Main menu

header

de Elena Nedelcu

Oţetul de mere este cunoscut de sute de ani pentru efectul tonic, benefic în menţinerea sănătăţii. Cei care-l foloseau susţineau că două linguri cu oţet pe zi vindecă migrenele, durerile de cap, diabetul, oboseala cronică sau hipertensiunea. În prezent, oţetul de mere este celebru datorită doctorului D.C. Jarvis, care, prin cartea sa „Medicina Populară”, l-a promovat şi l-a descris ca fiind de mare ajutor pentru slăbirea rapidă. El a susţinut că prin consumul regulat de oţet de mere s-ar arde grăsimi.

Uşor de preparat acasă
Oţetul de mere reţine din aceste fructe toate mineralele: fosfor, sodiu, magneziu, calciu, sulf, fier, siliciu şi potasiu.
Reţeta pentru prepararea oţetului din suc de mere este simplă, veche şi la îndemâna oricui. Prima dată obţineţi sucul cu ajutorul storcătorului electric sau prin presare. Fructele se pot rade dacă nu aveţi aparatura necesară, după care se storc. Zeama se pune apoi la fermentat în borcane deschise, acoperite cu tifon, într-un loc întunecos. Lăsaţi-le până când sucul se acreşte, timp de şase săptămâni, filtraţi şi păstraţi sucul în sticle închise ermetic, la loc răcoros şi întunecat.

Dieta durează cinci zile
După ce aţi realizat oţetul de mere, puteţi să vă apucaţi de cura de slăbire. Această dietă, datorită conţinutului bogat de minerale şi enzime, modifică metabolismul şi influenţează în mod favorabil arderea grăsimilor.

Prima zi
Prânz: Faceţi un sos din două linguri cu oţet, o linguriţă cu miere, sare, piper, jumătate de linguriţă cu muştar şi o ceapă mică, tocată mărunt. Turnaţi sosul peste o salată realizată din 300 g salată verde, două roşii, patru ciuperci tăiate mărunt şi un ardei gras. Consumaţi totul împreună cu un ou fiert tare, o felie de şuncă şi o felie de pâine neagră.
Cina: Curăţaţi 300 g de morcovi, pe care îi tăiaţi felii şi îi puneţi la fiert în 400 ml apă, timp de 15 minute, împreună cu 50 g prune uscate. Apoi pisaţi şi condimentaţi morcovii şi prunele şi adăugaţi peste amestec două linguri cu oţet de mere, o linguriţă cu brânză de vaci şi 30 g şuncă. Consumaţi împreună cu o felie de pâine neagră prăjită.

A doua zi
Prânz: Înăbuşiţi timp de zece minute un piept de pui cu o lingură cu oţet de mere şi 125 g apă. Curăţaţi doi morcovi, feliaţi-i şi fierbeţi-i opt minute alături de carne. Adăugaţi 50 g mazăre şi mai lăsaţi pe foc încă cinci minute. Faceţi un sos din două linguri cu oţet de mere, 100 g iaurt, sare, piper şi boia. După ce s-a răcit, tăiaţi pieptul felii, amestecaţi-l cu legumele, cu sosul şi cu o salată verde.
Cina: Căliţi o ceapă medie într-o lingură cu ulei cu puţin cimbru, adăugaţi două linguri cu oţet şi o lingură cu miere. Separat, amestecaţi două linguri cu bulion cu 100 ml apă şi turnaţi peste ceapă. Mai lăsaţi să fiarbă circa cinci minute, după care condimentaţi şi adăugaţi două linguri cu ton mărunţit. Fierbeţi 50 g de paste în apă sărată şi amestecaţi cu sosul din ceapă.

A treia zi
Prânz: Amestecaţi un ou întreg cu trei linguri cu lapte, trei linguri cu cereale de ovăz, două linguri cu oţet şi o linguriţă cu miere. Curăţaţi două mere de coajă şi sâmburi şi tăiaţi-le felii. Turnaţi jumătate din aluatul făcut într-o tigaie unsă cu ulei, aşezaţi deasupra, uniform, jumătate din cantitatea de mere şi prăjiţi pe ambele părţi. Umpleţi clătita cu 100 g brânză de vaci amestecată cu o linguriţă cu miere. Procedaţi la fel cu merele şi aluatul rămas.
Cina: Tăiaţi cubuleţe 125 g peşte, stropiţi-le cu două linguri cu oţet şi prăjiţi-le în puţin ulei. Fierbeţi 50 g mazăre şi 30 g orez într-un vas cu 125 g apă. Când este gata presăraţi două linguri cu parmezan şi serviţi împreună cu peştele şi o roşie tăiată felii.

