Main menu

header

de Dana Purgaru

Oamenii de ştiinţă se laudă că au descoperit soluţia la epidemia de obezitate ce a cuprins planeta: mâncarea „inteligentă”. Aceasta transmite creierului mesajul de saţietate mult mai devreme decât o face în acest moment stomacul nostru.

Se intervine în „mesajul” transmis de stomac spre creier
O echipă de oameni de ştiinţă din Olanda lucrează la conceperea unor alimente-minune, ce urmează să conţină o substanţă chimică specială ce imită mesajul de saţietate pe care stomacul îl trimite către creier atunci când am mâncat foarte mult. Cercetătorii speră că, prin transmiterea acestui mesaj mai devreme, creierul poate fi păcălit să nu mai permită consumul excesiv de alimente. „Ştim mecanismul prin care nutrimentele interacţionează cu celulele din stomac care transmit către creier, prin hormoni, mesajul de «stomac plin»”, a explicat Jens Holst, un endocrinolog membru al echipei de cercetători.
Cercetătorii au reuşit să decodeze mesajul pe care stomacul îl transmite către creier, dorind să folosească acum această reuşită pentru a combate obezitatea. Holst a descoperit o moleculă în stomac, intitulată GLP-1 (în engleză, glucagon-like peptide-1), ce acţionează asupra regiunii din creier ce reglează apetitul.

Hormonii de saţietate deţin rolul-cheie
Cercetătorul lucrează acum în cadrul unui proiect de cercetare finanţat de UE, „Full4Health”, ce are ca scop identificarea mecanismului exact prin care stomacul transmite către creier mesajul de saţietate. „Există un număr de hormoni de saţietate ce ajută la încheierea unei mese. Încă nu ştim care sunt nutrienţii implicaţi în transmiterea acestui mesaj şi dacă putem manipula modul în care mâncarea interacţionează cu aceste sisteme de semnalizare”, a explicat Julian Mercer, coordonatorul acestui proiect. Cercetătorii speră să conceapă mai întâi medicamente ce imită mesajul transmis de stomac, următorul pas fiind conceperea alimentelor care conţin aceste molecule. „Idealul nostru este conceperea unor «alimente inteligente», care să transmită mesajul de saţietate către creier”, a mai declarat Mercer.

• Alimentele inteligente determină creierul să nu mai transmită senzaţia de foame.