Main menu

header

07-08-1de Anda Postolache

Dacă doriţi să începeţi o cură de slăbire este bine să ştiţi că puteţi apela şi la reflexoterapie. Dieta adecvată, recomandată de un nutriţionist, un program supravegheat de exerciţii fizice, la care se adaugă şi şedinţe la cabinetul de masaj, vor face minuni. În ce fel acţionează masajul reflexogen asupra organismului încât duce la scăderea în greutate? Reflexoterapeutul Costel Ifrim (foto), de la cabinetul VICOS Med din Bucureşti, explică faptul că asupra unei persoane supraponderale, care cu siguranţă are dereglări ale sistemelor digestiv, endocrin şi urinar, masajul va acţiona asupra punctelor corespondente.

Punctele stomacului şi pancreasul, situate pe partea stângă
Sistemul digestiv al unei persoane supraponderale este nevoit să facă faţă unei mari varietăţi de alimente şi astfel prezintă multe tulburări. „Indigestia este provocată de un spasm muscular al stomacului şi aproape totdeauna este însoţită de o secreţie nefirească a enzimelor digestive. Din punct de vedere reflexogen, trebuie lucrat la nivelul piciorului stâng, în zona terminaţiilor nervoase ce reprezintă stomacul şi pancreasul. Pe mâna stângă se vor masa zonele reflexogene ale stomacului, pancreasului şi splinei”, ne-a spus specialistul.

Hipertensiunea duce la creşterea în greutate
La persoanele cu mai multe kilograme în plus, de regulă la femei, apare şi o dereglare tiroidiană. „Reflexoterapia ajută în cazul dereglărilor endocrine şi deci în curele de slăbire, prin stimularea terminaţiilor nervoase ale hipofizei şi tiroidei. Tratamentul medicamentos hormonal, prescris de medicul endocrinolog, nu trebuie întrerupt. Chiar dacă nu este diagnosticată o afecţiune endocrinologică, stimularea sistemului endocrin este obligatorie la o persoană care vrea să scadă în greutate. De asemenea, trebuie stimulate prin reflexoterapie şi zona glandelor suprarenale”, a completat Costel Ifrim.
Hipertensiunea, de care suferă majoritatea persoanelor supraponderale, însoţită de alte afecţiuni ale aparatului urinar, reprezintă alt factor care favorizează şi mai mult creşterea în greutate. „Terminaţiile nervoase ale sistemului urinar sunt reprezentate pe ambele picioare, de aceea vor fi masate în punctele reprezentate de acest organ de eliminare”, ne-a mai spus specialistul.

De reţinut! La prima şedinţă se face un reflexodiagnostic în urma căruia se întocmeşte o diagramă de tratament. Tot atunci se stabilesc numărul de şedinţe şi periodicitatea acestora.

Sfat! Tratamentul reflexogen trebuie să înceapă cu cel puţin două săptămâni înaintea regimului alimentar şi a programului de exerciţii fizice şi nu se va întrerupe brusc, ci va continua cel puţin două săptămâni după finalizarea dietei şi a exerciţiilor.