Main menu

header

18-08-1de Cătălina Tăgârţă

- Octavian Păscuţ, de la „Cronica Cârcotaşilor”, a reuşit să dea jos 13,5 kilograme în două luni

Unde există voinţă, rezultatele nu întârzie să apară. Acesta este şi cazul lui Octavian Păscuţ, alias Mistreţu’, de la „Cronica Cârcotaşilor”, care a declarat război kilogramelor în plus. Cu o dietă personalizată, pusă la punct de nutriţionistul Lygia Alexandrescu, cârcotaşul a reuşit să slăbească 13 kilograme în mai puţin de două luni. Regimul nu e unul foarte uşor, dar nici foarte complicat. În plus, vedeta recunoaşte că tentaţiile i-au dat târcoale, dar analizele medicale din ce în ce mai bune şi acul cântarului care cobora vertiginos i-au dat tăria să meargă mai departe.

„Aveam aproape 100 de kilograme”
- Câte kilograme aveai înainte de a începe regimul şi la ce greutate ai ajuns acum?
- Aveam 99,5 kilograme - aproape 100 - iar acum am 86 de kilograme.

- Ai ţinut o dietă personalizată. Ce te-a motivat să începi?
- Un ficat cam „obosit”, care nu prea mai primise atenţie de ceva timp şi avea nevoie de o „revizie” generală (râde).

- Ai mai ţinut şi alte cure de slăbit înainte?
- În urmă cu câţiva ani eram „gonflabil”, ca să zic aşa, adică dacă voiam să dau jos câteva kilograme era suficient să răresc puţin mesele şi să umblu la cantităţi şi se vedeau rezultate imediat. În ultima perioadă însă, kilogramele s-au acumulat, indiferent de cură. Cu toate că nu am exagerat nici cu alcoolul şi nici cu mâncarea grasă nu am reuşit să-mi revin.

„De când sunt la dietă umblu cu pacheţelul după mine”
- Ce conţine meniul tău zilnic?
- Dimineaţa, la ora 7:00 punct, trebuie să mănânc neapărat un ou cu salată şi să beau vreo 300 de grame de chefir, iar la ora 11:00 am prima gustare, care constă într-un măr. La prânz pot alege carne de vită, de pui sau de curcan, la grătar, cu legume fierte sau fripte, 200 de grame de chefir şi o felie de pâine, iar la ora 16:00 iau din nou o gustare. Seara, la ora 19:00, e nelipsită supa de pui sau de legume, însoţită de 400 de grame de chefir şi o felie de pâine.

- Înţeleg că există alimente sau obiceiuri interzise în dietă?
- Da, şi sunt destul de multe, de la cartof, brânză sărată, carne de porc şi multe altele până la fumat, care s-a transformat într-o ţigară electronică.

- Ai un program foarte încărcat la serviciu. Cum te descurci cu indicaţiile date de medic?
- Asta e cea mai dificilă parte din dietă, pentru că e extrem de greu să găseşti pâinea de secară, pieptul de curcan la grătar, legumele fierte sau ciorba „curată” cu pui de ţară şi legume naturale la local, şi mai ales la preţuri de bun-simţ. Aşa că, de când sunt la regim, umblu cu pacheţelul după mine.

„Sunt foarte pofticios”
- Ţi-a fost greu să te obişnuieşti cu meniul?
- La început n-a fost greu deloc, mai ales pentru că eram extrem de încântat de idee. După o lună a fost însă mai greu, pentru că mă obişnuisem deja cu meniul şi câteodată îmi era poftă şi de altceva.

- Să înţeleg că eşti pofticios… Care era felul tău preferat de mâncare înainte de a începe regimul?
- Da. Sunt foarte pofticios. Înainte de a începe acest regim personalizat mâncam mai mult decât putea duce „containerul”. Îmi plăcea foarte mult mâncarea indiană Vindaloo. Dar şi un ciolan cu fasole sau un garf cu cartofi prăjiţi mă dădeau gata…

- Ţi s-a întâmplat să „salivezi” după ceva în aceste două luni? Cum ai depăşit momentul critic?
- Da, de foarte multe ori, dar de fiecare dată analizele medicale, care reveniseră la parametri normali, şi cântarul, care o luase la vale, m-au făcut să trec peste tentaţii.

- Cum te împaci cu dulciurile sau cu... lipsa lor, mai degrabă?
- Nu prea îmi plac dulciurile. Dacă ar fi trebuit să renunţ doar la ele aş fi fost de mult slab.

- Vine vara, cu îngheţată, cu bere... Te-ai obişnuit cu ideea că ai interzis la ele sau speri să termini regimul până atunci?
- Îngheţata poate să mă aştepte mult şi bine, însă cu berea şi şpriţul rece o să fie o problemă. Nu mare, dar o să fie, pentru că vreau să-mi menţin obiceiurile acestea alimentare încă un an.

„Îmi place mâncarea sau mai bine zis o ador”
- Crezi că „trăim pentru a mânca” sau „mâncăm pentru a trăi”?
- Nu o să fiu ipocrit, ambele variante sunt valabile. Îmi place mâncarea sau mai bine zis o ador şi o pot savura sub orice formă, cu mici excepţii. Dar recunosc faptul că înainte existau momente când trebuia să mănânc pe grabă orice îmi pica, mai ales de la fast-food, ca să rezolv probleme mai importante, şi acesta e şi principalul motiv pentru care ne îngrăşăm.

- Ţi s-a recomandat ceva special şi în ceea ce priveşte băuturile?
- Apă la discreţie, ceaiuri, chefir şi sana. Băuturile alcoolice au fost tăiate de pe listă.

- La câte kilograme vrei să ajungi?
- Medicul nutriţionist care mă ţine sub observaţie speră să ajung la 75 de kilograme, dar eu consider că şi 80 de kilograme ar fi îndeajuns pentru moment.

- Ţi s-a spus ce urmează după aia? Regimul se opreşte brusc sau vei ţine o dietă de menţinere?
- Cu siguranţă o să trec la un regim de menţinere, dar cel puţin o să-mi permit să fac excepţii, măcar de poftă.

- Faci cumva şi sport în paralel cu dieta? Declarai la un moment dat că-ţi pregăteşti „cubuleţele de pe abdomen”. E adevărat?
- Nu am început încă antrenamentele, însă am să mă gândesc la un sport pe care sper să-l introduc în curând în orar, pentru că dieta fără mişcare nu prea funcţionează.

„M-am reapucat de fotografie“

- Care este personajul tău preferat dintre cele pe care le parodiezi?
- Agentul Tuzgureanu este copilul meu de suflet, dar îmi place să mă joc cu orice personaj atunci când mi se potriveşte.

- Ce-ţi mai place să faci, în afară de „Cronica Cârcotaşilor”? Ai vreun hobby care te ajută să stai departe de poftele culinare?
- Am destule pasiuni, una mai costisitoare decât alta, care îmi ocupă ceva timp. De exemplu, de curând m-am reapucat de fotografie, dar am şi acvariu, care necesită foarte multă răbdare pentru îngrijire. În rest, petrec destul de mult timp pe Facebook şi în general pe internet, fiind înnebunit după gadgeturi. Şi mă joc tot felul de jocuri cu băieţelul meu, Alexandru.

„Înainte de a începe acest regim personalizat mâncam mai mult decât putea duce «containerul»