Main menu

header

19-09-1de Elena Şerban

- Ernestine Shepherd este, la 74 de ani, cea mai în vârstă practicantă de culturism din întreaga lume

În general, o femeie în vârstă de 74 de ani este preocupată doar de nepoţi sau de strănepoţi, de tratamentele pentru diverse boli şi de vizitele la medic. Însă, o americancă se arată interesată de alte lucruri la această etate: fitness, meditaţie, maratoane şi... culturism, pe care le practică, nu le admiră din fotoliu.

Are grijă să nu depăşească 1.700 de calorii zilnic
Ernestine Shepherd din Baltimore (SUA) a primit anul trecut din partea reprezentanţilor Cărţii Recordurilor titlul de cea mai vârstnică femeie culturist din lume. Ernie, aşa cum este ea alintată de soţul său, susţine că vârsta e doar un număr.
Atleta se păstrează într-o formă excelentă prin meditaţii, exerciţii fizice, jogging şi un regim alimentar deosebit. Ziua sa începe la 3:00 cu o oră de meditaţii. Urmează o alergare de 16 km şi apoi ia micul dejun. După prânz petrece ore întregi în sala de gimnastică. Nu doar pentru a se antrena, ci şi pentru a ajuta câteva grupe de pensionari să practice sport.
În ceea ce priveşte hrana, septuagenara nu mănâncă decât pui (fără piele), orez sălbatic şi multe legume şi fructe. Mai mult, are grijă să nu depăşească 1.700 de calorii zilnic, în ciuda faptului că petrece ore în şir în sala de gimnastică. Ernie afirmă că pofta de dulciuri i-a dispărut total în urmă cu mulţi ani.
În ultimii ani, ea a participat la nouă maratoane şi a câştigat două concursuri de culturism.

Are doar 10% grăsimi
Ernie nu a fost îndrăgostită de sport din copilărie. Ba chiar era o adolescentă uşor durdulie, care nu făcuse nici măcar o oră de sport în viaţa sa. Totul s-a declanşat în urmă cu aproape 20 de ani, când, aflată la cumpărături cu sora sa, şi-a dat seama că nu e mulţumită de corpul său. Încerca să-şi cumpere un costum de baie şi nu i se potrivea nimic.
Cele două femei s-au gândit atunci că e cazul să ia măsuri şi s-au dus la o sală de sport. Doar că, la scurt timp, sora Ernestinei a decedat, iar Ernestine a renunţat la sport. Total. A fost nevoie de intervenţia unei prietene comune, care i-a spus că sora sa ar fi vrut ca ea să continue activitatea sportivă. Şi atunci a revenit în sala de gimnastică şi nu a mai părăsit-o. Ernestine a prins gustul sportului şi, în scurt timp, rezultatele au început să se vadă. Corpul său era din ce în ce mai tonifiat şi ea se simţea mai bine.
Acum, septuagenara arată mai bine decât multe tinere de 20 de ani. Ea cântăreşte doar 58 kg la aproape 1,70 m înălţime, însă e plină de muşchi. În urma unui control, medicii au constatat că sportiva are un procent de grăsime în organism ce nu depăşeşte 10%. În condiţiile în care o persoană cu aceeaşi înălţime şi greutate are aproape 20% grăsime. Impresionant, nu?

Nu face sport după ureche
Deşi avea experienţă în fitness, Ernestine nu s-a aruncat cu capul înainte când a venit vorba despre culturism. Înainte de a se înscrie la primul concurs, ea a consultat un medic. Abia după ce specialistul i-a dat acceptul, femeia a intensificat antrenamentele, introducând şi exerciţii pentru a-şi creşte masa musculară. „Trebuia să vorbesc întâi cu un medic. Până la urmă, oasele mele au 74 de ani şi nu era cazul să fac pe viteaza”, a declarat femeia. După şapte luni de antrenamente intensive, a concurat în 2008 la primul concurs de culturism. Pe care l-a şi câştigat.

„Mişcarea este o dependenţă fericită!“

De-a lungul ultimilor zece ani, Ernestine a susţinut numeroase conferinţe în care discuta despre beneficiile sportului asupra organismului. Şi pentru că nu-i place să vorbească doar din cărţi, se dădea pe sine drept exemplu. „Aş vrea ca toată lumea, dar mai ales cei de vârstă apropiată mie, să realizeze cât de bine poate face sportul. Am avut şi eu reţineri la început. Mă gândeam că nu are rost să îmi stric manichiura trăgând de fiare şi nici nu îmi plăcea ca părul meu să se murdărească din cauza saltelelor. Însă, o dată ce am văzut ce muşchi frumoşi se dezvoltă pe abdomenul meu... parcă îmi venea să continuu. Mai mult, m-a ajutat foarte mult faptul că mă simţeam din ce în ce mai bine”, a afirmat bunicuţa. „Aşa că fuga în sala de sport! Strângeţi din dinţi primele săptămâni, pentru că apoi veţi deveni dependenţi de mişcare. Şi, credeţi-mă, e o dependenţă al naibii de fericită!”, a completat.

Inedit!

- Ernestine e fan înfocat al actorului Sylvester Stallone;
- Soţul său este cu 20 de ani mai mic decât ea;
- Are un fiu în vârstă de 53 de ani şi un nepot de 14 ani;
- Şi-ar dori să lucreze împreună cu Prima Doamnă, Michelle Obama, la un program antisedentarism, care să se adreseze tinerilor americani.