Main menu

header

de Cristina Cristache

Răspândirea cazurilor de obezitate pune în pericol vieţile a milioane de copii, iar specialiştii atrag atenţia că până la 90% dintre copiii supraponderali au cel puţin unul dintre factorii importanţi de risc pentru afecţiuni cardiace. Pentru a contracara creşterea numărului de supraponderali, oamenii de ştiinţă au inventat un implant special, care îi ajută pe obezi să piardă în greutate.

Înlătură senzaţia de foame
Cipul-implant le este inserat persoanelor care şi-au pierdut speranţa că vor scădea în greutate, în zona abdominală, lângă stomac, trimiţându-le acestora semnale eronate privind senzaţia de foame. Cipul este fixat printr-o mică incizie, fiind amplasat lângă stomac şi legat cu ajutorul a doi electrozi de peretele acestui organ. Descoperirea poate modifica favorabil previziunile conform cărora, în rândul americanilor, se va înregistra o creştere cu peste 100.000 a cazurilor de afecţiuni cardiace coronariene până în 2035.

Boala declanşată în copilărie este mai periculoasă
În SUA, unul din trei copii sunt supraponderali, iar instalarea acestei afecţiuni de la o vârstă fragedă expune aproape fiecare organ intern unor riscuri grave, ireversibile. Medicii confirmă că: mulţi dintre băieţii şi fetiţele din şcoala elementară suferă de hipertensiune, un nivel înalt al colesterolului, şi resimt dureri în încheieturi, cazurile de diabet de tip II sunt din ce în ce mai dese şi există chiar şi cazuri dese de afecţiuni ale veziculei biliare, care obişnuiau să apară doar la adulţi.

Imită ingerarea alimentelor
Specialul implant inventat de oameni de ştiinţă americani acţionează prin intermediul a doi electrozi. Primul determină momentul în care omul începe să mănânce şi transmite un semnal celui de-al doilea. Acesta stimulează receptorii nervilor situaţi în exterior, imitând o întindere treptată a stomacului, modificare ce survine de regulă pe măsura alimentării acestuia cu mâncare. Astfel, semnalul de saţietate ajunge mai repede la creier, iar pacientul consumă mult mai puţină hrană.

Efectele apar în timp
În urma testării cipului, oamenii de ştiinţă californieni au constatat că 65% dintre pacienţii supraponderali care au luat parte la experiment au pierdut 22% din masa lor corporală într-un singur an. Ca urmare a acestor rezultate, cipul a devenit deja utilizat în Europa, chiar dacă preţul nu este unul accesibil. Procedura de implant costă nu mai puţin de 21.000 de dolari.

Va fi disponibil în curând
Oamenii de ştiinţă au inventat un medicament destinat scăderii în greutate, ce coboară presiunea arterială, previne şi tratează diabetul, ajută la creşterea colesterolului bun şi va fi lansat în următorii trei ani. Cei care l-au creat spun că efectele sunt rapide, iar pacientul poate pierde până la 10 kilograme în doar jumătate de an. Testele efectuate pe 550 de obezi britanici au relevat, de asemenea, că pacienţii nu s-au reîngrăşat la finalul tratamentului. Pilula este cea mai eficientă de pe piaţă şi nu are efecte secundare nocive. Acţiunea medicamentului este similară hormonilor care reglează apetitul, păcălind creierul să creadă că suntem sătui, deşi mâncăm cu 20% mai puţin.

Atenţie!
- Multe dintre persoanele care suferă de obezitate nu vor putea să-şi învingă niciodată greutatea - până la 80% dintre adolescenţi vor deveni adulţi obezi.
- Speranţa de viaţă va scădea cu doi-cinci ani din cauza creşterii numărului de obezi.
- Femeile supraponderale dau naştere la copii care pot ajunge supraponderali.
- Celulele de grăsime distrug o multitudine de hormoni şi alte substanţe ce contribuie la funcţionarea metabolismului.