A patra zi
Prânz: Curăţaţi şi tăiaţi mărunt patru morcovi, două cepe medii, cinci ciuperci, un ardei gras şi doi dovlecei. Căliţi morcovii şi ceapa într-o lingură cu ulei, patru linguri cu oţet şi patru linguri cu apă. Separat, prăjiţi dovleceii şi ardeiul gras. După ce aţi călit toate legumele, amestecaţi-le într-un bol cu două linguri cu oţet de mere şi puţin cimbru şi adăugaţi ciupercile crude. Se consumă cu o felie de pâine neagră.
Cina: Căliţi o ceapă cu trei frunzuliţe de salvie, adăugaţi trei linguri cu oţet de mere şi 300 g de morcovi tăiaţi felii. Lăsaţi la foc mic câteva minute, după care amestecaţi cu 150 ml apă şi 50 ml de lapte şi mai lăsaţi încă cinci minute pe foc. Prăjiţi 125 g muşchi de porc timp de cinci minute într-o tigaie unsă cu margarină. Peste morcovi puneţi trei linguri cu fulgi de cartofi, amestecaţi şi consumaţi împreună cu carnea.

A cincea zi
Prânz: Fierbeţi 40 g paste cu 50 g de mazăre şi un morcov tăiat mărunt. Apoi strecuraţi şi lăsaţi să se răcească. Faceţi un sos din trei linguri cu oţet de mere, sare, piper, jumătate de linguriţă cu muştar şi o ceapă mică tăiată mărunt. Amestecaţi pastele cu legumele şi cu sosul. Separat faceţi o salată din patru roşii, patru ciuperci şi o salată verde. Consumaţi-o împreună cu pastele.
Cina: Fierbeţi 40 g orez. Curăţaţi şi tăiaţi mărunt doi morcovi, cinci ciuperci, un ardei gras şi două cepe mici, apoi căliţi-le într-o lingură cu ulei timp de cinci minute. Peste legume adăugaţi trei linguri cu oţet de mere, o linguriţă cu miere, puţin chilli şi trei linguri cu ananas (din conservă) şi mai lăsaţi pe foc încă cinci minute. Tăiaţi mărunt 150 g muşchi de vită, prăjiţi-l separat şi amestecaţi-l, la sfârşit, într-un bol, cu legumele şi cu orezul.

Remediu natural pentru obezitate

Consumul regulat de oţet de mere arde grăsimile, reduce pofta de mâncare, reface rezerva de minerale şi scade nivelul colesterolului. Iar când este combinat cu usturoi, binecunoscut pentru efectele sale benefice, şi miere de albine, se realizează un tratament natural de slăbire pentru persoanele supraponderale. Aveţi nevoie doar de un borcan cu 400 g miere, un căţel mare de usturoi, 400 ml de oţet de mere şi un borcan gol de 800 g. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul, apoi puneţi-l în borcanul gol şi adăugaţi miere şi oţet de mere până când se umple borcanul. Amestecaţi cu o lingură până se dizolvă toată mierea şi lăsaţi la macerat timp de zece zile, agitând cel puţin o dată la fiecare două zile. După ce s-a macerat, filtraţi lichidul şi păstraţi-l într-o sticlă, la răcoare. În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, luaţi o linguriţă cu acest amestec. Veţi observa, după cinci zile, că tratamentul începe să dea roade şi că apetitul dumneavoastră se diminuează treptat. Pe lângă această reţetă, recomandat ar fi să reduceţi şi consumul de dulciuri şi de produse prăjite.

- Oţetul, la fel ca şi merele din care este preparat, este bogat în potasiu, mineral esenţial pentru funcţionarea normală a organismului şi pentru menţinerea echilibrului osmotic acido-bazic.
- Curele cu oţet nu se urmează în caz de litiază renală urică, gută, aciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastro-duodenal, febră musculară, hipotensiune arterială, hipertiroidie şi insuficienţă corticosuprarenală.