Main menu

header

de Maria Petrache

Tiroida „leneşă”, sindromul ovarului polichistic, intoleranţa la anumite alimente şi urmarea diferitelor tratamente medicamentoase pot fi cauzele pentru care, deşi ţineţi regim, nu slăbiţi. Aşadar, atunci când rezultatele dietei nu sunt vizibile este important să cereţi sfatul medicului.

10% dintre adulţi suferă de afecţiuni ale tiroidei
Porţia de mâncare pe care o consumaţi a fost înjumătăţită, programul de sport a fost intensificat, sfaturile medicului nutriţionist sunt urmate de-a fir a păr şi, cu toate acestea, cântarul nu vă arată scăderea în greutate la care visaţi? Specialiştii americani, citaţi de postul de ştiri CNN, spun că motivele care nu permit pierderea în greutate ţin de tiroidă. Astfel, o glandă „leneşă” prelungeşte procesul de slăbire. Experţii endocrinologi spun că aceasta produce hormoni care reglează felul în care organismul foloseşte energia, iar un dezechilibru dă metabolismul peste cap. Potrivit statisticilor, aproape 10% dintre adulţi suferă de această afecţiune, cu precădere femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani.

Depresia şi epuizarea, printre simptome
Printre cele mai des întâlnite simptome ale tiroidei „leneşe”, dincolo de îngrăşarea nejustificată sau de imposibilitatea de a slăbi, se numără şi durerile apărute la încheieturi, sensibilitatea la frig, depresia şi oboseala accentuate. Dr. Jamie Kane, directorul medical al Spitalului „Park Avenue Medical Weight and Wellness”, din New York, recomandă efectuarea unor analize ale glandei tiroide înainte de a începe un regim de slăbire. În cazul în care rezultatele arată anumite dereglări, se recomandă tratarea acestei probleme. De asemenea, o femeie din zece suferă de sindromul ovarian polichistic, afecţiune ce se manifestă prin producerea în exces a hormonilor masculini. Această problemă de sănătate duce la o îngrăşare inexplicabilă. Mai mult, dr. David Katz, directorul Centrului de Cercetare „Yale Prevention”, a declarat că sindromul ovarului polichistic este adesea asociat cu rezistenţa corpului la insulină, adică organismul are probleme de procesare a zahărului, ceea ce poate duce la stocarea grăsimii în exces, mai ales în zona taliei.

Unele alimente provoacă retenţia de apă
Intoleranţa organismului la anumite alimente îngreunează procesul de slăbire. „Aceasta este cauzată de lipsa din organism a unei enzime din tubul digestiv sau de o sensibilitate la anumiţi aditivi. Printre produsele-problemă se numără: lactatele, glutenul, ouăle, soia, porumbul şi nucile. Ele pot duce la balonare şi la reţinerea apei în corp.
Astfel, dacă observaţi în timpul regimului o creştere a masei corporale comunicaţi nutriţionistului la ce aliment corpul a dezvoltat intoleranţă, pentru a fi înlăturat”, potrivit doctorului Elizabeth W. Boham, medic generalist din Massachusetts.

Şi medicamentele pot aduce kilograme în plus

Medicamentele precum steroizii, anticoncepţionalele sau antidepresivele contribuie la luarea în greutate, în special atunci când tratamentul cu pastile nu este unul adecvat pentru organism. Potrivit specialiştilor, atunci când îngrăşarea are drept cauză medicamentaţia, dieta nu va avea prea mult succes. Aşadar, explicaţi medicului care v-a recomandat pastilele ce efecte secundare aţi observat, pentru a vă schimba tratamentul.