Main menu

header

20-08-1de Cătălina Tăgârţă

Majoritatea persoanelor care sunt la dietă spun adio definitiv grăsimilor. Total greşit, afirmă specialiştii. O dietă lipsită în întregime de grăsimi este periculoasă, iar pentru omul sănătos se recomandă ca grăsimile să reprezinte sub 25%-30% din aportul caloric total în fiecare zi. Însă despre ce grăsimi vorbim? Despre cele sănătoase, evident. Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a spus care sunt acestea.

Se consumă în cantităţi moderate
Aşa-numitele „grăsimi bune”, mononesaturate sau polinesaturate, au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, care ajută la slăbit, îmbunătăţesc activitatea cerebrală şi scad colesterolul rău. Grăsimile despre care vorbim au un conţinut de vitamine ridicat, ceea ce asigură strălucirea părului şi menţinerea elasticităţii pielii.
„Consumate în cantităţi moderate, grăsimile bune nu îngraşă. În schimb, o dietă lipsită în întregime de grăsimi este periculoasă. În cazul omului sănătos e bine ca grăsimile să reprezinte sub 25%-30% din aportul caloric total în fiecare zi”, ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi. Aşadar, nu e bine să renunţăm la grăsimi nici măcar atunci când suntem la cură de slăbire.

Nu mai mult de două-trei nuci pe zi
Iată ce trebuie să trecem pe lista de grăsimi bune, pe lângă uleiul de măsline. E vorba despre măslinele consumate ca atare - care conţin acid oleic, un tip de grăsime ce împiedică îngrăşarea şi conferă o senzaţie de saţietate de lungă durată, şi uleiul de rapiţă presat la rece - care, spre deosebire de cel de măsline, are cu 8% mai puţine grăsimi saturate. „Nucile, fisticul şi quinoa sunt bogate în grăsimi hrănitoare şi nedăunătoare. Fisticul intensifică arderea grăsimilor şi accelerează metabolismul, nucile crude ajută în procesul de slăbire - dar nu mâncaţi mai mult de două-trei pe zi -, iar quinoa are un aport însemnat de fibre, ce reglează digestia şi ajută la slăbit”, a mai spus specialistul.

Avocado, somon şi sardine
Persoanele aflate la dietă mai pot consuma cu încredere avocado - bogat în fibre, care reglează digestia, dar şi somon (rol antiinflamator, nu lasă grăsimile să se depună în jurul abdomenului) şi sardine (bogate în calciu, vitamina D, seleniu şi acizi graşi Omega 3, care ajută organismul să funcţioneze la capacitate maximă).

• Persoanelor aflate la dietă le sunt interzise uleiurile vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate (margarina, maioneza, alimentele procesate, chipsurile, produsele de patiserie, cofetărie şi fast-food).