Main menu

header

de Elena Nedelcu

Fibrele alimentare din fructe, legume, cereale integrale şi leguminoase sunt deosebit de benefice pentru sănătate şi siluetă. La această concluzie a ajuns, în 1980, şi Audrey Eyton, creatoarea dietei care a schimbat modul de gândire a celor care credeau că doar prin înfometare poţi să slăbeşti. Autoarea regimului „F-Plan” sau, mai simplu, dieta de slăbire pe bază de fibre alimentare, a impus un nou stil de viaţă, bazat pe aportul crescut de fibre alimentare şi pe restricţionarea numărului de calorii pe zi.

Dau senzaţia de saţietate
Dieta bogată în fibre reduce nivelul colesterolului, îmbunătăţeşte digestia şi previne sau tratează constipaţia. Fibrele alimentare dau senzaţia de „stomac plin” pentru mai mult timp, reduc nevoia de a ronţăi ceva tot timpul şi ajută la menţinerea sănătoasă a sistemului digestiv. În plus, un aport corect de fibre alimentare în dietă va îmbunătăţi tranzitul intestinal şi va absorbi o mare parte din grăsimile ingerate. Toate aceste avantaje recomandă fibrele alimentare în curele de slăbire.
Cu ajutorul acestei diete puteţi slăbi 3 kg în aproximativ patru săptămâni. Regimul constă în consumul alimentelor bogate în fibre, adică între 25 şi 30 g pe zi. Dacă nu sunteţi obişnuiţi cu un aport mărit de fibre este posibil ca la începutul regimului să fiţi supuşi unor efecte secundare, precum balonările, flatulenţa ori constipaţia. Nu vă speriaţi, specialiştii au confirmat faptul că această dietă are certe valenţe terapeutice şi recomandă consumul mărit de apă pentru a preveni constipaţia cronică.

Bazaţi-vă pe fructe şi pe legume
Pe lângă numărul mare de fibre alimentare introduse în alimentaţia zilnică, dieta „F-Plan” promovează şi un consum redus de grăsimi alimentare şi calorii. Meniul zilei va consta, în mare parte, în fructe şi legume, lactate şi brânzeturi degresate, proteine din surse animale şi vegetale, toate proaspete şi în cantităţi mici.
Cât timp ţineţi această dietă bazată pe fibre alimentare, puteţi să alegeţi singuri lista felurilor de mâncare, fără să aveţi bătăi de cap cu alimentele pe care nu aveţi voie să le consumaţi sau să aveţi probleme că nu găsiţi ceea ce vă trebuie. Singurele reguli pe care e indicat să le urmaţi sunt: consumaţi 25-30 g de fibre pe zi şi maximum 1.500 de calorii. Iată o listă cu alimente şi câte fibre conţine fiecare, pentru a vă fi mai uşor să vă alcătuiţi meniul zilnic: o jumătate de cană cu fasole - 9,5 g; o jumătate de cană cu linte - 7,8 g; o jumătate de cană cu fasole neagră - 7,5 g; o cănuţă cu stafide - 7 g; o jumătate de cană cu pastă de roşii - 5,9 g; o jumătate de cană cu zmeură - 5,5 g; o jumătate de cană cu anghinare - 4,5 g; o jumătate de cană cu mazăre - 4,4 g; o cănuţă cu ovăz - 4 g; o jumătate de cană cu mure - 3,8 g; o cană cu morcov bucăţi - 4 g; două căni cu spanac crud - 3 g; 24 de migdale - 3,3 g; un măr - 3,3 g; o jumătate de cană cu orz - 3 g; o portocală - 3 g; o banană - 3 g; o pară - 4 g; un broccoli - 2,4 g; un ardei roşu dulce - 2,4 g; o nectarină - 2,3 g; 28 de arahide - 2,3 g; o felie de pâine integrală de cereale - 2 g; 15 jumătăţi de nucă - 2 g.

Sunt absorbite în mod direct de intestinul subţire

Fibrele alimentare sunt definite drept parte a fructelor, legumelor şi cerealelor care nu pot fi digerate de stomac, dar pot fi absorbite de intestinul subţire. Din punct de vedere nutritiv, fibrele nu aduc niciun aport caloric organismului şi nici nu au valoare nutritivă. Ele sunt de două feluri: solubile şi insolubile. Primele reduc absorbţia de grăsimi şi zaharuri din alimente şi, implicit, nivelurile colesterolului şi glucozei din sânge scad. Acestea se găsesc în alimente precum citrice, mazăre, fasole, ovăz, mere, căpşuni. Fibrele insolubile diminuează timpul de tranzit prin tractul digestiv, prevenind constipaţia, şi se găsesc, spre exemplu, în făină integrală, tărâţe de grâu şi nuci.

De reţinut! Regulile acestei diete se bazează pe consumul a 25-30 g de fibre pe zi şi maximum 1.500 de calorii.