Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

- Se bazează în special pe fructe, legume crude, seminţe şi nuci

Stresul, ritmul de lucru alert, mesele neregulate, dar şi consumul produselor de tip fast-food sau junk-food i-au adus pe mulţi oameni în culmea disperării din cauza kilogramelor acumulate. Pentru a scăpa de acestea, medicul german Ernst Günter a creat un regim bazat pe hrană vie, care garantează că după două săptămâni de cură nu numai că vă veţi întări sistemul imunitar, dar veţi constata că veţi scăpa şi de oboseală, iar depozitele de grăsimi în exces vor dispărea ca prin minune. Şi asta nu e tot. Dieta Günter nu vă ajută doar să slăbiţi, ci să vă şi vindecaţi de anumite boli grave, precum cancer sau diabet, sau cel puţin să le ţineţi sub control.

Rezultatele se văd după primele două săptămâni
Potrivit medicului german, cura este inspirată din metoda de vindecare a medicului antic Hypocrate, care este considerat şi astăzi drept unul dintre cei mai renumiţi doctori ai tuturor timpurilor. Günter susţine în cartea sa „Hrana vie” că dieta-minune poate fi folosită de oricine, oricând, ea fiind recomandată atât celui sănătos, cât şi celui bolnav şi utilizată fie pentru prevenire, fie pentru însănătoşire. „Hrana vie, fiind lipsită de otrăvuri, poate vindeca bolile de inimă, artritele, pietrele la fiere, bolile de stomac, de intestine sau de piele, tuberculoza, prostata şi scleroza”, afirmă în cartea sa medicul de origine germană. Cura e bazată pe hrănirea exclusivă cu crudităţi alese, care să detoxifice corpul, să-l elibereze de acizi şi să-i dea forţe vii. Sună foarte bine, iar dieta e într-adevăr miraculoasă, însă înarmaţi-vă cu multă răbdare, pentru că nu este deloc permisivă, mai ales dacă sunteţi gurmanzi, dacă vă plac la nebunie carnea şi mâncarea gătită. Însă, dacă vă hotărâţi să o urmaţi, pe lângă faptul că după două săptămâni veţi începe să slăbiţi, veţi scăpa şi de senzaţia de sete şi veţi fi mult mai rezistenţi la muncile grele.

Nu săriţi peste micul dejun!
Pentru micul dejun trebuie să tocaţi cu râşniţa de cafea sau cu un mixer următoarele plante (proaspete sau uscate): salvie, câteva boabe de ienupăr, pojarniţă, barba-ursului, peliniţă, cimbru, două-trei frunze de pelin şi coada-şoricelului. După ce le-aţi mărunţit bine amestecaţi două linguriţe cu această compoziţie cu o lingură cu seminţe de in măcinate, o lingură cu tărâţe de grâu, o lingură cu hrişcă sau seminţe de floarea-soarelui, puţin grâu, un morcov mic ras, una-două linguri cu ceapă, două linguri cu ulei de măsline şi o lingură cu drojdie. Amestecul se pasează bine şi i se dă gust cu puţină sare de mare. În loc de ceapă aţi putea folosi şi o banană strivită. Meniul este lăsat intenţionat mai uscat, pentru a fi foarte bine amestecat. Acesta poate fi înghiţit apoi fie cu lapte crud, fie cu o altă băutură. Nu săriţi însă peste această masă şi respectaţi întocmai cantităţile! Dacă într-o dimineaţă, spre exemplu, nu aveţi suficient timp de mestecat, luaţi-vă compoziţia într-un borcan şi consumaţi hrana la serviciu. În cazul în care aveţi probleme cu constipaţia e bine să adăugaţi mâncării de dimineaţă câteva frunze de siminichie.

Prânzul este copios
Prânzul dietei Günter este destul de bogat. Aperitivul conţine salată verde şi adaosuri de nuci, plus banane, iar felul principal e format din: una-trei linguri cu uruială de grâu, mei înmuiat în apă, puţin hrean ras, ceapă, puţină drojdie, sare de mare, muştar şi ulei de in. Totul se garniseşte cu fructe de coconar, muştar şi ardei. Puteţi pune şi mere rase, miere, stafide sau smântână, după gust. Compoziţia se îngroaşă cu tărâţe şi germeni de grâu, iar persoanele care se balonează e bine să mănânce puţin. La desert puteţi consuma lapte crud, pepene sau roşii.

Daţi gust cinei cu zeamă de lămâie
Iată ce puteţi consuma la masa de seară: un cartof mic, crud, fără coajă, amestecat cu o banană strivită şi unul-două mere coapte rase, o lingură cu ulei, o linguriţă cu tărâţe şi o lingură cu fructe de coconar sau nuci. În funcţie de gust, se mai pune o linguriţă cu zeamă de lămâie şi puţină uruială de mei. Pentru un aspect mai plăcut, puteţi orna totul cu felii de banane. În ceea ce priveşte desertul, acesta e format din pâine necoaptă sau lapte crud.
În locul acestei cine puteţi consuma şi nuci, usturoi, curmale sau banane.

Reţetă pentru pâine necoaptă

Dacă întregul meniu al acestei cure e format din hrană vie, pâinea pe care aveţi voie să o mâncaţi seara e bine să fie preparată tot la rece. Iată de ce aveţi nevoie: 500 g uruială de grâu, 500 g uruială de secară, 200 g stafide negre, o lingură cu ulei, două linguri cu sare de mare şi puţin chimion. Totul se pune la înmuiat cu cât mai puţină apă, apoi se dă prin maşina de tocat sau se frământă bine cu mâna. Întindeţi aluatul foarte subţire (la 4-5 cm grosime) şi apoi îl daţi la uscat. Vara îl lăsaţi trei ore la soare, iar iarna îl puteţi pune deasupra unui calorifer, unde să nu stea la mai mult de 40 de grade Celsius. Pâinea are cel mai bun gust când este încă moale. Se poate pune în pungi şi se păstrează la frigider. În caz contrar, în câteva zile se va acri. Puteţi amesteca în aluat şi seminţe de mac sau chimion, iar în loc de stafide negre şi apă folosiţi sucul de la o roşie sau de la un măr ras.

Pentru a trata cancerul, medicul german susţine că trebuie să ţineţi această cură timp de şase-opt săptămâni, iar pentru diabet, 6-12 luni. Avantajul e că hrana crudă alimentează şi vindecă în acelaşi timp.