Main menu

header

de Elena Şerban

Aveţi senzaţia că aţi mânca nonstop, că, indiferent ce aliment aţi înghiţi, în scurt timp stomacul vă va semnaliza că are din nou nevoie să fie umplut? Dacă da, aflaţi că există o serie de produse care nu potolesc senzaţia de foame, ci, dimpotrivă, o acutizează. Vă prezentăm câteva dintre acestea, pentru a le evita şi a vă feri astfel de kilogramele în exces.

Sucurile dietetice
Multe doamne se amăgesc cu gândul că produsele dietetice au puţine calorii. Fals. Majoritatea sucurilor cu eticheta „light” nu fac altceva decât să vă ajute la acumularea de kilograme, deoarece sporesc pofta de mâncare. Acest lucru este explicat prin faptul că îndulcitorii artificiali declanşează apetitul mărit şi inhibă celulele din creier răspunzătoare cu senzaţia de saţietate. Consecinţa? Obezitate apropiată.

Siropul de porumb
Dacă vă spuneţi că siropul de porumb nu este prea des întâlnit pe piaţa alimentară din România, vă înşelaţi. Pentru că acesta este bogat în fructoză, se găseşte frecvent pe post de îndulcitor în bomboane, dar şi în multe alte alimente procesate. Acest preparat are efect dezastruos asupra metabolismului, deoarece creşte alarmant pofta de mâncare. De asemenea, acelaşi produs scade secreţia de leptină, hormon ce transmite organismului semnalul că nu mai are nevoie să fie alimentat.

Semipreparatele congelate
Salvatoare mai ales în momentele în care sunteţi în grabă şi nu reuşiţi să pregătiţi o masă pentru cei dragi, semipreparatele congelate ar trebui evitate pe cât posibil. Explicaţia nutriţioniştilor este aceea că aceste produse nu conţin nutrienţii de care aveţi nevoie în fiecare zi. Stomacul va fi plin pentru o perioadă scurtă, însă va avea nevoie să fie alimentat din nou. Şi din nou. De aceea, folosiţi aceste produse doar când este neapărat nevoie şi nu faceţi din asta un obicei.

Tentaţiile de patiserie
Un pateu pufos, un covrig cald sau o merdenea plină cu brânză sunt unele dintre cele mai la îndemână gustări pentru persoanele grăbite. Însă, în afară de gustul lor uneori bun, preparatele de patiserie nu fac decât rău, iar zahărul, făina albă şi uleiul sporesc senzaţia de foame.

Batoanele pentru regimuri
Mult lăudate şi apreciate, mai ales de amatorii de slăbit la minut, batoanele cu fibre sau alte suplimente pot fi un pericol pentru siluete. Multe dintre acestea conţin într-adevăr proteine, vitamine şi fibre, dar au şi mult zahăr procesat. Acesta creşte apetitul, astfel încât, la scurtă vreme după ce le veţi mânca, veţi vrea să mai înghiţiţi rapid şi alte alimente.

Guma de mestecat

Bună, mai ales după masă, deoarece curăţă dantura, guma de mestecat are un mare dezavantaj: stimulează sucurile gastrice, fapt explicat prin mărirea producţiei de salivă. În consecinţă, stomacul are senzaţia că va fi alimentat şi se pregăteşte de digestie. Urmarea? Senzaţia acută de foame.