Main menu

header

09-09-1de Cătălina Tăgârţă

- Celebrul „Doctor Oz“ vine în ajutorul celor care vor să-şi îmbunătăţească alimentaţia

Din dorinţa de a pierde rapid în greutate, oamenii adoptă tot felul de diete, mai mult sau mai puţin sănătoase. În plus, unii dintre ei chiar se amăgesc că mănâncă sănătos, înlocuind mese întregi cu produse dietetice, dar care conţin totuşi ingrediente „interzise”. Doctor Oz (foto) atrage atenţia asupra faptului că unele produse etichetate ca fiind sărace în calorii pot ascunde o cantitate mare de grăsimi, în timp ce altele, care nu conţin grăsimi, pot să ascundă o cantitate însemnată de zahăr sau sare. Vă prezentăm câteva dintre acestea.

Înlocuiţi chipsurile de legume cu tortilla
Gustoasele chipsuri de cartofi sunt înlocuite adesea cu alte chipsuri, de legume, dar puţini ştiu că ele se prepară prin acelaşi procedeu ca primele, şi anume prin prăjire. Aşadar, şi acestea pot avea aceeaşi cantitate de grăsimi şi acelaşi număr de calorii ca şi cele clasice. Ce e de făcut? Optaţi pentru tortilla cu sos salsa. Acestea sunt coapte şi nu mai trebuie să fiţi atenţi decât la cantitatea de sare. Dar asta nu înseamnă că e voie să consumaţi mai mult de o pungă.
Celebrul prezentator atrage atenţia şi că sosurile dietetice pentru salate, luate din comerţ, sunt sărace în grăsimi, dar au un conţinut mare de sare şi de zahăr. În plus, specialistul argumentează că, potrivit unui studiu apărut în „The American Journal of Clinical Nutrition”, sosurile light pentru salate împiedică absorbţia licopenului şi a betacarotenului din legume. În aceste condiţii, el recomandă folosirea vinegretei simple ori a unui sos făcut din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi piper.

Biscuiţi graham în loc de prăjituri fără zahăr
Desertul, de asemenea, poate conţine produse fals dietetice. E vorba, de exemplu, despre biscuiţii fără zahăr, dar care pot să conţină până la 9 grame de grăsimi, după cum spune Doctor Oz. De aceea, indicat este să se opteze pentru biscuiţii graham. Crocanţi precum apetisantele fursecuri, ei conţin mai puţin zahăr decât acestea şi doar puţină grăsime.
De asemenea, în loc de jeleuri din fructe - care asigură un aport de vitamina C şi alţi nutrienţi, însă pot avea un adaos de zahăr şi ingrediente artificiale care pot să pună în pericol silueta - e mai bine să optaţi pentru fructe proaspete sau deshidratate.

• Atenţie şi la băuturile carbogazoase light sau cele cu zero calorii. Doctor Oz susţine că îndulcitorii artificiali din conţinutul acestora (aspartam - E 951, acesulfam K - E 950, zaharina, ciclamaţii - E 952 şi sucraloza - E 955) au efecte adverse şi pot duce la obezitate; înlocuiţi-le cu apă minerală cu lămâie şi cuburi de gheaţă.