Main menu

header

bogdan vladescude Dana Purgaru

- Psihoterapeutul poate face minuni atunci când parcă nimic nu mai dă rezultate într-un regim

Aţi început multe diete până acum, dar v-a fost greu să le duceţi până la capăt şi apoi v-aţi îngrăşat la loc? V-aţi impus un anumit regim, însă nu reuşiţi să vă automotivaţi zilnic ca să faceţi mişcare şi să nu mâncaţi „prostioare”? Potrivit psihologului Bogdan Vlădescu (foto), un ajutor specializat vă poate fi cel mai potrivit aliat în aceste cazuri, pentru a duce la capăt ceea ce v-aţi propus.

Amânarea dietei, o piedică des întâlnită
- Care sunt piedicile cu care se confruntă, de obicei, o persoană care vrea să slăbească?
- Piedicile cel mai des întâlnite, din punct de vedere emoţional, sunt: lipsa consecvenţei, amânarea dietei, rezistenţa scăzută la frustrare dacă rezultatul nu apare imediat, urmată de renunţare şi gândurile negative precum: nu sunt în stare, nu o să reuşesc etc.

- Care este rolul psihoterapiei într-un regim de slăbit?
- Rolul psihoterapiei în slăbit este de a combate aceste piedici şi de a activa şi antrena resursele interioare ale clientului.

- Ce include o astfel de terapie şi care sunt paşii pe care îi face psihoterapeutul pentru a ajuta persoana să slăbească?
- În mare, paşii pe care îi face psihoterapeutul sunt: identificarea resurselor clientului, învăţarea lui să îşi folosească aceste resurse proprii, restructurarea cognitivă a gândurilor negative, dobândirea unor tehnici pentru a antrena rezistenţa la frustrare, învăţarea unei discipline alimentare, incluzând un program şi o monitorizare zilnică a alimentelor şi recapitularea şi întărirea tehnicilor ce au funcţionat pentru a învăţa clientul să menţină rezultatele obţinute.

„O colaborare între mai mulţi specialişti ar fi ideală”
- Poate exista o colaborare strânsă între un psihoterapeut, un nutriţionist şi, eventual, un medic de familie, pentru binele pacientului care are nevoie să slăbească?
- O colaborare între mai mulţi specialişti ar fi ideală, pentru că ar menţine un echilibru atât în plan fiziologic, dar şi în plan psihologic.

- Care este cea mai dificilă perioadă a unui regim, din punct de vedere emoţional?
- Dacă rezultatul nu începe să se vadă repede în momentul în care persoana a început să întreprindă acţiuni în direcţia schimbării, acest lucru poate fi demotivant pentru anumite persoane. De asemenea, menţinerea unui rezultat pozitiv poate fi o etapă destul de grea, pentru că atunci intervine tendinţa de a lăsa garda jos şi apare recăderea, ce face parte din etapele schimbării.

„Să identifice piedicile şi să dezvolte strategii de combatere pentru fiecare în parte”
- Care este cea mai bună motivaţie, observată în practică, ce dă roade în majoritatea cazurilor pentru continuarea dietei?
- Atunci când încep să se producă primele progrese şi încep să apară şi beneficiile în urma acelor progrese.

- Se ştie că unei persoane ajunsă la numărul de kilograme dorit începe să îi fie foarte greu să îşi controleze apetitul, astfel încât să se menţină la greutatea ideală. Ce se recomandă în acest caz?
- După cum spuneam, aceasta este o perioadă vulnerabilă. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul în care greutatea dorită a fost obţinută înainte de a termina dieta şi atunci este întrerupt programul. E bine ca persoana respectivă să nu se lase păcălită de acest lucru şi să urmeze programul până la capăt. În acest fel se va antrena şi consecvenţa.

- Pe ce perioadă se întinde, în medie, acest tip de psihoterapie?
- Nu se poate da un termen exact, pentru că oamenii au ritmuri diferite de a schimba sau de a acţiona într-o direcţie. Depinde de fiecare persoană.

- Ce sfat puteţi oferi cititorilor care doresc să slăbească şi, din diverse motive, nu reuşesc acest lucru?
- În primul rând, să identifice care sunt piedicile. Apoi, să îşi dezvolte strategii de combatere pentru fiecare piedică în parte.

Două-patru şedinţe pe lună

- Persoana care doreşte să fie ajutată să slăbească se poate adresa oricărui cabinet psihologic?
- Se poate adresa oricărui cabinet psihologic ce oferă servicii de psihoterapie sau de consiliere psihologică.

- Care sunt costurile fiecărei şedinţe şi la ce frecvenţă e bine să fie făcută?
- În general, costurile variază între 70 şi 120 de lei, în funcţie de cabinet. Frecvenţa poate fi de o şedinţă pe săptămână sau o şedinţă la două săptămâni, în funcţie de nevoile clientului.