Main menu

header

de Ana Trifan

- Fără înfometare, fără efort, dar cu rezultate sigure

V-aţi întrebat vreodată de ce nu „pică bine” la stomac o friptură cu cartofi prăjiţi sau pâinea cu brânză, urmate, eventual, şi de un desert din fructe? Un medic american a analizat modul în care alimentele ajung să se „lupte” în corpul nostru pentru a fi digerate, din cauza combinaţiilor alimentare greşite pe care le facem. Regulile propuse de doctorul William Howard Hay (foto) sunt simple, dar vitale pentru siluetă şi pentru sănătate.

Lady Diana era adepta acestui regim
Dieta Hay are mulţi susţinători, rezultatele ei în timp fiind verificate şi validate. A fost lansată cu aproape un secol în urmă, în jurul anului 1920, de medicul newyorkez William Howard Hay, după ce s-a îmbolnăvit şi şi-a dat seama că trebuie să-şi schimbe obiceiurile alimentare pentru a-şi proteja sănătatea. Urmând regulile dietei Hay nu numai că veţi pierde din kilogramele în plus, dar veţi scăpa şi de alte probleme, precum constipaţia sau indigestia. De asemenea, dieta reduce riscul apariţiei diabetului sau a bolilor de inimă.
Este imposibil să nu fi remarcat măcar o dată silueta frumoasă pe care o avea Prinţesa Diana, care îşi datora formele armonioase tocmai acestei diete.

Combinaţi corect alimentele şi veţi slăbi!
Doctorul Hay a împărţit alimentele în trei grupe: alcaline, acide şi neutre. Secretul pentru a scăpa de kilogramele în plus este să nu combinaţi niciodată alimentele de tip alcalin cu cele de tip acid, ci doar alimente alcaline cu cele neutre sau alimente acide cu cele din grupa neutră. Grupa alcalină cuprinde alimentele bogate în carbohidraţi: pâine, orez, paste, cartofi, dulciuri, fasole uscată, zahăr, miere, dulceţuri, fructe, cereale etc. Toate tipurile de carne, ouăle, brânza, soia, în general alimentele bogate în proteine, fac parte din grupa „acidă”. Grupa alimentelor neutre e reprezentată de legume, verdeţuri, condimente şi ulei de măsline.

Legumele, salatele şi fructele, partea principală a meniului zilnic!
Pentru a vă fi mai uşor să adoptaţi această dietă, vă dăm şi câteva mici sfaturi:
- nu mâncaţi carbohidraţi cu proteine şi fructe acide la aceeaşi masă!
- legumele, salatele şi fructele trebuie să reprezinte partea principală a meniului zilnic;
- consumaţi în cantităţi mici: grăsimi, carne, brânzeturi, alimente bogate în amidon (cartofi, de exemplu);
- consumaţi doar cereale integrale şi alimente cu amidon neprocesate: excludeţi din meniu alimentele procesate, de genul făinii, zahărului alb sau margarinei!
- faceţi o pauză de cel puţin patru ore între două mese de tipuri diferite.

Cum digerăm proteinele şi carbohidraţii
Pentru a fi digerate, proteinele au nevoie de un mediu acid. Când proteinele de origine animală sunt consumate (carnea, ouăle, brânzeturile), stomacul produce acid hidrocloric, ce activează enzima numită pepsină, cea care separă şi digeră proteinele. Acest proces poate avea loc doar într-un mediu acid. Mediul acid este neutralizat de prezenţe „alcaline”, de genul amidonului sau zahărului, iar din această cauză proteinele sunt digerate incomplet.
Pentru digestie, carbohidraţii au nevoie de un mediu alcalin. Procesarea începe în cavitatea bucală, unde enzima ptialină (amiliaza salivară) începe să desfacă moleculele mari din carbohidraţi înainte ca acestea să intre în intestinul subţire, unde are loc digestia principală. Prezenţa cărnii ori a altui aliment din grupa „acidă” ori a fructelor acide împiedică buna digerare în mediul alcalin necesar carbohidraţilor.
Pe scurt, atunci când amestecaţi proteinele cu carbohidraţii la o masă, se produce prea mult acid pentru a se continua digerarea alcalină a carbohidraţilor, dar în acelaşi timp cantitatea de acizi e prea redusă pentru a permite digerarea proteinelor. De aici rezultă o întreagă serie de probleme, nu numai pentru siluetă, ci şi pentru sănătate în general (indigestie, constipaţii etc.).

Carne fără pâine sau cartofi!
În concluzie, putem combina la orice masă alimentele „acide” cu cele neutre, sau alimentele „alcaline” cu cele neutre, dar niciodată nu vom consuma „acide” împreună cu „alcaline”. De exemplu, atunci când mâncaţi carne, renunţaţi la pâine sau la garniturile din cartofi. Alegeţi să puneţi lângă friptură o salată sau o garnitură de legume. Şi brânza,  combinată cu pâine, paste sau cartofi, vă va da probleme cu digestia şi vă va ameninţa silueta. Aşa că trebuie să o combinaţi doar cu „neutre” - adică legume sau verdeţuri!
Cât despre fructe, ideal este să le consumaţi ca şi gustări între mese. Un desert de fructe poate fi foarte tentant, dar dacă vine după o masă la care aţi mâncat carne va da mari bătăi de cap digestiei dumneavoastră. Aşa că aşteptaţi cel puţin o oră, după masa principală, şi apoi gustaţi din fructe.