Main menu

header

de Elena Nedelcu

După mesele de Sărbători, încărcate cu bunătăţi de tot felul, dar mai ales din carne de porc, organismul acumulează toxine care afectează sănătatea pe termen lung. De aceea, în prezent există numeroase metode de detoxificare, din ce în ce mai populare printre cei care doresc să ducă un trai curat şi chiar să slăbească.

Unele diete sunt periculoase
Dietele de detoxificare sunt recomandate, însă trebuie să aveţi grijă, deoarece unele sunt periculoase pentru sănătate dacă sunt urmate fără a consulta în prealabil un medic de specialitate. Unele dintre acestea pot limita drastic aportul caloric sau sunt bazate numai pe lichide sau pe anumite ingrediente despre care se crede că au rolul de a topi grăsimea, cum ar fi piperul sau oţetul.
Dacă este bine realizat şi echilibrat, un regim de detoxificare poate fi şi sănătos. Acesta trebuie să conţină un număr de 1.500-1.800 de calorii pe zi, în care să fie incluse, obligatoriu, fibre şi proteine slabe. Astfel, pe lângă eliberarea corpului de elemente nocive, veţi scăpa şi de kilogramele în plus.
Jennifer Ventrelle, specialist în nutriţie în cadrul Centrului Medical al Universităţii Rush din Chicago, din Statele Unite ale Americii, s-a gândit la cei care doresc să urmeze o dietă sigură de detoxificare şi slăbire şi a structurat un model ce recomandă consumul a 1.400 de calorii pe zi. Acesta se ţine timp de trei zile, nu presupune înfometare sau excese şi, deoarece are un aport ridicat de calorii, nu o să vă simţiţi epuizaţi sau stresaţi.

Ce puteţi mânca
Mai jos vă prezentăm o listă cu alimentele pe care puteţi să le consumaţi în această perioadă de detoxificare.
Micul dejun
- 220 ml apă în care aţi stors puţin suc de lămâie;
- un ou făcut jumări, amestecat cu ierburi proaspete, cum ar fi busuioc sau oregano, şi o felie de pâine integrală prăjită sau o cană cu ovăz fiert cu două linguriţe cu nuci;
- 220 ml ceai verde.
Gustare
- un măr tăiat felii cu o linguriţă de unt de arahide.
Prânz
- o cană cu spanac proaspăt sau uşor călit, peste care adăugaţi suc de lămâie sau de portocală ori o cană cu sparanghel, peste care puneţi o linguriţă cu ulei de măsline, usturoi şi suc de lămâie;
- 110 g somon sau pui, gătit la cuptor sau la grătar, asezonat cu condimente;
- o jumătate de cană cu boabe fierte de fasole;
- 220 ml apă sau ceai verde;
- 4 nuci pecan.
Gustare
- o jumătate de cartof dulce sau o portocală ori un grepfrut;
- 110 ml iaurt cu un conţinut scăzut de grăsime.
Cină
- salată de spanac cu legume, la care adăugaţi o linguriţă cu ulei de măsline extravirgin amestecat cu suc de lămâie sau oţet;
- o cană cu sparanghel gătit la aburi;
- 110 g carne de pui fără grăsime, preparată pe grătar sau în cuptor, cu condimente;
- o jumătate de cană cu orez brun fiert;
- 220 ml apă sau ceai verde.
Gustare
- o cană cu afine;
- 110 ml iaurt degresat.

Abuzul de laxative dăunează colonului

Înainte de a începe o cură de detoxificare cu un produs special creat în acest scop este bine să cunoaşteţi temeinic ce conţine acesta. Cele mai utilizate astfel de produse sunt sub formă de pudră, ceai sau capsule, unele dintre ele fiind puternic laxative. Acestea ajută la curăţarea colonului şi la eliminarea toxinelor, însă, dacă sunt folosite frecvent, pot produce grave dereglări, alterând capacitatea naturală de contracţie a colonului. De asemenea, pot interveni negativ în absorbţia calciului şi a vitaminei D. De exemplu, scoarţa de copac nu este recomandată mai mult de nouă zile, senna este contraindicată persoanelor cu dereglări stomacale, iar psyllium husk este dăunătoare celor predispuşi la diabet.

De reţinut! Regimul se bazează pe consumul a maximum 1.800 de calorii pe zi şi nu presupune înfometarea.