Main menu

header

21-10-1de Gabriela Niculescu

- Corneliei Marin şi lui Stelică le puteţi spune Ajutor! Vreau să slăbesc!

România se află pe locul trei în clasamentul ţărilor europene cu cel mai mare număr de persoane afectate de obezitate, iar din această statistică alarmantă s-a născut dorinţa de a ajuta persoanele supraponderale. În fiecare joi, de la ora 20:30, la Prima TV, puteţi urmări emisiunea „Ajutor! Vreau să slăbesc!”, în care mulţi dintre noi ne-am putea regăsi, cel puţin pentru anumite perioade din viaţă, când n-am fost mândri de numărul arătat de acul cântarului. Am stat de vorbă cu cei doi experţi ai emisiunii, Cornelia Marin - specialistă în nutriţie care oferă concurenţilor sfaturi preţioase legate de alimentaţia şi de obiceiurile lor, şi antrenorul nonconformist Stelian Tufaru, cunoscut drept Stelică, cel care „scoate untul” din grăsuţi.

Stelică: „Lipsa de motivaţie a unor concurenţi mă surprinde”
- Ştiu că ambii aveţi o experienţă vastă în lupta cu kilogramele celor care v-au cerut sfaturile şi ajutorul de-a lungul timpului. Cum întotdeauna se poate şi mai rău, ce lucruri vă şochează sau măcar vă uimesc la concurenţii „Ajutor! Vreau să slăbesc!”?
Cornelia Marin: Primul lucru care mă şochează este „momentul cumpărăturilor obişnuite, de zi cu zi”, adică perioada aflată înainte ca eu să încep un program cu ei, moment pe care îl vizionez pe un laptop. De fiecare dată m-a surprins negativ.
Stelică: Doar lipsa de motivaţie a unor concurenţi mă surprinde. Poate şi faptul că au o şansă de care nu vor să profite.

- Ce lucruri sunt cel mai greu de înţeles pentru cei care-şi doresc să slăbească?
C.M.: Că nu există dietă care să aibă efect pe viaţă, adică să te ajute să slăbeşti şi să nu te mai îngraşi. Există doar un stil de viaţă sănătos, pe care să-l respecţi şi pe care să-l corectezi atunci când te abaţi de la el.
S.: Cel mai greu este să înţeleagă că nu pot slăbi atât de repede cum îşi doresc. Trebuie să aibă răbdare şi să urmeze fiecare etapă a procesului de slăbire.

Cornelia Marin: „Au tendinţa de a-şi «fura singuri căciula»”
- Care sunt greşelile frecvente făcute de concurenţi?
C.M.: Unii dintre ei au tendinţa de a reduce mâncarea prea mult şi de a se înfometa. Alţii au tendinţa de a-şi „fura singuri căciula”, adică de a „ciuguli” mici gustări care par că nu contează.
S.: O parte dintre ei îşi pierd motivaţia de la început, nu au destulă încredere în ei. Iar unii nu au înţeles că nu lucrăm cu jumătăţi de măsură şi că trebuie dăruire totală pentru a obţine rezultatele dorite.

- Cât de mult contează psihicul unei persoane supraponderale care îşi doreşte o pierdere în greutate?
C.M.: Enorm! De cele mai multe ori motivaţia, adică un psihic bun, contează cel mai mult. Dacă ai un psihic bun, treci mult mai uşor peste obstacole şi te poţi mobiliza atunci când întâlneşti o dificultate care te poate face să renunţi.
S.: Psihicul este totul. Doar de el depinde dacă vor reuşi să slăbească. Dacă nu au un psihic puternic, nu vor reuşi. Sunt obligaţi să-şi schimbe modul de viaţă, şi nu le va fi uşor.

Cornelia Marin: „Cea mai bună soluţie, schimbările treptate”
- Pentru mulţi sedentari, efortul este o piatră grea de încercare. Cum ar trebui să arate un program de exerciţii fizice pentru a nu fi descurajant din start?
S.: În primele săptămâni, antrenamentul trebuie să fie uşor, fără să forţeze. Plimbări, mers vioi şi înot. Iar în sală sunt recomandate exerciţiile în circuit, cu greutăţi mici. Dacă apar dureri, vor găsi scuze să renunţe. În absenţa unei persoane care să-i ghideze, este greu, dar nu imposibil. Trebuie să se cunoască bine şi să anticipeze când trebuie să se oprească şi când să facă eforturi pentru a continua.

- Cum este indicat să se facă o schimbare a regimului alimentar? Să se renunţe la obiceiurile dăunătoare brusc sau treptat?
C.M.: Nu cred în schimbările radicale, de pe o zi pe alta. Din experienţa mea, cea mai bună soluţie e cea în care schimbările vin treptat şi în aşa fel încât să se potrivească astfel cât mai mult celui care le aplică, adică personalizate. În variantă radicală, există riscul să renunţe destul de repede.

- Ce sfat le daţi celor care vor să slăbească, dar încă nu şi-au găsit imboldul necesar să schimbe ceva în vieţile lor?
C.M.: Kilogramele în plus vin însoţite, de cele mai multe ori, de probleme de sănătate. Sănătatea este „detaliul” vieţii fără de care niciun proiect sau alt aspect nu are valoare. Dacă ei conştientizează acest lucru, nu au cum să nu se mobilizeze pentru a da jos kilogramele în surplus.
S.: Cu cât amână mai mult, cu atât le va fi mai greu să slăbească. Nu există persoană supraponderală sănătoasă! Doar ei pot avea grijă de corpul lor.

„Regulile de aur“ ale nutriţiei şi sportului

- Care sunt „regulile de aur” ale nutriţiei?
C.M.: Nu cred în reguli de aur general valabile. Reguli de aur pe care fiecare ar trebui să le particularizeze, din punctul meu de vedere, sunt următoarele:
1. Să se hrănească, nu să mănânce, adică să aleagă alimente bogate din punct de vedere nutriţional;
2. Să aleagă alimente de pe teritoriul ţării în care trăieşte şi să fie sezoniere sau din sere ecologice. Cele de import sunt în majoritate culese verzi şi pline de pesticide;
3. Să respecte două, trei mese principale şi una, două gustări şi timpul necesar digestiei lor;
4. Să acopere o gamă cât mai variată de alimente, în aşa fel încât organismul să primească toţi nutrienţii de care are nevoie;
5. Să citească atent ambalajul produselor pe care le cumpără;
6. Să aleagă varianta gătitului, pentru că numai aşa poate şti exact ce are în farfurie;
7. Să aleagă alimente care i se potrivesc, care îi priesc şi care se digeră bine;
8. Chiar dacă alege cele mai sănătoase ingrediente, acestea îşi pierd valoarea nutriţională dacă nu le găteşte corect şi cu ustensile adecvate;
9. Să se hidrateze cu apă şi nu cu sucuri;
10. Nutriţia este începutul, iar sportul completarea. Una fără cealaltă face ca valoarea fiecăreia să scadă foarte mult, iar rezultatele să fie altele decât cele aşteptate.

- Dar cele ale activităţii fizice?
S.: Din punctul meu de vedere există trei „reguli de aur” în ceea ce înseamnă mişcare: motivaţie, perseverenţă şi continuitate.

„Nu există dietă care să aibă efect pe viaţă, există doar un stil de viaţă sănătos, pe care să-l respecţi” - Cornelia Marin

 

Ultimele articole