Main menu

header

17-08-1de Cătălina Tăgârţă

- Acupuncturistul Mircea Zamfirescu vă dezvăluie secretul unei cure de durată

Aproape toată lumea visează să aibă un corp frumos, să slăbească şi apoi să nu mai pună la loc kilogramele inestetice şi supărătoare. Acupuncturistul Mircea Zamfirescu (foto), care face parte din Asociaţia Chineză de Acupunctură şi moxa terapie, deţine secretul de care aveţi nevoie. Potrivit acestuia, obezitatea este o boală care, tratată corespunzător, n-ar trebui să recidiveze. Astfel, puteţi da jos până la 25 de kilograme în doar şase săptămâni.

Obezitatea, o boală tratabilă
- Foarte multe persoane obeze apelează la dumneavoastră pentru a le ajuta să slăbească. Spuneţi-mi, vă rog, care sunt metodele pe care le folosiţi?
- Lucrez după modelul medicinei tradiţionale chineze. În cea europeană, obezitatea e privită strict ca rezultatul unei greşeli de alimentaţie, de nutriţie, iar slăbitul durează cât ţii un regim restrictiv. În cea chineză, în schimb, obezitatea e văzută ca o boală de care te tratezi şi de care scapi, iar ca metodă de tratament se folosesc acupunctura şi/sau moxa terapia (n.r. - se face cu ajutorul unor plante medicinale şi al căldurii degajate de jar). Evident că pacientul trebuie să fie ponderat, să nu mănânce în exces, dar ţine şi de conformaţia fiecăruia: unii pot consuma zece covrigi, de exemplu, şi nu se îngraşă, iar alţii pun pe ei şi dacă mănâncă doar gaura de la un singur covrig. (râde)

În şase săptămâni daţi jos 25 de kilograme
- E adevărat că aţi avut pacienţi care au slăbit 20-25 de kilograme în şase săptămâni?
- Da. Acestora le-am spus aşa: „Trebuie să mâncaţi de trei ori pe zi, singuri, fără televizor, muzică sau comeseni şi să fiţi atenţi la ce simţiţi în timpul mesei. Nu căutaţi senzaţia de sătul, ci de confort digestiv, care ţine doar între trei şi şase secunde. Când aţi simţit-o, lăsaţi jos ce aveţi în mână, vă ridicaţi imediat de la masă şi plecaţi, pentru că în momentul în care aţi mai băgat ceva în gură, cât de puţin, nu mai percepeţi limita”. A mânca tot din farfurie e o chestiune de om sărac. În plus, e indicat ca în timpul mesei să se mestece bine.

- Există cantităţi dinainte stabilite, pe care pacientul trebuie să le consume într-o zi?
- Nu. Cantitatea de hrană consumată depinde de la o persoană la alta, de la o zi la alta, de la o activitate la alta sau chiar de la un anotimp la altul.

- Cât durează tratamentul pentru obezitate?
- Diferă de la o persoană la alta. Dacă se respectă întocmai recomandările mele, pacientul poate da jos între 20 şi 25 de kilograme în şase săptămâni. În general se fac 12 şedinţe, o pauză de şapte zile şi apoi se reia. Dacă este nevoie, după aceea se fac una-două şedinţe de control. Dacă persoana respectivă vrea să slăbească mai mult trebuie să facă o pauză de alte şase săptămâni după tratament, în care are voie să se alimenteze normal, dar limitat, fără excese, şi abia apoi să reînceapă următorul remediu.

Există circa 80 de tehnici speciale de pus „piuneze”
- Cum arată meniul bolnavului într-o zi de tratament?
- Recomand carne de pui sau de peşte, fiartă sau la grătar. Sunt şi cazuri în care pacienţii au voie vită, de exemplu, dar trebuie să menţionez că fiecare regim e personalizat. Contează foarte mult vârsta, bolile, absolut tot. Într-un fel tratez pe cineva de 25 de ani şi în alt fel o persoană de 60 de ani. Apoi, mai au voie doar legume de culoare verde - de exemplu: mazăre, spanac, fasole verde şi trei litri de apă plată pe zi.

- Spuneţi-mi mai multe despre acupunctură. Pentru slăbit, de exemplu, unde şi cum se înfig acele?
- În acupunctura chineză, acele nu se înfig, ci se pun. Există circa 80 de tehnici speciale, însă felul în care se face acest lucru şi profunzimea depind de rezultatul pe care vreţi să-l obţineţi într-un anumit punct. E important însă să ştiţi că selecţionarea şi combinarea zonelor ce vor fi folosite, cât şi tehnicile de punere şi manevrare depind în totalitate de diagnosticul clinic. Pentru slăbit se aplică în jur de şapte-opt ace pe corp şi două-trei pe lobul urechii, unde acţionează anumiţi nervi. Numărul depinde însă de etapa de tratament în care se află pacientul. Spre exemplu, în cazul femeilor se ţine cont dacă sunt la menstruaţie sau dacă e lună plină. Totul este strict personalizat.

„Doare cu puţin mai mult decât deloc”
- Este dureros procedeul?
- Doare cu mult mai puţin decât vă puteţi imagina şi doar cu puţin mai mult decât deloc. Durerea este un fenomen strict personal şi subiectiv, dar mai ales relativ, deoarece acele sunt cam de şapte ori mai subţiri decât orice ac de injecţii.

- Cât timp trebuie să stea pacientul cu ele în piele?
- Între 20 şi 30 de minute. Dacă se pun piuneze nedureroase minuscule, acestea se pot ţine şi două-trei zile.

- Există riscul de îmbolnăvire în timpul procedeului sau de apariţie a unor alergii, de înroşire a pielii?
- Acele sunt de unică folosinţă, strict sterile. Ele sunt făcute din oţel special fără crom şi sunt argintate şi sterilizate perfect, încât nu există niciun fel de risc privind anumite alergii sau boli transmisibile. Înroşirea pielii nu are de ce să apară.

„Acupunctura tratează peste 280 de afecţiuni“

- Să înţeleg că nu vindecaţi numai obezitatea. Ce alte boli aţi mai tratat?
- Se pot trata toate bolile, într-un fel sau altul. Spre exemplu, eu i-am pus prima oară ace mamei mele, în 1976, pentru că suferea de o neuropatie diabetică. Am optat pentru exemplul medicinei chineze, deoarece aceasta datează de 7.500 de ani şi e fascinant să ştii că este atât de bine verificată de trecerea secolelor, în timp ce medicina europeană are doar circa 1.000 de ani. De cea modernă nici nu mai vorbim, pentru că are abia vreo 200 de ani, iar Aspirina există de doar 70 de ani. Pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sunt trecute peste 280 de afecţiuni ce pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii, printre care şi lombosciatică, lombago sau spondiloză cervicală ori poliartrite.