Main menu

header

911 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

După ce au studiat timp de peste 15 ani legătura dintre stres și microbiom, specialiștii irlandezi au ajuns la concluzia că un anume plan dietar, pe care l-au numit dieta psihobiotică, nu doar topește kilogramele în plus, ci ajută și la diminuarea stresului și la combaterea cu succes a insomniei.

Alimentele prebiotice și fermentate echilibrează microbiomul

Experții de la University College Cork, din Irlanda, afirmă că dieta psihobiotică are legătură directă cu modificări importante ale microbiomului și de aici cu stresul, odihna și scăderea în greutate. Practic, prezența frecventă a alimentelor prebiotice și fermentate în alimentația zilnică ajută la pierderea kilogramelor, în special în zona circumferinței taliei, unde se acumulează o grăsime periculoasă pentru metabolism și implicit, dată fiind conexiunea amintită, la o funcționare ameliorată a colonului. „Cercetările anterioare au arătat că stresul este legat de microbiomul uman, iar schimbarea dietei poate avea un efect distinct asupra nivelului de stres”, explică specialistul John F. Cryan. 

Fructe, legume, murături, kefir

911 3 3Pentru studiu, participanții care au adoptat dieta psihobiotică - subiect al cărții „The Psychobiotic Revolution”, semnată de Cryan - au consumat alimente prebiotice și fermentate. Cercetătorii au îndrumat voluntarii din grup să consume zilnic: șase-opt porții de fructe și legume bogate în fibre prebiotice, inclusiv ceapă, praz, mere, banane și ovăz; cinci-opt porții de cereale; două-trei porții de alimente fermentate, inclusiv varză murată sau kefir. La încheierea perioadei de testare, cercetătorii au descoperit că adoptarea acestei diete a redus stresul perceput de voluntari, ceea ce a avut efect direct asupra funcționării colonului și echilibrului micrbiomului, iar toate acestea au avut ca rezultat și o scădere sănătoasă în greutate. 

Reglează somnul care arde calorii

Potrivit rezultatelor multor cercetări, una dintre cheile unei scăderi sănătoase în greutate este somnul adecvat, care arde calorii, și la orele potrivite ritmului biologic. Microbiomul intestinal are un rol important în producerea acidului gamma-aminobutiric, un neurotransmițător care promovează calmarea și ajută la odihnă. „Având o dietă care susține un microbiom intestinal sănătos, ne asigurăm că producem suficient din acest neurotransmițător crucial”, detaliază Lauren Pelehach Sepe, nutriționist la Centrul de Wellness Kellman, din New York. Și la acest capitol a punctat semnificativ dieta psihobiotică, participanții la studiul din Irlanda înregistrând un somn mult îmbunătățit după adoptarea regimului.

Dieta psihobiotică permite consumul de miere, sirop de arţar sau nectar de agave, cu necesara atenţie acordată cantităţilor

Ingredientele ideale, în meniuri potrivite

Dieta psihobiotică se remarcă printr-o relativă lejeritate când vine vorba despre ingredientele care sunt interzise de alte planuri alimentare. De exemplu, brânza sau parmezanul sunt permise, însă cu atenție la cantități. Pe de altă parte, varza de Bruxelles, sparanghelul, varza murată, cartofii dulci, legumele cu frunze verzi, fructele în stare naturală, condimente precum scorțișoara sau cardamomul, toate acestea pot face parte dintr-o variațiune de meniuri personalizate ale dietei psihobiotice. „Important este ca în organism să ajungă alimente care sunt în mod natural bogate în prebiotice (mai precis în fibre, cele mai bune surse de hrană pentru microbii intestinali benefici) și fermentate, bogate în probiotice”, arată Sepe.