Main menu

header

de Gabriela Bunea

Cu siguranţă aţi încercat de-a lungul timpului mai multe regimuri de slăbire, dar încă nu aţi reuşit să aflaţi care este şi cel mai sănătos. Ei bine, atunci este cazul să încercaţi dieta mov, o dietă foarte simplă, sănătoasă şi foarte uşor de urmat, potrivită pentru perioada de vară, deoarece vă ajută să eliminaţi atât depozitele de grăsimi, cât şi celulita.

Alimentele „negre”, bogate în antioxidanţi
Movul este o culoare a naturii, o culoare regală şi totodată un pigment care se găseşte în alimentele puternic antioxidante. Această dietă se numeşte mov deoarece se bazează pe consumul intensiv de alimente închise la culoare, care conţin un puternic antioxidant natural, resveratrolul. Este foarte recomandată mai ales în acest sezon, când fructele şi legumele se găsesc din abundenţă pe tarabe. În afara faptului că această dietă vă ajută să daţi jos câteva kilograme, ea mai are şi o mulţime de beneficii pentru organism. Alimentele „negre” sunt foarte bogate în luteină, flavonoide, vitamine, minerale, fibre şi substanţe care activează metabolismul şi viaţa celulară şi sunt un adevărat miracol pentru sănătate. Nutrienţii din legumele şi fructele mov scad nivelul colesterolului, stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţesc digestia şi absorbţia de calciu, luptă împotriva inflamaţiilor şi reduc dezvoltarea tumorilor canceroase.

Principiul de bază: două mese pe zi
Aşadar, iată care este principiul acestei diete, ce aveţi voie să mâncaţi şi care sunt alimentele interzise. În primul rând, această dietă trebuie ţinută timp de trei săptămâni. În această perioadă va trebui să mâncaţi numai două mese normale pe zi, micul dejun şi prânzul, iar în restul zilei, doar alimente mov - minimum 200 g pe zi.

Ce aveţi voie şi ce nu
Pe parcursul dietei aveţi voie să mâncaţi salate, fructe, legume crude sau preparate, lactate, brânzeturi şi cereale integrale. În afara acestora, cele mai importante alimente care susţin dieta sunt alimentele mov: fasolea neagră, lintea, varza roşie, conopida violet, vinetele, ceapa roşie, cartofii şi morcovii mov, strugurii roşii şi negri, prunele închise la culoare, corcoduşele negre, dudele negre, murele şi fragii, merele violet, smochinele mov, afinele, dar şi busuiocul mov sau ceaiul de levănţică.
În această perioadă de trei săptămâni nu aveţi voie să mâncaţi: pâine albă, prăjeli, alimente semipreparate, orez, mezeluri, dulciuri, conserve şi alimente conservate, alimente fast-food, sosuri şi condimente, unt, smântână, preparate de cofetărie şi patiserie sau sucuri acidulate din magazin.

Nu reveniţi la vechile obiceiuri!
După orice dietă este foarte greu să ne menţinem la greutatea ideală. Pentru că fiecare organism este unic, trebuie să alegeţi cu foarte mare atenţie sortimentele şi cantităţile de mâncare pe care le puteţi consuma, fără să existe riscul de a recupera kilogramele pierdute. Astfel, nu trebuie să reveniţi la vechile obiceiuri alimentare şi este obligatoriu să vă schimbaţi stilul de viaţă şi de alimentaţie. În cazul în care veţi reveni la vechiul stil de viaţă, foarte rapid veţi recupera kilogramele pierdute, ceea ce, cu siguranţă, nu vă doriţi. Aşadar, dieta pentru programul de menţinere şi fixare a rezultatelor trebuie să fie asemănătoare cu regimul de slăbire. În primul rând, trebuie să introduceţi treptat în alimentaţie şi în cantităţi foarte mici acele alimente care erau interzise în perioada de slăbire. Este extrem de important să nu mai consumaţi carbohidraţi, grăsimi, sticks-ruri, chips-uri, mezeluri grase şi afumate, brânzeturi şi dulciuri ce vă pot deregla programul de menţinere şi vă pot aduce kilogramele în plus.

Mare atenţie la asocieri!
Cele mai bune alimente care trebuie incluse în meniul zilnic sunt salatele de crudităţi, carnea slabă preparată la aburi sau la grătar, precum şi legumele coapte sau înăbuşite la cuptor. În niciun caz nu combinaţi carnea cu orez, cartofi sau paste. Puteţi combina carnea cu diverse garnituri de legume, varză, ciuperci, fasole verde, ardei sau gogoşari, pe care le puteţi „condimenta” cu cimbru, busuioc, oregano, enibahar sau sos de soia. Este foarte bine să mâncaţi trei mese echilibrate pe zi, la un interval de şase ore. Nu mâncaţi niciodată după ora 18:00, iar dacă totuşi vi se face foame, mâncaţi un fruct sau un iaurt degresat. Înainte de mesele principale beţi un pahar cu apă amestecat cu sucul unei jumătăţi de lămâie, iar între mese este bine să beţi numai sucuri naturale de fructe, mere, lămâi sau portocale.

Nu uitaţi! Beţi doi sau trei litri de apă pe zi, iar de două sau de trei ori pe săptămână este foarte bine să beţi ceaiuri diuretice. Nu exageraţi însă cu aceste ceaiuri, deoarece o dată cu apa sunt eliminate şi sărurile minerale.

Protejează inima

În afara faptului că vă ajută să slăbiţi, consumul acestor alimente îmbunătăţeşte memoria, revitalizează organismul, încetineşte procesul de îmbătrânire şi protejează aparatul cardiovascular, prevenind apariţia aterosclerozei, a accidentelor vasculare, infarctului şi hipertensiunii arteriale. Totodată, aceste alimente previn formarea calculilor renali, oferă protecţie împotriva apariţiei cancerului, detoxifică ficatul, previn apariţia cariilor, stimulează vederea şi previn procesul de cădere a părului.

• Consumul de ouă la micul dejun vă ajută să vă menţineţi starea de saţietate mai mult timp.
• Consumând lichide înainte de masă, pofta de mâncare scade şi veţi reuşi să consumaţi cu mai puţin de 20% calorii.
• Adăugaţi mirodenii în mâncare. Dintre acestea, scorţişoara măcinată previne schimbările drastice ale insulinei, astfel că nivelul zahărului din sânge rămâne stabil şi nu veţi avea probleme cu slăbitul.