Main menu

header

de Elena Şerban

Gustul iute al unei mâncări nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Ba dimpotrivă. Ardeiul iute, piperul şi muştarul scad apetitul, grăbesc digestia şi elimină constipaţia.

Apetit diminuat cu ardei
Ardeiul iute scade apetitul, arată o cercetare realizată la Universitatea Purdue din Indiana, SUA. Responsabil pentru acest efect minunat este ingredientul principal din ardeiul iute, capsaicina, substanţă ce dă gustul foarte iute. De altfel, această substanţă creşte secreţia de adrenalină şi de noradrenalină, ce diminuează senzaţia de foame.
În studiul realizat de oamenii de ştiinţă americani, efectuat pe parcursul a şase săptămâni la Universitatea Purdue, au fost implicaţi 25 de voluntari sănătoşi, 13 care adorau să mănânce ardei iute şi 12 care nu erau obişnuiţi cu gustul acestuia. Conform cercetătorilor, efectul ardeilor iuţi este mai puternic în cazul persoanelor care nu consumă în mod frecvent această legumă.
Alte avantaje ale consumului de ardei iute sunt atenuarea senzaţiei de foame, micşorarea apetitului, dar şi eliminarea poftelor pentru mâncarea fast-food, produse de patiserie sau de cofetărie. Ardeiul iute nu este singurul condiment care ajută la slăbit.

Muştarul grăbeşte digestia
Un alt ingredient de mare ajutor în lupta contra kilogramelor în plus este muştarul. Seminţele de muştar conţin, în proporţie de 28%, uleiuri datorită cărora au efect antiseptic. Astfel, pasta obţinută din ele luptă contra digestiei leneşe, favorizează secreţiile gastrice şi este remediul perfect împotriva constipaţiilor cronice.
Una dintre cele mai eficiente reţete este următoarea: luaţi în fiecare zi, înainte de mesele principale, o linguriţă cu boabe de muştar şi apoi beţi o cană cu apă. În stomac, în contact cu apa, boabele formează un mucilagiu, cu ajutorul căruia veţi slăbi rapid, dar sănătos.

Piperul „topeşte” stratul adipos
Negru, roşu sau alb, piperul se înscrie şi el pe lista condimentelor care subţiază talia, tot datorită conţinutului de substanţe ce grăbesc metabolismul. Cel mai bun piper pentru curele de slăbire este cel negru, proaspăt măcinat.
Una dintre cele mai cunoscute utilizatoare ale dietelor cu piper este Angelina Jolie. Astfel, în urmă cu doi-trei ani, vedeta din „Tomb Rider” îşi propusese să slăbească aproximativ zece kilograme în doar trei săptămâni. Dieta presupunea consumul zilnic al unui amestec de piper roşu Cayenne, suc de lămâie şi sirop de arţar. Medicii nu recomandă această dietă, avertizând că ea poate avea drept consecinţă o slăbire accentuată a organismului.
Altă utilizare a piperului, în afară de condiment în mâncare, este o... limonadă. Pentru prepararea acesteia aveţi nevoie de două linguri cu suc proaspăt de lămâie sau lime, două linguri cu sirop de arţar, un vârf de linguriţă cu piper roşu Cayenne şi o cană cu apă plată. Acest preparat se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile.

De reţinut! Motivul principal pentru care condimentele iuţi ajută la îndepărtarea kilogramelor nedorite este acela că ele accelerează metabolismul, ceea ce duce la arderea majorităţii caloriilor, nu la depunerea grăsimii în locuri nedorite.

Atenţie! Consumul exagerat de condimente iuţi poate avea ca efecte ulcerul, refluxul gastro-esofagian, diareea, dar şi iritaţia tractului gastrointestinal. De aceea, înainte de a urma un regim alimentar bogat în condimente iuţi, faceţi o vizită medicului de familie, explicaţi-i care vă sunt intenţiile şi cereţi-i acceptul.