Main menu

header

19-09-1de Ana Trifan

- Dietele nu sunt de ajuns pentru a da jos kilogramele în plus

Canadiana Natasha Turner (foto) a început să se îngraşe la 22 de ani, când tocmai termina universitatea, deşi credea că mănâncă sănătos şi face sport corect. Avea menstruaţii neregulate, îi cădea părul, obosea foarte repede şi gândea greu. A pus totul pe seama stresului. Mai târziu, peste ani, când deja devenise medic neuropat, Natasha a observat că avea des pofte exagerate de dulciuri şi că era în permanenţă balonată. Aflase, printre altele, că suferă de hipotiroidie şi ovare polichistice, dar şi-a dat seama că tratamentul medical nu era îndeajuns. S-a hotărât să-şi folosească astfel cunoştinţele de neuropatie, pentru a introduce în tratamentul său şi metode naturale care să-i îmbunătăţească sănătatea. „Mi-am dat seama că aveam de-a face cu un dezechilibru în corp”, mărturisea Natasha Turner la lansarea cărţii sale „Dieta hormonală: scapă de kilogramele în plus. Capătă forţă. Trăieşte mai mult!”.

Semne că în corp există un dezechilibru
„Trebuie, în primul rând, să recunoşti semnele subtile pe care ţi le dă corpul atunci când există un dezechilibru. Am început să studiez hormonii şi am fost fascinată de cum interacţionează şi influenţează principalele funcţii ale organismului”, spune medicul neuropat. Orice facem, gândim sau simţim este influenţat de hormoni. Aceste „mici elemente chimice”, cum îi descrie Natasha Turner, controlează totul din corp. Ei afectează dispoziţia, apetitul, cheful sau lipsa chefului de sex. Dezechilibrul hormonal poate duce la migrene şi creşteri în greutate. De exemplu, prea mult estrogen poate cauza menstruaţii abundente, iritabilitate ori alergii, iar prea puţin estrogen duce la căderea părului, bufeuri şi schimbări bruşte ale dispoziţiei.
La bărbaţi, un nivel prea mic al testosteronului determină boli de inimă, pierderea tonicităţii muşchilor şi dificultăţi în luarea deciziilor. La femei poate duce la micşorarea şi „căderea” sânilor şi acnee.
Insulina este alt hormon ce vă poate da peste cap organismul. Simptomele excesului de insulină includ celulita şi un libidou foarte scăzut. Dopamina, un alt hormon, atunci când se află la un nivel foarte scăzut, poate cauza depresie, oboseală, probleme de memorie şi poftă de mâncare excesivă. Când serotonina se află în cantităţi mici în corp, persoana afectată va resimţi lipsa încrederii în sine, tendinţa de a consuma mult alcool, poftă exagerată de dulciuri şi pierderea motivaţiei.

Pierdeţi straturile de grăsime în trei etape
Pentru cei care urmăresc să slăbească prin echilibrarea hormonilor, Natasha Turner propune un plan în trei etape.

Prima etapă
Presupune o dietă de detoxificare de 14 zile. Nu vă speriaţi, nu trebuie să ţineţi post negru şi să beţi doar apă cu lămâie. Dieta propusă de medicul canadian este una „antiinflamatoare”. În aceste două săptămâni nu trebuie să vă atingeţi de lactate, brânzeturi, orice produs ce conţine gluten (pâine, paste, produse de patiserie, dulciuri şi făinoase). Trebuie să excludeţi din meniul zilnic şi zahărul, carnea roşie şi citricele. În schimb, ar fi ideal să nu vă lipsească următoarele alimente, cunoscute pentru capacitatea lor de echilibrare hormonală: broccoli, seminţe de in, ceai verde (cel puţin patru căni pe zi), vin roşu (patru pahare pe săptămână pentru femei şi şapte pentru bărbaţi), ulei extravirgin de măsline, avocado, nuci, alune sau migdale (câte 10-20 de bucăţi pe zi), soia (o porţie pe zi), scorţişoară, ciocolată neagră (maximum două pătrăţele pe zi).

A doua etapă
Constă în crearea şi dezvoltarea anumitor obiceiuri ce ajută la echilibrarea hormonală. Nu este de ajuns să consumaţi alimente sănătoase, ci contează şi cum şi când o faceţi. Momentul în care luăm masa are anumite efecte asupra hormonilor. De exemplu, atunci când mâncaţi seara târziu creşte nivelul de insulină şi se blochează eliberarea melatoninei. Dacă săriţi peste micul dejun, organismul pierde beneficiile stimulării pe care o aduce consumarea de alimente. Tot în această a doua etapă se va începe introducerea unora dintre alimentele interzise. Aceasta se va face treptat şi fiecare trebuie să-şi urmărească reacţia organismului la un anumit aliment pe care l-a introdus. S-ar putea să aveţi surpriza ca unele alimente să nu priască deloc organismului dumneavoastră, aşa că ar fi cazul să renunţaţi în totalitate la ele.

A treia etapă
Se referă la exerciţiile fizice. Medicul canadian încurajează în special antrenamentul de fitness, de forţă, cu greutăţi. Contrar a ceea ce recomandă alţii, neuropatul susţine că exerciţiile de tip cardio (pedalat, alergat etc.) nu sunt benefice decât dacă sunt făcute o dată pe săptămână. „Exerciţiile de tip cardio stresează hormonii”, spune Turner.

Sex de trei ori pe săptămână

Sunt multe lucruri care se pot face pentru echilibrarea hormonală şi doar o dietă alimentară nu este de ajuns, susţine medicul canadian. În primul rând, este foarte important să ne punem hormonii la treabă de la prima oră a dimineţii plimbându-ne. Acest lucru creşte nivelul serotoninei şi îl scade pe cel al melatoninei. Respiraţi adânc pe drumul spre serviciu, pentru a vă scădea nivelul cortizonului şi a-l creşte pe cel al serotoninei. Faceţi antrenamente cu greutăţi - aşa veţi scădea nivelul cortizonului şi al insulinei şi îl veţi creşte pe cel al testosteronului, al dopaminei şi al serotoninei. Medicul canadian îi mai sfătuieşte pe cei cu probleme să facă sex de cel puţin trei ori pe săptămână. „Sexul este esenţial pentru echilibrul hormonal”, spune medicul.

Orexina „topeşte“ stratul adipos

(de Elena Şerban) Grăsimea din organism ar putea fi eliminată mai rapid graţie unui hormon descoperit recent de cercetătorii americani, în urma unui studiu coordonat de doctor Devanjan Sikder. Acest hormon poartă numele de orexină şi se pare că lipseşte din organismul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus. El transformă grăsimea în energie, proces care, în cazul obezităţii, nu mai are loc. Studiile pe şoareci, realizate de cei de la Institutul de Cercetări Medicale din Florida, SUA, au ajutat la descoperirea acestei substanţe produse de creier. Cea mai mare parte a pastilelor pentru slăbit aflate în prezent pe piaţă se bazează pe reducerea apetitului, însă produsele pe bază de orexină vor schimba felul în care grăsimea este procesată de organism. „Studiul nostru poate demonstra de ce unele persoane au probleme cu greutatea, deşi nu mănâncă în exces”, a declarat Sikder. Obezitatea este cauza principală pentru diabet, boli de inimă, infarct, atac cerebral şi chiar anumite tipuri de cancer.