Main menu

header

de Ana Trifan

Moda ultimilor ani de la Hollywood, care a impus actriţe din ce în ce mai slabe, le face pe multe dintre vedetele feminine - şi nu numai - să apeleze la diete care de care mai ciudate, pentru a da jos din greutate. Iată doar câteva dintre aceste planuri bizare de slăbit.

Jennifer Aniston a consumat numai mâncare de bebeluşi
Dieta cu mâncare pentru bebeluşi a fost creată de antrenoarea de fitness Tracy Anderson, şi presupune înlocuirea tuturor meselor principale şi a gustărilor cu astfel de produse ce se vând în supermarketuri, la borcănele foarte mici. Vedete precum Jennifer Aniston, Reese Witherspoon sau Cheryl Cole au urmat şi ele acest regim. Mâncarea pentru bebeluşi taie apetitul şi te ţine sătul cu porţii foarte mici.
Deşi se presupune că e bogată în nutrienţi, mâncarea pentru copii nu e nici pe departe ideală pentru a fi consumată de adulţi, din cauză că nu conţine destule fibre, calciu sau vitamina D. Potrivit nutriţioniştilor, procesul de digestie la un adult durează aproximativ 21 de ore, ceea ce nu este cazul la bebeluşi. Mâncând alimentele rase ori pasate dedicate exclusiv bebeluşilor, o mare parte din valoarea nutriţională se pierde.
Medicii nutriţionişti mai susţin că o persoană adultă care consumă porţii destinate unui copil de câteva luni va pierde, într-adevăr, din greutate, dar cea mai mare parte va fi reprezentată de masa musculară, şi nu de grăsime, aşa cum ar fi ideal.

Demi Moore îşi punea în farfurie doar alimente crude
Cei care urmează dieta cu crudităţi, numită şi „biblică”, trebuie să consume doar alimente negătite şi neprocesate, cum ar fi legume crude, fructe, nuci, seminţe, alge sau peşte. Celebrităţi precum Demi Moore, Katie Holmes sau Taylor Swift au încercat această dietă. Nutriţioniştii susţin că regimul este bun pentru detoxificare dacă este ţinut doar o săptămână şi dacă include consumul de peşte, care asigură proteine şi grăsimi de calitate. Vegetarienii, în schimb, vor avea de suferit urmând acest plan alimentar, din cauza lipsei de proteine ce duce la pierderea masei musculare, dar şi la căderea părului. Pe deasupra, alimentele crude pot fi contaminate. Anumite produse, consumate crude, pot provoca diaree sau tot felul de alte deranjamente stomacale. Procesul de gătire a alimentelor nu numai că face mâncarea mai gustoasă, dar îi scade şi din toxicitate, eliminând o serie de bacterii, de exemplu.

Sarah Harding combină mesele cu… cărbune
Această dietă presupune utilizarea de cărbune medicinal la toate mesele, pentru a scăpa de toxine şi de kilogramele în plus. Cântăreaţa şi actriţa Sarah Harding e unul dintre fanii acestui regim bizar, aşa că îşi presară cărbune peste orice mâncare consumă. Vedeta susţine că acest obicei alimentar o ajută să nu se îngraşe. Cărbunele medicinal se găseşte în farmacii sub formă de tablete solide. Potrivit nutriţioniştilor, cărbunele medicinal - în special cel activat - este benefic sistemului digestiv, acţionând în special împotriva indigestiilor şi flatulenţei. Medicii atrag însă atenţia că acesta conţine cantităţi importante de săruri şi minerale ce pot fi periculoase pentru organism dacă în sistemul digestiv nu există proteine şi carbohidraţi.

Maria Callas a ţinut un vierme în stomac
O altă dietă bizară este cea care se bazează pe înghiţirea unei tenii. Viermele ajuns în intestine consumă aproape toate alimentele care intră în organism. Nu mai e nevoie să explicăm cât de periculoasă şi cât de dezgustătoare este o asemenea dietă, care ar asigura cel puţin 1 kilogram pierdut pe săptămână. O tenie poate ajunge să se dezvolte în lungime până la 10 metri. Toate amănuntele acestea neplăcute se pare că nu au împiedicat-o pe celebra Maria Callas să apeleze la această metodă disperată, cu care ar fi reuşit să slăbească peste 25 de kilograme.

