Main menu

header

de Dana Purgaru

Scăderea ratei metabolismului o dată cu înaintarea în vârstă lasă urme adânci asupra femeilor trecute de 40 de ani care se îngraşă mai repede şi pierd mult mai greu kilogramele acumulate. De aceea este nevoie să fie luate măsuri din timp.

Mai puţine calorii
După vârsta de 40 de ani, o femeie nu mai poate mânca orice, oricât şi oricând. Aceasta trebuie să devină un fel de religie pentru ele, ce trebuie respectată cu sfinţenie. Din cauza scăderii ratei metabolismului, corpul arde mult mai greu caloriile consumate, astfel că numărul acestora trebuie diminuat cu 5% o dată la zece ani. Potrivit specialiştilor, dacă o femeie consuma 2.000 de calorii pe zi la vârsta de 20 de ani, după 40 de ani aceasta trebuie să consume în jur de 1.700 de calorii, altfel tot surplusul se depune sub formă de grăsime. Oamenii de ştiinţă au calculat că, dacă o femeie trecută de 40 de ani consumă 2.000 de calorii pe zi, ea se va îngrăşa cu 13 kg în numai un an şi va dezvolta boli precum cele cardiovasculare, hipertensiune, atac cerebral, diabet şi cancer.

Combateţi stresul
Majoritatea femeilor trecute de 40 se confruntă cu stresul atât la muncă, dar şi acasă. Aveţi grijă să gestionaţi cu grijă această problemă de timpuriu, deoarece stresul încetineşte şi mai mult metabolismul, şi acest lucru se poate reflecta în acumularea de grăsime.

Alcătuiţi-vă un plan alimentar
Aşa cum plănuiţi ceea ce veţi pune în geantă când plecaţi într-o deplasare sau ce veţi face în fiecare zi când sunteţi în excursie, aşa trebuie să vă plănuiţi cu grijă ce mâncaţi în fiecare zi şi să nu vă abateţi de la program. Ţineţi cont că în farfurie trebuie să existe hrană, nu mâncare. Aveţi grijă să consumaţi zilnic îndeajuns de multe proteine, carbohidraţi, grăsimi sănătoase, legume şi fructe, astfel încât să nu depăşiţi numărul de calorii. De asemenea, foarte important este să vă împărţiţi hrana în şase mese mici de-a lungul zilei şi să le mâncaţi la ore fixe, astfel încât corpul să nu facă depozite de grăsime, neştiind când va primi următoarea masă.

Pont! Folosiţi recipiente de mici dimensiuni pentru mâncare.

Faceţi mişcare în fiecare zi

Pentru orice persoană trecută de 40 de ani mişcarea zilnică este esenţială. O femeie care a depăşit această vârstă ar trebui să facă exerciţii aerobice timp de cel puţin 45 de minute de cinci ori pe săptămână, dar şi exerciţii de forţă, cu greutăţi, pentru întărirea muşchilor. Dacă nu dispuneţi de timp pentru a merge la o sală de fitness puteţi să vă alcătuiţi un program de mişcare în fiecare zi, care să cuprindă două plimbări în ritm alert, mers pe bicicletă sau înot, ridicarea unor greutăţi uşoare (puteţi folosi chiar şi sticle cu apă), abdomene, genuflexiuni, flotări şi orice alte mişcări ce vă pun inima, plămânii şi muşchii „la lucru”.

• În cazul în care nu vă descurcaţi cu planul alimentar, cereţi sfatul unui specialist în nutriţie, care vă va face un program adaptat nevoilor pe care le aveţi.