă și restul curelor de slăbire este că eu pregătesc persoanele care vor succes în dietă. Așadar, materialul cu care lucrăm cel mai des este creierul. Persoana învață instrumente practice de funcționare a creierului. De fapt, învață despre capacitatea ei de adaptare în mediu, în momentul în care este supusă unor factori stresori.

- Cum facem să menținem psiho-dieta și în vacanță?

- Să nu confundăm vacanța și relaxarea cu orice e permis. Cu toții avem tendința ca atunci când plecăm în concediu să ne relaxăm cu riscul de a nu ne mai gândi la noi și la scopul pe care îl avem. Și asta se întâmplă pentru că persoana este în punctul în care încă vede dieta și grija față de corp și minte ca pe ceva ce începe în data X și se termină în data Y. Este greșit. Atât timp cât vezi lucrurile din această perspectivă, vei fi mereu în goana după rezultate ce se vor termina în momentul în care le vei bifa.

- Și care e soluția pe termen lung?

- Este nevoie de o schimbare de perspectivă. Sunt foarte multe persoane care își setează începerea unei diete în funcție de evenimentele pe care urmează să le traverseze. Între nunta X și botezul Y, între ziua mea și plecarea în concediu, și tot așa. Ori lucrurile nu functionează în acest fel. Grija față de noi înșine ar trebui să fie continuă, iar felul în care mâncăm nu trebuie să fie rupt de contextul în care trăim. Mâncatul sănătos nu trebuie să fie ca o anexă în viața noastră, ci să facă parte din viața noastră zi de zi, inclusiv în momentele speciale. În psiho-dietă, înveți cum să îți adaptezi felul de a mânca tuturor acestor momente speciale, de a trece peste ele cu ușurință, fără frustrare și fără kilograme în plus.

„În psiho-dietă, rezultatele încep să vină rapid. Ca medie, din experiența cu clienții, aș putea spune că în prima lună se pierd 3-5 kilograme“

„Grija față de noi înșine ar trebui să fie continuă, iar felul în care mâncăm nu trebuie să fie rupt de contextul în care trăim“

„Primul pas este setarea obiectivului“

- Concret, care sunt pașii pe care îi urmăm în psiho-dietă?

- În primul rând, setarea scopului și nu a obiectivului. Mindsetul trebuie să fie cu focus pe viitor și nu pe rezultatul pe termen scurt. Reducerea la minim a cantității de carbohidrați consumați zilnic, introducerea în planul de mese a grăsimilor sănătoase, bogate în Omega 3, ce ajută la instalarea senzației de sațietate, reducerea apetitului și a poftei de dulciuri, consumul de alimente fermentate, odihnă cât mai multă, hidratare și multe bucurii și reușite, în locul frustărilor și al caloriilor.