Britney Spears a luat hormoni de sarcină
Un alt regim ciudat de slăbire este cel inventat de un doctor, ce propune injectarea de hormoni de sarcină în organismul celui care vrea să slăbească. Ca efect, corpul începe să metabolizeze grăsime. Aceeaşi dietă recomandă ca persoana injectată cu hormoni de sarcină să nu consume mai mult de 500 de calorii pe zi. Suma nu e greu de menţinut, având în vedere că hormonii aduc cu ei şi greţurile specifice femeilor gravide.
Numeroşi experţi au atras însă atenţia că această metodă de slăbire este deosebit de periculoasă, pentru că utilizarea hormonilor dă peste cap întregul organism. Mai mult decât atât, o dietă bazată pe doar 500 de calorii pe zi poate duce la boli grave. Avertismentele de acest tip nu au oprit-o însă pe Britney Spears să apeleze - cu succes, susţine ea - la această metodă de slăbit, care promite să te scape de 10 kilograme în cel mult şase săptămâni.

Tori Spelling „strica” hrana intenţionat
Unul dintre regimurile pe care le adoptă celebrităţi precum Tori Spelling şi Ricki Lake pentru a slăbi presupune distrugerea hranei. Spre exemplu, când îşi doresc foarte mult să mănânce ce văd ori au tendinţa să consume mai mult decât ar fi vrut dintr-un aliment toarnă pe el sare din belşug. Bineînţeles, ciocolata, prăjitura sau îngheţata cu exces de sare nu provoacă nimănui pofte, aşa că acele dulciuri nu vor ajunge niciodată să se depună pe coapse.

Elton John mestecă şi scuipă
Nu se încadrează printre vedetele „trase prin inel”, dar are şi el un secret care îl ajută să slăbească. Elton John ţine dieta „mestecă şi scuipă”. După cum recomandă inventatorul dietei, Horace Fletcher, mâncarea trebuie mestecată de 32 până la 80 de ori, până se lichefiază total, apoi este scuipată. Foarte puţine calorii ajung în acest fel în organism, aşa că persoana în cauză poate slăbi rapid.
Medicii atrag însă atenţia că aceasta nu este o dietă, ci o tulburare de alimentaţie, ce se poate compara cu bulimia (afecţiune ce presupune provocarea vomei pentru a elimina din stomac alimentele consumate), în ceea ce priveşte gradul de periculozitate. Cei care ţin această aşa-zisă dietă se pot aştepta să le cadă dinţii, să le sângereze gingiile şi să se aleagă cu afecţiuni grave ale sistemului digestiv, din cauza acidului gastric care se degajă în timpul mestecării alimentelor, ca apoi să „roadă” practic din stomacul gol.

Elvis voia să slăbească dormind
Chiar dacă nu eşti obosit, ar trebui - pentru a urma teoria dietei prin somn - să iei câteva sedative şi să te culci forţat, doar pentru a fi sigur că nu dai năvală în frigider şi că scapi de pofte. Unul dintre cei mai înflăcăraţi fani ai acestui regim de dormit a fost Elvis Presley. Efectele unui asemenea stil de viaţă presupun o imunitate scăzută, stări de nervozitate, imposibilitatea de a avea un somn normal (din cauza abuzului de sedative).

Naomi Campbell s-a subţiat cu ouă
Dieta pe bază de ouă presupune ca persoana care o ţine să consume doar albuşuri şi, din când în când, gălbenuşuri. Pe acest regim (la care a adăugat uneori câte o bucată de carne slabă ori un măr) s-a bazat şi actorul Adrian Brody când a trebuit să slăbească aproximativ 15 kilograme în şase săptămâni, pentru a intra în pielea personajului său din filmul „Pianistul”. Pe o dietă bazată pe albuşuri de ou şi fructe de pădure se axează acum şi Naomi Campbell pentru a slăbi. Fotomodelul vrea să arate perfect, deoarece de anul viitor va fi invitat permanent al unei celebre emisiuni din SUA, unde sunt selecţionate viitoare manechine.

• Din Japonia a apărut o metodă la fel de neobişnuită de slăbit: ochelari cu lentile care îl fac pe purtător să vadă mâncarea în culori neapetisante.
• „Dieta“ cu vată presupune înghiţirea câtorva bucăţi de vată înainte de masă; stomacul se va umple şi persoana în cauză va avea un apetit scăzut. Această metodă este foarte populară, mai ales printre fotomodele, care uneori utilizează şerveţele sau hârtie igienică în loc de vată.
• Dieta respiratului provine din India şi are la bază următorul stil de viaţă: inspiră, expiră, stai la soare şi vei reuşi să slăbeşti. La începutul anilor ’90 mai multe persoane au decedat din cauza acestui stil de viaţă.