Main menu

header

24-11-1de Gabriela Niculescu

Vedeta postului B1 TV, Roxana Iliescu, este o mămică-model pentru toate femeile care vor să fie sănătoase, să arate bine, dar să aibă grijă şi de obiceiurile alimentare pe care le vor transmite copiilor lor încă de la alăptare. Maria Teresa, în vârstă de 6 ani şi jumătate, şi Ana Vanessa, de numai 2 anişori, sunt cele două fetiţe superbe ale Roxanei. Gazda emisiunii „6! Vine presa” ne-a dezvăluit cum a reuşit să treacă prin chinurile luptei cu kilogramele acumulate când era gravidă şi în perioada de alăptare, dar şi cum a reuşit să-şi schimbe stilul de viaţă.

„Maternitatea îţi dă o lumină incredibilă, dar eram «multă» rău”
- Ştiu că după prima naştere nu ai avut mari probleme cu surplusul de kilograme. Totuşi, ai făcut vreun efort pentru a reveni la forma iniţială a corpului?
- Când am adus-o pe Teresa acasă, de Crăciunul anului 2003, aveam doar două kilograme în plus faţă de greutatea de dinainte de sarcină. Din păcate, presiunea celor din jur m-a făcut să mă supraalimentez în perioada alăptării şi am mai câştigat şase kilograme, pe care le-am dat însă jos în câteva luni prin gimnastică, masaj şi revenirea la un mod de viaţă sănătos.

- În perioada sarcinilor, în special în cea de-a doua, care am înţeles că a fost mai dificilă, ai ţinut un regim alimentar sau ai dat frâu liber poftelor?
24-11-2- Dacă mă gândesc la cea de-a doua sarcină, apelez la zicala: „Fă ce zice Păstorel, nu ce face el!”. Am văzut pe pielea mea că cel mai simplu mod de a scăpa de kilogramele din sarcină e să nu le acumulezi. Am pornit cu patru kilograme în plus în urma unui tratament hormonal, dar cu o voinţă de fier să-mi controlez greutatea printr-un regim supersănătos. Voinţa mea s-a topit însă după trei săptămâni, când greţurile de dimineaţă, prânz şi seară mi-au făcut viaţa un coşmar. Trebuia să continuu să muncesc, şi singura metodă ca să evit scene penibile - cum ar fi fost să întrerup emisia să mă duc un pic să vomit?! - a fost să mănânc nonstop. Acest lucru combinat cu interdicţia de a face şi cel mai inofensiv sport datorită iminenţei unui avort, care m-a însoţit până la apariţia pericolului de naştere prematură, s-au tradus în transformarea mea într-o mamă grasă şi frumoasă. Chiar eram frumoasă, pentru că maternitatea îţi dă o lumină incredibilă, dar eram „multă” rău! Şi în afara părţii estetice - aş fi spart toate oglinzile şi mai ales cântarele, ca să nu mai vorbim despre hainele care se încăpăţânau să nu mă încapă - au intervenit probleme medicale, circulaţia periferică a suferit enorm, iar durerile de spate au devenit insuportabile în ultimele două luni, ceea ce m-a făcut să-mi iau o pauză de la emisiune înainte de naştere. Asta spre deosebire de prima sarcină, când kilogramele puse mi-au permis să alerg pe teren până în preziua naşterii. Îmi amintesc chiar că ultima filmare a fost undeva la o piscină şi, burta fiind imensă, colegii mă pândeau, la cea mai mică grimasă a mea provocată de o minoră contracţie, unii se ofereau să mă împingă în piscină, să nasc în apă, alţii săreau în maşină să mă ducă la maternitate, iar şoferul făcuse rost de telefonul doamnei doctor.

- Câte kilograme aveai în plus după ultima sarcină?
- Am ieşit din maternitate cu 12 kilograme în plus, dar, ca la prima experienţă, cei din jur m-au convins că fetiţa mea nu lua în greutate pentru că eu nu mă hrăneam suficient. Dă-i şi luptă, iar şase kilograme au venit ca prin farmec. În total 18...

