Main menu

header

de Dana Purgaru

- Renunţarea la carbohidraţi sau la grăsimi nu e soluţia potrivită

Dieta ce oferă cele mai mari şanse de a avea o greutate sănătoasă, fără efecte secundare nedorite, este, în ciuda aşteptărilor, cea care se bazează pe carbohidraţi sănătoşi. Aceasta este concluzia unui studiu dat publicităţii recent în „Journal of the American Medical Association”, publicaţia editată de cea mai mare asociaţie medicală din SUA. Prin această dietă, adepţii ei au mai multe şanse de a slăbi decât prin alte regimuri care „propovăduiesc” alimentaţia săracă în grăsimi şi carbohidraţi.

Au fost studiate trei regimuri populare
Scopul studiului, realizat de cercetătorii de la New Balance Foundation Obesity Prevention Center, din cadrul Spitalului Pediatric din Boston, SUA, a fost cercetarea a trei diete populare, pentru a determina care dintre acestea permite scăderea în greutate şi menţinerea acesteia la un nivel sănătos. Dr. David Ludwig, unul dintre autorii studiului şi totodată directorul centrului, a explicat că mulţi oameni au dificultăţi în a slăbi, iar cercetările precedente au arătat că scăderea în greutate reduce cantitatea de energie consumată într-o zi de corp, ceea ce facilitează redobândirea kilogramelor în plus. Astfel, studiul condus de dr. Ludwig a fost conceput pentru a identifica şi efectul pe care dietele le au asupra consumului de energie al corpului, alături de alţi indici precum hormonii, nivelul de grăsime din sânge şi alţi markeri ai sănătăţii.

Indexul glicemic scăzut este cheia!
Cei 21 de participanţi la studiu, care aveau vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, au urmat pe rând, timp de câte o lună, fiecare dintre cele trei regimuri studiate: o dietă săracă în grăsimi (ce limita totalul caloriilor provenite din grăsimi la 20%), o dietă cu un nivel redus de glucide, inspirată din dieta Atkins (ce limita totalul caloriilor din carbohidraţi la 10%) şi o dietă bazată pe un indice glicemic redus (ce conţinea 40% din calorii din carbohidraţi, 40% din grăsimi şi 20% din proteine).
„Dieta săracă în grăsimi a avut cel mai negativ efect asupra consumului de energie al corpului”, a declarat dr. Ludwig. Participanţii care au urmat acest regim au prezentat totodată un nivel al trigliceridelor mai ridicat şi un nivel mai scăzut al colesterolului „bun”.
Pacienţii care au urmat o dietă săracă în carbohidraţi au prezentat cea mai mare stimulare a consumului de energie al corpului, „arzând” zilnic cu 300 de calorii mai mult decât pacienţii care urmau o dietă low-fat, deşi nivelul de activitate fizică era similar. Însă această eficienţă a avut şi părţi negative: cei care urmau o dietă cu o cantitate redusă de carbohidraţi prezentau un nivel sporit al cortizolului, un hormon de stres ce poate creşte riscul de a suferi de probleme cardiace şi de diabet.
Cei care au urmat dieta pe baza indicelui glicemic redus „ardeau” zilnic cu 150 de calorii mai mult decât cei care urmau o dietă săracă în grăsimi, însă fără niciun efect negativ asupra nivelului colesterolului sau al hormonilor, fiind astfel dieta ideală, a explicat dr. Ludwig.

Adoptaţi stilul de alimentaţie mediteranean
Aşadar, regimul cu indice glicemic scăzut - 40% carbohidraţi, 40% grăsimi şi 20% proteine - pare să fie răspunsul la întrebarea care este cea mai sănătoasă dietă. Acest regim, similar dietei mediteraneene, se concentrează pe peşte, fructe, legume proaspete, nuci şi cereale integrale, migdale, orez brun, fasole şi grăsimi sănătoase precum ulei de măsline.

• În timpul urmării regimului cu index glicemic scăzut, participanţii la studiu au avut cel mai bun nivel de colesterol şi le-a scăzut riscul de a suferi de afecţiuni cardiace şi de diabet.