Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Foarte multe persoane se vaită că, deşi mănâncă sănătos - în sensul că au renunţat la produsele de tip fast-food, la prăjeli şi alte bunătăţi interzise de nutriţionişti - nu reuşesc să slăbească. Ba, mai mult, unii se îngraşă în continuare. Ei bine, rezolvarea acestei probleme vine din partea specialiştilor americani, care, în urma efectuării mai multor studii, au ajuns la concluzia că multe calorii provin din băuturi, drept pentru care e necesar să acordăm atenţie sporită acestui subiect.

20% dintre acestea sunt luate din băuturi
Potrivit studiilor efectuate de americani, 20% din totalul caloriilor zilnice sunt luate din băuturi, iar 8% provin numai din sucuri, de aici rezultând şi numărul mare de cazuri de obezitate. E bine de ştiut că saţietatea se instalează mai târziu, atunci când caloriile consumate sunt lichide, decât atunci când ele provin din alimente solide, întrucât băuturile dispar repede din stomac. Aşadar, persoanele care ţin la sănătatea şi la silueta lor trebuie să stea departe de: sucurile acidulate, băuturile energizante şi lichidele destinate sportivilor. Pe lângă faptul că băuturile răcoritoare îngraşă mai mult decât mâncarea solidă, acestea nu au nicio valoare nutritivă, au afirmat savanţii de la Universitatea Harvard într-un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”.

Sucurile naturale din comerţ pot conţine îndulcitori
Atenţie şi la produsele etichetate drept sucuri naturale. Chiar dacă ele conţin fructe şi sunt îmbogăţite cu vitamine, sunt periculoase din pricina adaosului mare de îndulcitori, de zaharuri concentrate. Un nou studiu, publicat în „The New England Journal of Medicine”, arată că persoanele care au în ADN aceşti markeri într-o cantitate mai mare decât alţii sunt supuse unui risc mai ridicat de obezitate, riscul crescând pe măsură ce creşte şi consumul de băuturi interzise.

• Persoanele aflate la cură de slăbire trebuie să ia măsuri atât în privinţa alimentaţiei, cât şi a băuturilor consumate, iar pentru a completa tabloul trebuie să facă mereu sport.