Main menu

header

957 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Rezultatele unei cercetări de ultimă oră vin să răstoarne tot ce se considera până acum în legătură cu gustul dulce, despre care s-a crezut că generează poftă de mâncare, dar care, potrivit experților austrieci, diminuează apetitul.

Minus 100 de calorii

În Austria și în Germania, consumul anual de zahăr este în medie de 33 de kilograme pe cap de locuitor. Dacă până acum s-a știut destul de puțin despre influența gustului asupra sațietății, recomandându-se în general să se evite dulciurile pentru că ar stârni foame, rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității din Viena vin să infirme această idee. Mai precis, s-a investigat „rolul receptorilor gustului dulce asupra reglării sațietății”, după cum a punctat specialistul Veronika Somoza. În timpul experimentului s-a constatat că persoanele care consumaseră un lichid cu glucoză înainte de micul dejun au mâncat în medie 100 de calorii mai puțin decât cei din grupul căruia i se administrase un inhibitor al gustului dulce. După ce au analizat datele subiecților implicați în experiment, specialiștii au constatat faptul că persoanele care consumaseră glucoză aveau, de asemenea, o concentrație mai mare de serotonină, hormon care are rol în suprimarea apetitului. În perioada următoare, specialiștii vor extinde cercetarea, cu atât mai mult cu cât pare nu doar să răstoarne un mit, ci ia în considerare și receptorii gustului dulce care există în tractul digestiv.

Organismul cere energie rapidă

Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, apetitul crescut pentru produse dulci poate fi indiciul unei probleme de sănătate. În același timp, există și anumite alimente care declanșează pofta de dulciuri. O cauză ar putea fi aportul redus de nutrienți. Lipsa mineralelor și a vitaminelor provoacă o nevoie excesivă de alimentație, organismul încercând să suplinească aceste deficiențe indiferent de aportul caloric adus. Prin urmare, corpul dorește o energie rapidă, obținută din zahăr. Insomnia poate cauza, de asemenea, tulburări de apetit manifestate pentru dulce, ca și stresul. Totodată, depresia și proasta dispoziție au impact la nivel mental și fizic asupra poftelor. Consumul de dulciuri sau de zahăr face persoana să se simtă bine temporar, iar apoi creierul caută această stare de bine permanent. Majoritatea alimentelor procesate conţin îndulcitori artificiali.

Stresul, proasta dispoziţie ce duc la depresie provoacă o nevoie excesivă de „dulce”

„Rezultatele noastre au pus în evidență faptul că glucoza modulează reglarea sațietății și a aportului de energie prin intermediul gustului dulce“ (Barbara Lieder, Universitatea din Viena)