Main menu

header

17-09-1de Gabriela Niculescu

După cum ştiţi din articolele anterioare, Florin Neby se numără printre cei mai de succes antrenori de fitness din România. Pe site-ul www.florinnebunu.ro, acesta abordează teme de larg interes din domeniul wellness-ului. Wellness înseamnă „stare de bine”, iar când ne referim la starea de bine a unei persoane, aceasta include toate caracteristicile (alimentaţie, mişcare, refacere) ce fac acea persoană să aibă această stare. Acum am ales să demolăm miturile legate de aceste caracteristici.

1. Aspirina reduce febra musculară
Este adevărat că ameliorează durerea prin faptul că acţionează ca şi antiinflamator, dar atunci când faci febră musculară înseamnă că muşchiul a suferit traume (fire din fibra musculară se rup), iar pentru a grăbi procesul de refacere trebuie să ai o alimentaţie corectă, care să includă o cantitate mare de proteine, pentru că acestea acţionează ca un regenerator. Însă mai ai nevoie şi de alte lucruri pentru refacere, care să relaxeze zonele afectate, cum ar fi masaj, saună, odihnă, băi suedeze etc. Nu te baza pe principiul „merg la sală să scot febra prin antrenament”, pentru că nu vei face altceva decât să încetineşti procesul de refacere, dar în acelaşi timp oboseala musculară nici nu te va lăsa să-ţi lucrezi corpul la capacitate maximă.

2. Fac antrenamentul colegului pentru a arăta ca el
Prin faptul că suntem diferiţi, acest mit este unul fals. În primul rând, colegul este mai experimentat şi în mare parte se presupune că ştie să execute corect exerciţiile din antrenament, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre tine, care eşti novice în ceea ce înseamnă sport. Chiar dacă va încerca el să-ţi explice nu va reuşi, pentru că nu o să ştie metode prin care să te înveţe. Indiferent de obiectivul tău, să creşti în masă musculară sau să slăbeşti, nu vei putea lucra o dată cu el, pentru că nu ai rezistenţă musculară şi respiratorie, nu ai coordonare, iar toate acestea se învaţă şi se câştigă în timp. Este la fel ca mersul în picioare, când suntem mici, ca mersul pe bicicletă sau ca înotul. Deci, apelează la un antrenor pentru un antrenament personalizat.

3. Dacă nu transpiri, nu munceşti îndeajuns
Este unul dintre cele mai frecvente mituri. Adică ceva de genul „Eu alerg o oră pe bandă şi nu transpir, adică nu slăbesc, ce mă fac?” sau „Merg să fac saună, pentru că acolo transpir mult şi slăbesc”. Totuşi, să înţelegem faptul că transpiraţia înseamnă apa din corp eliminată, săruri şi toxine, dar, în acelaşi timp, modalitatea corpului de a se răcori atunci când acesta este supus unui efort mai mare decât cel cu care este obişnuit în viaţa de zi cu zi. Dacă nu transpiri atunci când începi să faci efort fizic se întâmplă pentru că există posibilitatea reţinerii apei în organism din cauza mai multor factori (mănânci cu sare, inhibarea organismului), dar, o dată ce aceste lucruri sunt reglate, corpul va începe să elimine toxine ori prin transpiraţie, ori când mergi la toaletă. Secretul constă într-o hidratare abundentă. Iar în ceea ce priveşte grăsimile pe care trebuie să le eliminăm, ele practic sunt preluate de sânge şi folosite ca sursă de energie, este imposibil să iasă prin piele şi să se evapore, aşa cum poate gândesc mulţi atunci când stau câte 30 de minute în saună.

4. Un pahar pe zi nu strică
Eşti sigur că vrei să spui asta când vrei să slăbeşti? Un gram de alcool are aproximativ şapte calorii, goale, bineînţeles. Făcând un calcul, în 50 ml de alcool sunt 350 de calorii, echivalentul unei mese principale din zi. Poate că nu-ţi vine să crezi, dar, dacă vrei să slăbeşti, încearcă să faci un rabat de la „paharul” pe care îl bei în fiecare zi şi vezi ce rezultate ai în două săptămâni. Dacă ai ca obiectiv creşterea în masă musculară ţin să menţionez că alcoolul deshidratează, măreşte secreţia de hormoni catabolici, ceea ce înseamnă că muşchiul, în loc să acumuleze proteine, pentru a se reface după antrenament, el se descompune, dar scade în acelaşi timp şi secreţia de testosteron. Alcoolul este cel mai mare duşman al omului, excluzând drogurile, iar, pentru a avea rezultate, trebuie să-l elimini din viaţa ta.

5. Vreau să slăbesc mai mult la picioare şi la burtă
Sala nu este cabinetul de chirurgie plastică. Nu ai rezultate dacă nu mănânci sănătos, nu ai rezultate dacă nu vii de patru ori pe săptămână la sală, în care să-ţi supui corpul la efort, nu doar să faci trei serii de abdomene, zece minute de bandă, şi gata. Evident că nu îţi sugerez să-ţi dai ultima suflare în sală, dar trebuie să-ţi pui corpul la treabă, iar pentru că în mit este vorba despre slăbirea localizată, ţin să-ţi spun că acest lucru este imposibil. Atunci când îţi lucrezi abdomenul, fesierii, braţele, pieptul sau orice altă parte se declanşează arderile în tot corpul, pentru că acesta funcţionează ca o maşinărie. Resimţirea durerilor sau senzaţia de ardere de la nivelul muşchiului pe care-l lucrezi înseamnă că acesta oboseşte, nicidecum că în acel moment s-a dat startul marelui foc asupra grăsimilor de pe abdomen.

„Un gram de alcool are aproximativ şapte calorii goale. În 50 ml de alcool sunt 350 de calorii, echivalentul unei mese principale“