„Notaţi zilnic pe hârtie ce mâncaţi. Vă veţi speria!”
- Când şi cum ai slăbit?
- Când Vanessa a împlinit 6 luni şi s-a dovedit că nu dieta mea o împiedica să crească normal în greutate, ci un reflux esofagian care s-a rezolvat o dată cu diversificarea hranei. Am încercat să slăbesc cu diverse diete, care însă nu făceau decât să-mi fie o foame de lup şi să mă „răzbun” cu proxima ocazie pe o megaporţie de dulciuri sau de cartofi prăjiţi. Agonia a durat trei luni, până când nutriţionista Mihaela Bilic mi-a deschis ochii - orice dietă care începe se şi termină. Singura metodă durabilă de slăbit este schimbarea definitivă a modului de viaţă şi, mai ales, de hrană. Eu sunt o pofticioasă, îmi place să mă bucur de orice fel de mâncare bună, şi asta a înţeles şi ea, fiind la rândul ei o gurmandă, când m-a sfătuit cum să ajung la greutatea ideală fără nicio dietă strictă. Regulile au fost simple: două săptămâni de antrenament, adică să notez absolut tot ce mănânc şi să încerc să grupez totul în trei mese şi maximum două mici gustări, adică un iaurt degresat sau un ardei gras, un morcov, şi apoi ajustările care au venit de la sine. Când vezi pe hârtie tot ce mănânci zilnic te sperii. Ea doar mi-a spus care sunt alimentele şi combinaţiile care sunt dezastre calorice fără vreun mare aport nutritiv, adică porumbul, cartofii în orice stare, mai ales în combinaţie cu proteine, morcovii fierţi, făină albă şi, înţelegând cât de rău îmi fac, le-am exclus din proprie voinţă, fără frustrări sau regrete.

- Ai fost într-un cantonament care te-a ajutat să-ţi remodelezi corpul. În ce a constat?
- Hrana sănătoasă m-a ajutat să slăbesc mult, dar nu să revin chiar la greutatea ideală. În plus, corpul meu nu mai avea aceeaşi formă. Şi ori de câte ori aveam o perioadă mai stresantă, mă consolam în braţele vechiului prieten, zahărul. Aşa că, deşi destul de comodă din fire, am înţeles că fără sport nu se poate şi am mers la orele Luminiţei Nicolescu, pe care o cunoşteam de mult şi la care se duceau prietenele mele Valentina Pelinel, Iuliana Marciuc şi Carmen Okabe. M-am molipsit imediat şi am descoperit că o oră de gimnastică dis-de-dimineaţă nu doar că remodelează corpul, dar dă o stare şi o energie pozitive pentru întreaga zi şi alungă nevoia aceea viscerală de dulce; e totul ştiinţific dovedit. În plus, în clubul Luminiţei e o gaşcă de fete pe cinste, care formează o adevărată familie. Asta m-a făcut să am curaj să merg în cantonamentul de o săptămână organizat anual la începutul verii. Trei antrenamente pe zi, dietă controlată şi rezultate spectaculoase. Am stat la Jupiter, la ora 7:00 alergam deja pe plajă, la 12:30 încă un antrenament şi apoi ultimul la 18:30. De la gimnastică aerobică la salsa, de la belly dance la yoga şi stretching, toate aceste tehnici parcă au fost ceea ce corpul şi mintea noastră aveau nevoie de foarte mult timp. A fost super! Şi pentru că nici eu, nici Iuliana nu voiam să stăm departe de copii, i-am luat şi pe ei, alături de mama ei şi de iubitul meu. Aşa că în pauzele dintre antrenamente eram pe plajă cu ei. Acum vrem să refacem experienţa într-un cantonament scurt, de week-end, în Deltă.

