Main menu

header

22-10-1de Adela Stăncescu

- Un regim echilibrat şi fără efecte secundare nefaste, în care se pierde cel mult 1 kilogram pe săptămână

Celebrul antrenor de fitness şi nutriţionist american Bob Harper (foto) are un plan eficient, bazat pe proteine slabe, fructe şi legume, pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus fără să se înfometeze. Important este ca mesele să fie servite înainte de apariţia senzaţiei de foame. Programul durează 12 săptămâni, iar în acest timp un rol major îl au exerciţiile fizice.

Un plan conceput de specialişti
În ciuda denumirii sale, dieta „The Biggest Loser Plan” a fost gândită pentru cei care vor să slăbească şi să iasă învingători din această „luptă”. Concepută de Bob Harper şi de un alt antrenor de fitness, împreună cu un medic specialist în obezitate şi un dietetician, dieta a fost inclusă şi într-un show televizat cu acelaşi nume, în care mai multe persoane supraponderale sunt provocate să slăbească în 12 săptămâni. În tot acest timp sunt învăţate cum să se hrănească fără să rabde de foame şi cum să aibă un program constant de exerciţii fizice (alergare, fitness sau înot).

Alimentele permise
Dieta se realizează după următoarea regulă: patru porţii de fructe şi legume, trei porţii de proteine slabe sau cu puţine grăsimi, două porţii de cereale integrale şi o porţie la alegere - uleiuri, dulciuri sau alt produs care vă place.
Pentru ca dieta să dea rezultate, specialiştii recomandă ca alimentele să fie alese cu grijă, astfel încât să nu conţină grăsimi, zaharuri sau sare. Fructele şi legumele trebuie să fie proaspete, iar sucurile, fructele uscate sau deshidratate trebuie evitate.
Pentru proteine sunt indicate pieptul de pui, peştele, carnea de curcan, lactatele cu puţine grăsimi şi ciupercile. Cerealele pot conţine cel puţin 2 g de fibre pentru o porţie sau 5 g dacă este pâine. Indiferent de produsul folosit, acesta nu trebuie să aibă mai mult de 5 g de zahăr la fiecare porţie.
„The Biggest Loser Plan” oferă celui care o urmează capacitatea de a arde un volum mai mare de calorii decât cel consumat. În plus, nu va resimţi senzaţia de foame în niciun moment al zilei.

Ce conţin mesele zilnice
Micul dejun poate să conţină o jumătate de porţie de proteine, o porţie de cereale integrale şi o porţie de fructe.
Gustarea este alcătuită din o jumătate de porţie de proteine şi un fruct.
La prânz serviţi mâncăruri formate din o porţie de proteine, o jumătate de porţie de cereale integrale şi o legumă.
A doua gustare a zilei cuprinde o jumătate de porţie de proteine şi un fruct.
La cină serviţi o jumătate de porţie de proteine, o jumătate de porţie de cereale integrale şi două legume.

Salată de sfeclă coaptă cu verdeţuri
Ingrediente: 6-8 ceşti de legume verzi, 1 lingură cu sos Dijon, 150 g roşii cherry tăiate în jumătate, 2 linguri cu piure de busuioc, 4 linguri cu ulei de măsline, 350 g sfeclă roşie, oţet balsamic, 2 linguri cu apă, 1 lingură cu îndulcitor, sare şi piper.
Mod de preparare: înveliţi fiecare sfeclă într-o folie de aluminiu şi lăsaţi-le la cuptor timp de 90 de minute. Apoi scoateţi folia şi lăsaţi să se răcească 30 de minute. Descojiţi şi tăiaţi în cuburi şi puneţi-le într-un castron. Separat amestecaţi toate celelalte ingrediente cu mixerul (fără legumele verzi) pentru a se obţine dressing-ul. Puneţi şi cuburile de sfeclă şi amestecaţi uşor. Turnaţi compoziţia pe un platou. Într-un bol puneţi legumele verzi, turnaţi peste ele mult dressing, iar deasupra aşezaţi cuburile de sfeclă.

Supă de roşii cu usturoi

Ingrediente: 4 roşii mari, 1 căpăţână de usturoi, 1 lingură cu ulei de măsline, sare şi piper.
Mod de preparare: curăţaţi roşiile de miez şi puneţi-le într-o tavă cu uleiul de măsline, apoi adăugaţi sarea şi piperul. Introduceţi în cuptorul preîncălzit şi lăsaţi 30-45 de minute, până ce roşiile devin moi. Căpăţâna de usturoi se taie pe jumătate, iar partea superioară se stropeşte cu puţin ulei de măsline, se presară sare şi piper şi se pune o folie de aluminiu deasupra. Se lasă în cuptor împreună cu roşiile timp de 20 de minute. Apoi se lasă să se răcească, se descojesc roşiile şi usturoiul şi se amestecă într-un blender. Treceţi compoziţia printr-o sită şi păstraţi-o caldă.

Sfaturi după cele 12 săptămâni

Ca să vă menţineţi în formă şi după încheierea celor 12 săptămâni, specialiştii vă dau cinci sfaturi: mâncaţi zilnic un mic dejun sănătos, consumaţi fructe şi legume proaspete în fiecare zi, fiecare masă trebuie să conţină produse cu proteine, continuaţi să faceţi exerciţii fizice şi plănuiţi-vă cu atenţie mesele din timpul zilei şi programul de exerciţii fizice.

- Programul lui Harper acordă o atenţie mare aspectului emoţional al meselor şi eliminării obiceiurilor alimentare nesănătoase.

Preocupat de nutriţie după o experienţă personală

Celebrul antrenor de fitness Bob Harper a devenit vegetarian după ce medicul i-a spus că are colesterolul mărit. O problemă a cărei cauză era genetică, pentru că el mânca deja sănătos şi făcea exerciţii fizice. Aşa a început să studieze dietele bazate pe plante, şi, în cele din urmă, a eliminat din alimentaţie carnea, laptele şi ouăle. Spre surprinderea sa şi a medicilor, rezultatul a fost foarte bun, colesterolul fiind micşorat până la un nivel normal. Harper recunoaşte că a fost influenţat şi de studiile chineze privind legătura care există între nutriţie şi bolile de inimă, cancer şi diabet. El a declarat că s-a simţit foarte bine ca vegetarian, mai puternic şi mai curat în interior. Acum, la 46 de ani, a înţeles că organismul său are nevoie de altceva şi a introdus din nou în alimentaţia sa proteinele animale. Implicat în diferite activităţi care au legătură cu dieta ce-i poartă numele, Bob Harper scrie şi cărţi pe această temă şi este şi instructor de yoga.