Main menu

header

 

21-10-1de Cătălina Tăgârţă

- 100 de copii vor slăbi gratuit în cadrul programului

Obezitatea, un fenomen care a luat amploare în toată lumea, atacă fără milă şi copiii din România. Aşa se face că statisticile arată cifre îngrijorătoare: peste 40% dintre micuţii români sunt obezi. Din dorinţa de a face ceva pentru aceştia, în cadrul proiectului „Trăim sănătos”, Fundaţia Wings a creat programul împotriva obezităţii infantile „Mănâncă sănătos, fă sport!”. Prin acesta, reprezentanţii fundaţiei îşi propun să ajute 100 de copii să deprindă un stil de viaţă sănătos şi să scape de kilogramele în plus.

Se doreşte schimbarea mentalităţii
Proiectul se întinde pe durata unui an şi militează pentru un stil de viaţă sănătos, întrucât iniţiatorii lui se ghidează după ideea că o conduită alimentară greşită deprinsă în copilărie se răsfrânge asupra adultului de mai târziu. „Scopul nostru este să educăm părinţii, copiii, profesorii sau tutorii cu privire la importanţa alimentaţiei în viaţa unui minor, asupra mişcării şi stilului de viaţă sănătos. De-a lungul unui an, noi selectăm 100 de copii care vor urma, în mod absolut gratuit, programe de consiliere şi de slăbit. Dincolo de slăbit, scopul nostru este să schimbăm mentalitatea oamenilor, care trăiesc cu impresia greşită că un copil frumos trebuie să fie neapărat gras”, ne-a explicat Rebeca Walter (foto stânga), preşedinte al Fundaţiei Wings.

Fac exerciţii fizice sub stricta supraveghere a unui medic
Programul se adresează copiilor supraponderali şi obezi, care au reale probleme de sănătate. Pentru a-şi atinge obiectivul, specialiştii au decis că e nevoie de trei întâlniri pe săptămână cu copiii. Aceştia vor efectua exerciţii fizice sub stricta supraveghere a unui antrenor, care le va crea programe personalizate. De asemenea, micuţii (care au vârste între 7 şi 14 ani) vor urma cursuri de înot, vor fi consiliaţi de medicul nutriţionist Alin Popescu (care le va crea un meniu special, personalizat), dar şi de un psiholog şi de un medic pediatru.

„Vrem să tratăm cauza”
Momentan s-au înscris în program doar 20 de copii, care au fost împărţiţi în două grupe, ceea ce înseamnă că mai sunt libere 80 de locuri. Persoanele care vor să facă înscrieri pot afla informaţii suplimentare pe site-ul www.fundatia-wings.ro. Pentru început pot beneficia de serviciile gratuite numai copiii din Bucureşti şi zonele limitrofe Capitalei, dar reprezentanţii Fundaţiei Wings au în plan extinderea programului la nivel naţional în următorul an. „De obicei, părinţii sunt primii care conştientizează că micuţul lor are o problemă şi imediat ce se întâmplă asta îşi doresc să ia măsuri, să îi schimbe viaţa. E foarte important să se discute cu fiecare copil în parte şi cu părinţii, pentru a se afla istoricul familial. Psihologul încearcă să discute cu copilul şi să afle care sunt cauzele pentru care consumă diverse alimente şi de ce optează pentru cantităţi mari. Noi vrem să tratăm cauza, iar faptul că aducem mai mulţi copii cu aceeaşi problemă în acelaşi loc face să dispară acel sentiment de inferioritate pe care ei îl simt la şcoală, de exemplu. Aici se formează, practic, o comunitate, copiii scapă de starea de jenă, se simt mai liberi, înţeleşi, realizează că au aceeaşi problemă şi sper să înveţe unii din experienţa celorlalţi. Nouă ni se pare un câştig să facem asta”, a mai spus Rebeca Walter.

Trebuie să înţeleagă ce înseamnă un stil de viaţă normal

Dincolo de slăbitul în sine, copiii trebuie să înţeleagă ce înseamnă un stil de viaţă sănătos. Dacă vor face asta, vor învăţa cum şi cât să consume, să mănânce calitativ, nu cantitativ, şi doar atunci vor putea spune că au găsit cheia succesului. Iată şi câteva recomandări generale, adresate copiilor cu probleme de greutate, care, din cauza timpului sau a distanţei, nu se pot înscrie în program. „Trebuie să ţinem cont de câteva recomandări generale: fără fast-food şi semipreparate, fără mese după ora şapte seara, iar dulciurile trebuie să fie ori consumate în cantităţi reduse, ori înlocuite cu fructele. E necesar să se elimine gustările între mese, iar în loc de ciocolată e mai bine să se consume îngheţată, de exemplu, dar cu moderaţie. O altă regulă de bază ar fi respectarea orelor de masă şi efectuarea exerciţiilor la domiciliu. Doar prin aceste simple măsuri pot pierde între două şi cinci kilograme în primele două săptămâni de dietă”, a spus şi Paul Tomotaş (foto dreapta), partener în proiectul „Mănâncă sănătos, fă sport!”.

• Micuţii care doresc să slăbească prin programul „Mănâncă sănătos, fă sport!“ trebuie să se înscrie cât mai repede pe site-ul Fundaţiei Wings: www.fundatia-wings.ro. Mai sunt circa 80 de locuri disponibile.