„Sunt adepta dietei Montignac”
- Cornelia Marin este invitată frecvent în emisiunea ta. Produsele sale te-au ajutat?
- Cornelia m-a fascinat. Eu eram deja adepta stilului de viaţă Montignac (n.r. - dietă care se bazează pe principiul evitării alimentelor cu index glicemic ridicat şi pe modificarea obiceiurile alimentare în funcţie de obiectivele urmate), dar nu reuşeam să-l pun în practică, pentru că nu găseam produse cu indice glicemic scăzut. Răzvan Popescu mi-a adus-o în cale pe Cornelia şi a fost ca o minune. O pot asculta ore în şir cum vorbeşte despre ingrediente 100% sănătoase, despre cum să mănânci pe săturate lucruri delicioase şi totuşi să nu te îngraşi. În plus, ea chiar face tot ceea ce spune. E vegetariană şi găteşte nişte lucruri senzaţionale fără niciun ingredient nesănătos. Şi fetele mele adoră produsele sale, de la biscuiţii cu fructe uscate la pizza cu blat integral, iar eu nu mai pot sărbători nimic dacă nu am tortul său fără făină. Pot să nu mănânc nimic la petrecere, dar mă delectez cu o mare felie de tort. E extrem de fin, delicios şi absolut inofensiv pentru siluetă.

„O oră de gimnastică dis-de-dimineaţă nu doar că remodelează corpul, dar dă o stare şi o energie pozitive pentru întreaga zi şi alungă nevoia aceea viscerală de dulce“

„Nu mă mai atrag alimentele pline cu grăsimi şi cu E-uri“

24-11-3- Cum defineşti stilul tău de viaţă sănătos?
- După o perioadă în care mi-am impus să renunţ la lucrurile nesănătoase şi am ţinut o cură de detoxificare, acum chiar nu mă mai atrag alimentele pline de grăsimi şi E-uri. Am rămas gurmandă, dar gusturile mi s-au schimbat. Mănânc cantităţi uriaşe de fructe, îmi fac salate de tot felul, fructele de mare sunt preferatele mele, brânza telemea am înlocuit-o cu urdă amestecată cu mărar şi mirodenii, iaurturile şi laptele bătut sunt la discreţie şi, când am chef de ceva dulce, îmi fac acasă o îngheţată sănătoasă. Nu mai ştiu ce este aceea făină albă şi, dacă am o întâlnire în oraş, am grijă să mi-o stabilesc unde se mănâncă sănătos. Oricum, cu riscul ca unii să mă considere fiţoasă, controlez toate etichetele produselor pe care le cumpăr, iar la restaurant specific tot ce trebuie - ceaiul îl beau fără zahăr, salata mi-o condimentez singură, pe legumele sau pe carnea preparată pe grătar nu vreau ulei - şi, uite aşa, lupt cu diverse obiceiuri, care, din păcate, fac parte din cultura bucătarilor români şi încet-încet adaugă calorii inutile şi nesănătoase. Şi indiferent cât de încărcat e programul meu, îmi fac timp dimineaţa pentru cel puţin o jumătate de oră de gimnastică, de cel puţin trei ori pe săptămână. Încerc să fac acelaşi lucru şi pentru fetele mele.

Un sfat pentru mămici

- Ai un sfat pentru mămicile care vor să redevină frumoase, dar şi sănătoase?
- Cum spuneam şi înainte, să aibă grijă să nu se îngraşe excesiv în timpul sarcinii. Chiar nu e nevoie să se hrănească pentru doi. Iar dacă chiar simt că leşină dacă nu mănâncă şi pereţii, măcar să aleagă ceva sănătos. Două kilograme de crevete pe grătar cu o salată pentru trei persoane e un lucru, dar să se îndoape cu hamburgeri, cartofi prăjiţi şi savarine nu e doar lucru extrem de nesănătos. Tot ce primeşte mama primeşte şi copilul şi astfel îi scrie, practic, condamnarea acestuia la o dependenţă de acele gusturi nesănătos de bune. După naştere, alăptatul este cea mai bună sală de fitness. Dacă se evită supraalimentarea, efortul alăptării va topi cele mai inestetice grăsimi. De restul se pot ocupa când reintră sau intră pentru prima dată în sala de gimnastică. Cât despre regim, credeţi-mă pe cuvânt, dietele drastice nu fac altceva decât să vă amăgească pe moment, cu preţul unor frustrări enorme şi cu grave consecinţe asupra sănătăţii fizice şi mentale!