Main menu

header

25-08-1de Cătălina Tăgârţă

Cu toţii cunoaştem cel puţin o persoană care, indiferent de ora la care mănâncă sau de cantitatea de hrană consumată, nu se îngraşă nici măcar un gram. Asta înseamnă că are „arderile bune”, adică organismul său nu reţine toate grăsimile din hrană. La polul opus există persoane care se îngraşă şi dintr-o bucăţică de ciocolată pe care o savurează la o oră târzie. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic (foto) vă învaţă cum trebuie să procedaţi pentru ca organismul să ardă mai repede grăsimile.

Stilul de viaţă este esenţial
Se spune că nivelul de arderi dintr-un organism este determinat genetic, însă e foarte important şi stilul de viaţă, pentru că acesta poate „strica” moştenirea genetică pe care am primit-o. Spre exemplu, un stil de viaţă agitat, coleric, în continuă mişcare e asociat persoanelor care au arderi bune, întrucât, datorită activităţii continue, ele consumă multă energie. La polul opus, persoanele sedentare, cele care nu fac sport şi mănâncă la întâmplare sau cele care au ţinut multe cure de slăbire au probleme cu arderile grăsimilor, întrucât metabolismul încetineşte pe măsura restricţiilor.

„Proteinele vegetale ajută «arderile grele»”
În primul rând e bine să ştiţi că aveţi nevoie de multe proteine din carne. E recomandată carnea de porc, în special muşchiul şi pulpa, şi carnea de vită şi de pui, însă de la acesta din urmă nu trebuie să mâncaţi aripile. De asemenea, proteinele slabe, din peşte şi din ou, ajută metabolismul să se elibereze mai repede de calorii, spre deosebire de grăsimi şi de zaharuri, care nu consumă deloc energie. „Eu recomand carnea, chiar şi rece, împreună cu legume încă de la prima oră a dimineţii, acestea reprezentând un mic dejun sănătos, de care organismul are nevoie pentru a se trezi şi a intensifica arderile. Tot dimineaţa puteţi consuma fasole sau mazăre, deoarece şi acestea conţin multe proteine vegetale, care ajută arderile”, ne-a declarat Mihaela Bilic. Micul dejun este foarte important, întrucât el dizolvă grăsimea care s-a depus în timpul somnului de noapte.

Condimentele îmbunătăţesc metabolismul
Alte alimente care vă pot fi de ajutor sunt condimentele şi ierburile aromate, care dau senzaţia de căldură şi intensifică circulaţia sângelui, îmbunătăţind metabolismul. „De exemplu, ardeiul iute trebuie consumat fără frică dacă persoanei în cauză îi place gustul. E doar un mit că acesta face rău celor care suferă de gastrită sau de ulcer. Din contră, el stimulează secreţia de mucus şi înlătură aciditatea gastrică. Ghimbirul, fie proaspăt, fie ras peste mâncare sau sub formă de infuzie, e o rădăcinoasă bună nu numai în această problemă, dar este şi antioxidant şi vă scapă de greaţă şi de multe altele”, ne-a mai spus medicul nutriţionist. Pătrunjelul şi mărarul verde vă pot fi de ajutor, la fel şi hreanul, în special pentru salate.

Iaurtul alungă senzaţia de foame
Consumaţi ouă şi peşte cel puţin de două-trei ori pe săptămână, în special somon şi ton. „Conserva de ton în suc propriu e înecăcioasă, dar pune metabolismul la treabă. Iaurtul inhibă foamea, iar calciul prezent în compoziţia lui împiedică substanţele grase din alimente să se absoarbă în organism”, a adăugat specialista.
Lichidele joacă un rol extrem de important în arderea grăsimilor, deoarece curăţă organismul şi rinichii. E vorba, evident, despre apă plată, lapte, ceai neîndulcit sau sucuri proaspete făcute în casă, deci nu şi despre sucuri carbogazoase sau alcool. Se ştie că numeroase persoane şi-au recăpătat silueta datorită terapiei cu apă, bând cantităţi foarte mari din acest lichid. De mare ajutor vă pot fi şi citricele, întrucât vitamina C pe care o conţin acestea este energizantă şi duce la creşterea arderile metabolice.
Evitaţi mezelurile, pentru că grăsimea din ele se depozitează imediat. Reduceţi şi consumul de smântână şi brânză grasă şi renunţaţi la cafea, ciocolată, tutun şi alcool, deoarece acestea influenţează atât nivelul de energie, cât şi pe cel al greutăţii, şi perturbă echilibrul zahărului din sânge.

30 de minute de mers rapid înseamnă 174 de calorii „arse“

Dacă aveţi probleme cu greutatea trebuie să învăţaţi organismul să consume calorii pentru a accelera metabolismul, iar acest lucru este posibil doar prin mişcare şi sport. Chiar dacă nu aveţi bani să mergeţi la sala de fitness, la dansuri sau să practicaţi un sport, plimbarea în ritm alert şi alergarea vă pot fi de un real ajutor. Spre exemplu, mersul rapid consumă aproximativ 174 de calorii în 30 de minute, iar alergarea, în jur de 374 de calorii. Acestea trebuie însă realizate cu paşi mici şi rapizi, corpul drept, braţele îndoite, mişcându-le înainte şi înapoi pe lângă corp şi păşiţi mai întâi cu călcâiul, apoi cu vârful. Numai astfel puneţi la treabă muşchii consumatori de calorii, adică pe cei de la picioare, fesieri şi abdomen. În plus, atunci când alergaţi, nu vă aplecaţi prea mult în faţă şi nici nu ridicaţi picioarele prea sus. De asemenea, este indicat să alternaţi câteva minute de alergare uşoară cu alte câteva minute de alergare în viteză, pentru accelerarea arderilor.

De reţinut! 1 g de grăsime produce circa 9 calorii, în timp ce 1 g de carbohidraţi produce cam 4 calorii. Aşa se explică de ce majoritatea curelor de slăbire implică scăderea consumului de grăsimi.

Pont! O dată cu înaintarea în vârstă încetineşte şi metabolismul, deci trebuie să se micşoreze porţiile de mâncare şi raţia calorică.