Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Mâncarea este una dintre plăcerile vieţii pentru mulţi dintre noi, dar tot ce este gustos, din păcate, îngraşă. Asta însă doar dacă ne săturăm atunci când mâncăm! În cazul în care numai gustăm ce poftim, corpul nu îşi va modifica dimensiunile. Doctorul nutriţionist Anda Avramescu (foto) a găsit soluţia ideală pentru a ne simţi bine şi a consuma inteligent.

Mâncaţi cu măsură!
- Există o cură ce poate fi respectată la petrecere sau în vacanţă?
- Este posibil ca, în perioadele mai libere, să aveţi o creştere uşoară a greutăţii corporale. Nu vă panicaţi! Este bine să ştiţi cum să procedaţi pentru a nu acumula prea multe kilograme! Nu este recomandat să ţineţi o dietă în perioadele în care se reunesc familiile, prietenii şi există prilej de distracţie. Cantitatea alimentelor consumate trebuie însă avută mereu în vedere. Aşadar, puteţi să gustaţi din tot ce vă place, dar câte puţin. Prin urmare, nu vă abţineţi, dar consumaţi cu măsură!

„Băuturile aperitive sunt hipercalorice”
- Există trucuri în privinţa abţinerii de la tentaţiile culinare?
- Da, şi nu doar unul. Nu trebuie să amestecaţi la aceeaşi masă grăsimile din carne cu glucidele din dulciuri! Este indicată o perioadă de cel puţin două ore între ele. Se recomandă ca, în cazul consumului de carne grasă, să asociaţi o salată verde sau una de varză, datorită conţinutului bogat în fibre şi sărac în calorii. Este indicat să nu depăşiţi două pahare cu vin sau cu şampanie pe zi. Încercaţi să evitaţi băuturile aperitive, fiindcă sunt hipercalorice! Puteţi mânca o felie de cozonac sau una de tort cu lapte sau la gustarea de la ora 16:00, însă nu mai târziu. Încercaţi să faceţi cât mai multă mişcare! Dansul şi sporturile de iarnă se pretează cel mai bine în această perioadă.

„Nu depăşiţi mai mult de două sarmale pe zi”
- Bucatele tradiţionale româneşti sunt grele. Cum ar putea românii „trişa” cântarul, păstrându-le în meniu?
- Vă recomand să consumaţi câte puţin din fiecare! Nu depăşiţi două sarmale pe zi şi, consumaţi-le fără mămăligă! Sunt de preferat cele din carne de vită sau din pasăre. Când încălziţi mâncarea tradiţională puteţi pune în vas puţină apă, astfel grăsimea va rămâne în cratiţă. Salata de boeuf are un singur păcat: maioneza. Ea poate fi înlocuită cu una light, ce are de cinci ori mai puţine calorii. Încercaţi să evitaţi la această masă orezul, pastele, pâinea, cartofii sau dulciurile. Piftia de porc este ideală dacă puteţi interveni la preparare. Puneţi în oală mai mult ciolan decât picioare de porc şi scoateţi toată grăsimea ce se adună la suprafaţă după răcire! Cea de curcan este mult mai uşoară. Ciorbele sunt excelente dacă eliminaţi grăsimea de la suprafaţă şi consumaţi ardei iute. Evitaţi asocierea cu smântână! Alegeţi muşchiuleţul afumat sau pastrama în locul cârnaţilor, tobei, chiftelelor sau şoriciului. După obiceiul american, porcul poate fi înlocuit cu carnea de curcan.

„Snacksurile pot fi înlocuite cu legume crude”
- Ce mâncăruri pot fi consumate în cantităţi mari fără a ne face probleme în privinţa greutăţii?
- În această categorie intră legumele crude sau chiar preparate. Snacksurile pot fi înlocuite cu un platou cu morcovi tăiaţi felii, cu sare, lămâie şi cu ţelină Apio, broccoli, castraveţi cruzi, sos de iaurt sau brânză de casă. Sunt delicioase şi nu îngraşă!

„Variaţiile de greutate nu sunt bune pentru organism!”
- Ce ne recomandaţi să consumăm înainte de o petrecere importantă, pentru a da jos rapid câteva kilograme?
- Variaţiile de greutate nu sunt bune pentru organism! El se apără în perioadele de dietă sau de înfometare, punând deoparte, pentru rezerve. Aşadar, nu trebuie să slăbiţi brusc! Nu există cură-minune care să schimbe metabolismul! Doar cu o atitudine echilibrată şi cu un stil de viaţă sănătos vă veţi putea menţine greutatea ideală. Să nu credeţi în minuni, ci numai într-un aport alimentar moderat şi într-un consum de calorii prin sport.

- Cum putem trata greaţa, durerile abdominale sau arsurile stomacale?
- Excesul de mâncare şi de grăsimi, în special, determină o digestie defectuoasă, mai ales la cei cu afecţiuni biliare sau gastrice preexistente. De aceea apar vărsăturile, senzaţia de plenitudine şi durerile colice de abdomen. Dacă se adaugă şi excesul de alcool, manifestările digestive sunt mai zgomotoase. Acestor pacienţi li se recomandă să mănânce mai cumpătat şi să ia enzime pancreatice de tipul Triferment în timpul unei astfel de mese copioase.

Plăcinta cu brânză, desertul ideal

Cozonacul şi prăjiturile pot fi consumate simplu: o felie pe zi. Mai pot fi recomandate alte variante mai uşoare, cum ar fi crema de vanilie, plăcinta cu brânză, prăjiturile cu fructe şi salata de fructe. Nu trebuie să vă simţiţi îmbuibaţi niciodată, mai ales atunci când gustaţi ceva dulce! Nu uitaţi să le consumaţi separat şi nu după masă, ca desert!

Alimentele interzise nu îngraşă dacă sunt consumate moderat!