Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Pentru femei, lipsa somnului a devenit un lucru comun. Femeia modernă este aproape zilnic privată de somn şi de beneficiile acestuia, aşa că binecunoscuta zicală „somnul de frumuseţe” nu prea se mai aplică în zilele noastre. Rezultatul este unul înspăimântător pentru aspectul fizic: lipsa odihnei pe perioada nopţii poate duce la îngrăşare.

Dormiţi mai mult de şapte ore pe noapte
Cercetătorii britanici au descoperit cauza kilogramelor în plus. Răspunsul este surprinzător şi neaşteptat. Potrivit acestora, obezitatea nu ţine neapărat de: mâncatul haotic, produsele bogate în grăsimi sau de lipsa exerciţiilor fizice, ci ţine de privarea de somn. Doctorii endocrinologi avertizează că, în urma studiilor realizate pe baza comparaţiilor dintre greutate, somn şi metabolism, au ajuns la concluzia că persoanele care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte ajung de obicei obeze. Motivul este unul simplu. Cu cât vă odihniţi mai puţin, cu atât organismul va cere mai multă mâncare, implicit mai multe calorii. Lipsa somnului dă frâu liber hormonului care stimulează apetitul şi în acelaşi timp îl reduce pe cel care ar trebui să anunţe organismul că aţi mâncat suficient. În plus, în acest fel se diminuează şi nevoia de a face mişcare, activitate care ar duce la arderea caloriilor şi la consumarea energiei.

Fără cafea după 18:00
Cafeaua este exclusă după ora 18:00, indiferent de gradul de oboseală acumulat, iar exerciţiile fizice înainte de culcare nu sunt recomandate, deoarece veţi adormi mai greu.
O altă băutură nerecomandată este alcoolul, care de obicei este perceput drept stimulent pentru somn. Aceasta este o greşeală des întâlnită. Licoarea lui Bahus nu este un sedativ. Dimpotrivă, vă va da o senzaţie de nelinişte, îngreunând somnul. De asemenea, renunţaţi să staţi întins în pat când vă uitaţi la televizor, această activitate crescând şansele unui somn perturbat.

Oboseala determină un aport mai mare de calorii
Este cunoscut faptul că multe femei lucrează până târziu, că problemele de la locul de muncă le însoţesc şi acasă şi că, de obicei, noaptea devine zi. Ca să nu mai vorbim despre tinerele mămici, care ajung să doarmă puţine ore pe zi. Aşadar, fiind epuizate în majoritatea timpului, de aici şi până la oboseala cronică nu e decât un pas. Una dintre soluţii ar fi să vă luaţi un concediu, în care să încercaţi să vă reglaţi somnul şi, mai ales, să vă lăsaţi problemele deoparte. După câteva zile bune de odihnă, organismul se va „încărca”, şi astfel se va ajunge la un somn normal şi o trezire naturală atunci când corpul va simţi că s-a refăcut complet.
Potrivit specialiştilor, un alt motiv pentru care persoanele plinuţe trebuie să slăbească rapid este că acestea sforăie, ceea ce duce la trezire pe perioada nopţii şi, implicit, mai puţine ore de somn, deci eventual alte kilograme în plus.

• O metodă pentru tratarea insomniei este terapia cognitiv comportamentală, ce are ca scop reeducarea creierului prin diferite metode de calmare.

Pont! Pentru a dormi bine ţineţi cont de câteva sfaturi simple: schimbaţi perna cu una mai confortabilă, aerisiţi camera înainte de culcare, beţi un ceai cu efect calmant sau o linguriţă cu extract de valeriană, citiţi, relaxaţi-vă cu muzică ambientală şi folosiţi dopuri pentru urechi, care atenuează zgomotul.