Main menu

header

920 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Rețeaua Weight Watchers, din SUA, a reușit să iasă în evidență prin rezultatele pe care le-au obținut persoanele pornite pe drumul scăderii în greutate. După ce a ajuns un adevărat fenomen peste Ocean, Weight Watchers a elaborat o cercetare extinsă, care a relevat secretele pierderii kilogramelor și, la fel de important, menținerea rezultatului obținut cu atât efort.

Pierdere de 25 de kilograme menținută cel puțin trei ani

Unul dintre cele mai dificile și demoralizante lucruri cu care se confruntă multe dintre persoanele care au reușit să scadă în greutate este revenirea kilogramelor după întoarcerea la stilul de viață de după dietă, binecunoscutul efect de yo-yo, care are un renume atât de prost, încât a ajuns să-i descurajeze pe mulți dinainte să înceapă regimul. Dar un nou studiu, realizat de faimoasa rețea americană Weight Watchers, dezvăluie cele mai bune modalități prin care oamenii își pot menține greutatea sub control pe termen lung. Într-o nouă analiză, care a inclus chestionare detaliate la care au răspuns mii de membri ai Weight Watchers, autorii cercetării au analizat strategiile pe care cei mai de succes clienți ai companiei le-au folosit pentru a evita creșterea în greutate după finalizarea unui program de slăbire. Toți acești participanți au pierdut în medie 25 de kilograme și au păstrat această greutate mai mult de trei ani. De asemenea, au făcut parte din Registrul Global de Succes al Weight Watchers al Centrului Cal Poly pentru Cercetare în Sănătate, care include și membrii care au slăbit 20 de kilograme și au menținut acest rezultat mai mult de un an.

Înregistrarea caloriilor, autocântărire, urmărirea progreselor

După ce a analizat răspunsurile la chestionare, echipa a centralizat comportamentele, obiectivele, succesele și eșecurile fiecărei persoane. „Ne-am pus întrebarea ce fac oamenii care au menținut pierderea în greutate pe termen lung? Ce putem învăța de la ei pentru a-i ajuta pe alții, care trec printr-o călătorie similară, să obțină aceleași rezultate?”, explică Suzanne Phelan, director al Centrului Cal Poly, profesor de sănătate publică. După finalizarea analizei, specialiștii au arătat că strategiile de succes de menținere a pierderii în greutate obținute în urma unui regim au inclus înregistrarea caloriilor, stabilirea unui obiectiv caloric, autocântărire, exerciții de urmărire a progreselor.

Alexis E. a scăpat de 45 de kilograme la un an de la adoptarea programului WeightWatchers

Mecanismele de adaptare psihologică și restructurarea gândurilor negative sunt metode importante de a menține pierderea kilogramelor postdietă (studiu Weight Watchers)

Efectul yo-yo, doar un regres temporar

Un alt element important al cercetării a fost sintetizarea acelor anume repere ale revenirii la forma dorită și păstrarea rezultatelor după ce intervine efectul de yo-yo și „lupta” reîncepe. Astfel, s-a stabilit că reluarea eforturilor de slăbire trebuie începută înainte ca greutatea care se întoarce să depășească opt kilograme. De asemenea, a reieșit că funcționează foarte bine prelungirea măsurilor direcționate spre slăbit (16 săptămâni față de 10, de pildă). În același timp, adoptarea alimentației sănătoase din timpul dietei tot mai multe zile pe săptămână după încheierea perioadei de regim este o altă formulă simplă de a pierde rapid kilogramele care tind să revină. „Grupul de persoane care au reușit să-și mențină pierderea în greutate sunt cele care percep efectul de yoy-yo ca pe un regres temporar”, punctează Phelan.