Main menu

header

de Ana Trifan

Chiar dacă le consumaţi în cantităţi mari, unele produse par a acţiona ca un drog şi vă fac să le doriţi din ce în ce mai mult chiar dacă, poate, ştiţi că nu sunt sănătoase, nu vă satură şi contribuie la acumularea de kilograme în plus. Iată care sunt acestea şi de ce trebuie să le evitaţi.

Guma de mestecat
- Stimulează sucurile gastrice, producând salivă
Potrivit nutriţioniştilor, saliva ce se produce în timp ce mestecăm gumă coboară în stomac şi îl „păcăleşte” să se pregătească pentru a digera mâncare, ceea ce face să vă fie foame chiar dacă abia aţi mâncat.

Băuturile dietetice
- Nu vă lăsaţi păcăliţi de etichete precum light!
Studiile au arătat că sucurile dietetice determină apariţia senzaţiei de foame. „Îndulcitorii artificiali provoacă senzaţia de foame şi, spre deosebire de zahăr, miere sau alte produse naturale de îndulcit, nu oferă corpului ceva pentru a mai potoli apetitul”, a declarat Sharon Fowler, cercetător în domeniul obezităţii la Centrul pentru Sănătate din San Diego, SUA. Potrivit specialistei, îndulcitorii artificiali au şi un alt efect dezastruos pentru siluetă: blochează activitatea celulelor din creier ce dau senzaţia de plin, de sătul.

Siropurile bogate în fructoză
- Vă dereglează metabolismul
Le turnaţi peste o prăjitură, peste îngheţată sau cafea şi vă gândiţi că nu au cum să fie ameninţătoare pentru sănătate şi siluetă. Ei bine, vă înşelaţi. În urma consumării acestor siropuri, chiar şi în cantităţi mici, apetitul şi poftele ce intervin vor fi foarte greu de controlat, pentru că aceste produse încetinesc secreţia de leptină din corp. Aceasta este un hormon crucial, ce dictează corpului că e sătul şi că e cazul să înceteze cu mâncatul.

„Mesele” congelate
- Stomacul nu se va simţi sătul
Aţi ales din galantarul cu produse congelate o masă deja preparată, ce pare sănătoasă? Indiferent că e vorba despre legume cu carne sau cu orez, de obicei, aceste produse nu aduc la fel de multe fibre în organism ca atunci când e vorba despre legume proaspete şi vă va fi foame în continuare. Pe deasupra, multe dintre calităţile legumelor se pierd în urma procesării, aşa că nu mai beneficiaţi de aceiaşi nutrienţi pe care îi găsiţi în varianta proaspătă. Aşadar, alegeţi o „masă” congelată, la pungă, doar atunci când nu aveţi încotro. Iar atunci e bine să o combinaţi cu o salată de legume sau de fructe proaspete.

Specialităţile de patiserie
- Sunt pline de făină şi zahăr şi nu au nutrienţi
De câte ori nu aţi apelat la un convrig sau la o merdenea, gândindu-vă că vă potoliţi foamea repede cu ceva gustos, fără a consuma foarte multe calorii? Ipoteza aceasta e total greşită. O merdenea are cam tot atâtea calorii precum un prânz format dintr-o supă de legume, un piept de pui la grătar şi o salată generoasă de legume. Produsele de patiserie au la bază făină şi zahăr, iar fibrele şi nutrienţii lipsesc aproape total. Aşa că să nu vă miraţi dacă la cinci minute după ce le-aţi consumat vă este şi mai foame.

Batoane cu cereale şi cu zahăr
- Nu reprezintă un mic dejun veritabil
Nu alegeţi să mâncaţi batoane la micul dejun decât dacă sunt proteice şi conţin foarte puţin zahăr. Cerealele şi fructele procesate nu sunt o soluţie bună, oricât le-ar lăuda cei care le produc că luptă pentru silueta dumneavoastră. Şi asta pentru că nu va dura mult şi veţi simţi din nou că vă e foame. Încercaţi să vă faceţi timp de un mic dejun adevărat. Alegeţi cereale integrale, precum fulgii de ovăz, pe care să le combinaţi cu iaurt, cu fructe şi, eventual, cu puţină miere. Fibrele obţinute în urma unui asemenea dejun vă vor umple stomacul şi vă veţi simţi sătui până cel puţin la orele prânzului.

Sfat! Dacă sunteţi pe fugă şi întâlniţi o patiserie, orientaţi-vă către produse ce conţin cereale integrale şi cât mai puţin zahăr.