Main menu

header

de Ana Trifan

Busuiocul sfânt (Ocimum sanctum) este o plantă folosită din cele mai vechi timpuri în ayurveda, medicina tradiţională indiană. În India, planta este cunoscută sub numele de tulsi şi este cultivată pentru numeroasele calităţi vindecătoare pe care le posedă, inclusiv scăderea greutăţii corporale, în special în cazul celor care se îngraşă din cauza stresului.

Întăreşte sistemul imunitar
Medicina ayurvedică utiliza busuiocul sfânt drept tratament pentru reducerea febrei, dar şi ca antioxidant sau antiparazitar. Totodată, planta ajută digestia şi calmează nervii, întăreşte sistemul imunitar, stimulează memoria şi tratează multe boli ale ochilor.
Busuiocul sfânt a început să câştige popularitate şi în restul lumii (în Europa a ajuns în 1701), mai ales datorită capacităţii sale de a scădea nivelul cortizolului (hormon de stres vinovat, printre altele, de creşterea greutăţii, accelerarea îmbătrânirii şi creşterea rezistenţei la insulină şi care afectează negativ sistemul imunitar). Astfel, planta ajută la slăbit.

Stresul ridică nivelul de cortizol, apărând îngrăşarea inexplicabilă
Când sunteţi stresaţi, organismul intră într-o stare de alertă şi, ca să se protejeze, pur şi simplu încearcă să se „închidă”, crescându-şi nivelul de cortizol şi de adrenalină. Cortizolul este de folos, pe termen scurt, pentru că ţine corpul pe „linia de plutire”, dar când stresul se manifestă pe o perioadă îndelungată, nivelul ridicat al acestui hormon duce la creşterea greutăţii corporale şi la alte numeroase probleme fizice. Mulţi oameni care sunt stresaţi în mod constant încep să se îngraşe fără să fi modificat ceva în modul în care se hrănesc, tocmai pentru că au acest nivel ridicat de cortizol în corp.

Mai eficient decât ginsengul siberian şi asiatic
S-a demonstrat ştiinţific că busuiocul sfânt scade presiunea sângelui şi nivelul cortizolului. Dacă este luat în timp ce se urmează o dietă sănătoasă şi se fac exerciţii fizice, nivelul cortizolului din corp se reduce într-un timp foarte scurt. Un studiu ştiinţific publicat de Jurnalul de Farmacologie din India arată că planta este cea mai eficientă şi mai sigură metodă de a reduce stresul, în comparaţie cu ginsengul siberian şi cel asiatic, cunoscute şi ele pentru astfel de proprietăţi.

Ceai, pulbere sau capsule
Busuiocul sfânt se găseşte în magazinele cu produse naturiste sub formă de ceai, pulbere sau capsule. Pentru ceai folosiţi o linguriţă cu plantă, peste care turnaţi 200 ml de apă clocotită. Se acoperă timp de zece minute, apoi se strecoară şi se bea. Ideal este să ajungeţi la patru-cinci căni cu ceai pe zi şi să ţineţi tratamentul cel puţin o lună, pentru a vedea efectele. Pudra şi capsulele de busuioc sfânt se iau în funcţie de indicaţiile de pe ambalaj.

Poate încetini coagularea sângelui
Busuiocul sfânt este utilizat de sute de ani în India, iar până acum nu a fost evidenţiată existenţa unor efecte adverse. Totuşi, e indicat să întrebaţi medicul înainte de tratament. E bine de ştiut că planta poate încetini coagularea sângelui, aşa că nu luaţi această plantă dacă urmaţi un tratament pe bază de anticoagulante sau antitrombocite. De asemenea, nu trebuie să o administraţi în primele două săptămâni după o operaţie, deoarece creşte riscul producerii de hemoragii.

Roşu sau verde

Busuiocul sfânt poate fi roşu sau verde. Ca şi specia europeană, are o aromă puternică şi plăcută, însă nu are la fel de multe proprietăţi care să-l facă dorit în bucătărie, însă este folosit destul de frecvent în felurile de mâncare thailandeze, pentru aromă. Busuiocul sfânt se poate înălţa până la un metru, e stufos şi are flori de culoare violet. Preferă locurile însorite pentru a se dezvolta, însă nu este pretenţios şi poate fi cultivat cu succes şi în ghiveci.

- Busuiocul sfânt este cultivat în majoritatea templelor hinduse