Main menu

header

957 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Orice dietă care restricționează aportul de calorii generează pierderea de kilograme, dar secretul reușitei este identificarea acelui regim care să poată fi urmat toată viața, întrucât revenirea la alimentația normală poate favoriza efectul yo-yo, foarte periculos pentru sănătate. Dieta 40G este un astfel de program nutrițional, care poate fi adoptat pe termen foarte lung și, după consultarea unui nutriționist, poate fi urmat cu efecte benefice deopotrivă pentru greutate și pentru metabolism.

Restricții… restrânse!

Cu conținutul său scăzut de carbohidrați, dieta 40G limitează consumul de alimente precum pâinea, amidonul, legumele cu amidon, incluzând în schimb, în general, carne, grăsimi și legume cu conținut scăzut de carbohidrați. Dar opțiunile celelalte sunt foarte extinse. Dieta 40G include o varietate de alimente puțin sau deloc procesate, surse de proteine, legume și fructe fără amidon și produse lactate bogate în grăsimi. Concret, este permis consumul de carne de vită, miel, porc, pui, somon, păstrăv, eglefin, ton, ouă întregi, legume ca spanac, broccoli, conopidă, morcovi, sparanghel, roșii, precum și fructe ca portocale, afine, căpșuni, zmeură și mure.

Carbohidrați „măsurați” cu atenție

La categoria nuci și semințe, dieta 40G (prescurtare de la 40 grame de carbohidrați) permite migdale, nuci, semințe de floarea-soarelui, semințe de chia și fistic. Iar pentru iubitorii de lactate, acest regim alimentar vine cu brânză, unt, smântână groasă, iaurt grecesc. De asemenea, este permis consumul de untură, ulei de avocado, ulei de măsline, ulei de cocos. Singura mențiune este în ceea ce privește cantitatea, mai ales în cazul opțiunilor foarte calorice, cum sunt brânza și nucile. În final, promotorii acestei diete, care are o comunitate internațională foarte extinsă de adepți, recomandă și carbohidrați „măsurați” cu mare atenție, dar care nu este nevoie să fie excluşi cu desăvârșire: cartofi, cartofi dulci, mazăre, porumb, banane, ananas, mango, orez brun, ovăz, quinoa, linte, fasole, năut.

„Undă verde” pentru ciocolată neagră și vin sec

Nu întâmplător dieta 40G este foarte populară printre cei care doresc să poată adopta un regim alimentar cu rezultate dar fără multe restricții, care să poată fi urmat pe termen lung: permite ciocolată - varianta neagră, cu 70% cacao -, vin sec, fără adaos de zahăr și apă minerală carbogazoasă. Mai mult, regimul 40G nu exclude, ci doar lasă la latitudinea fiecăruia să-și supravegheze aportul de gustări dulci, produse de patiserie, orice aliment care are zahăr adăugat, cereale rafinate și în general produse foarte procesate. Atâta vreme cât acestea se consumă rar și în cantități foarte mici, dieta 40G are toate șansele nu doar să favorizeze scăderea în greutate, ci și, foarte important, să fie ușor de menținut pe termen foarte lung.

Gustările permise în dieta 40G sunt două tulpini de țelină cu cremă de brânză, creveți, felii de friptură de vită învelite în salată iceberg, o cană cu buchete de broccoli și dressing

Carbohidraţii sunt „duşmanii” vizaţi de dieta 40G, restrictivă cu orice aliment care conţine amidon, dar permisivă cu o mare varietate de cărnuri, legume şi lactate

Trei mese pline de bunătăţi

Cea mai importantă masă a zilei, cea de dimineață, în dieta 40G, conține 12 grame de carbohidrați. Un exemplu de meniu este alcătuit din trei ouă omletă cu trei felii de șuncă de curcan și o roșie prăjită la cuptor cu ulei de măsline. La prânz se aleg bucăți de carne mai slabă, pentru a limita aportul de grăsimi saturate. Se poate consuma piept de pui la grătar cu trei căni cu frunze de salată romană, o roșie întreagă și două linguri cu dressing. Cina poate include grăsimi sănătoase pentru inimă (ulei de măsline) și tot 12 grame de carbohidrați: carne de hamburger slabă la grătar cu o felie de mozzarella și o cană cu broccoli și conopidă aburite, la care se pot adăuga două căni cu frunze de salată (și două linguri cu dressing).