Main menu

header

15-10-1de Gabriela Militaru

Actriţa, considerată de unii o nutriţionistă fără licenţă, iar de alţii, o anorexică, le oferă femeilor un reţetar şi un ghid pentru tinereţea fără bătrâneţe într-un corp sănătos. După succesul înregistrat cu prima sa carte de bucate, „Fiica tatălui meu”, Gwyneth Paltrow a decis că este timpul pentru o nouă încercare, pe cât de revoluţionară, pe atât de strictă. În primăvara acestui an, actriţa, devenită un fel de lifestyle guru, a publicat cu mare aplomb o carte ce se adresează tuturor femeilor obişnuite care doresc să arate şi să se simtă bine. „Totul este bine” a fost aşteptată cu nerăbdare de milioane de admiratoare ale actriţei, femei care doreau să afle care este calea sigură pe care trebuie să o urmeze pentru a avea „posteriorul unei stripteuse de 22 de ani”, după cum Gwyneth însăşi şi-a descris opera.

Grija faţă de alimentaţie a venit din teama de a nu se îmbolnăvi
În 2002, Gwyneth Paltrow şi-a pierdut tatăl, care a murit după ce timp de mai mulţi ani s-a luptat să învingă cancerul la gât. Bruce Paltrow avea 58 de ani în momentul decesului. Dispariţia părintelui, ca urmare a unei boli atât de grave, a speriat-o pe actriţă. Foarte curând ea a început să se întrebe dacă alimentaţia sa şi a familiei era una sănătoasă. „Tot ce am învăţat despre nutriţie şi sănătate a fost ca urmare a bolii tatălui meu. Dacă voi avea o viaţă lungă şi sănătoasă va fi pentru că el nu a avut”, a spus actriţa al cărei părinte a fost un împătimit consumator de alcool şi tutun timp de câteva decenii. De aceea, actriţa a decis să-şi schimbe radical comportamentul alimentar, optând pentru alimente bogate în proteine şi vitamine şi evitând carbohidraţii.

A descoperit că este predispusă la alergii alimentare
Se pare că ideea de a scrie o carte, care să fie în acelaşi timp un îndrumar de reţete şi un ghid de frumuseţe fizică, i-a venit actriţei într-un moment delicat al vieţii sale. După ce a consumat o cantitate mare de cartofi prăjiţi la o petrecere, Gwyneth a început să se simtă foarte obosită. În urma unei vizite la medic, ea a descoperit că este predispusă la alergii la mai multe categorii de alimente. Printre acestea se numără ceea ce am putea, în mod normal, să numim „bunătăţi”: produse lactate, gluten, zahăr, cafea, alcool, cartofi, porumb, carne roşie, soia şi ouă de găină. De aceea, ea a simţit că este momentul să scrie o carte cu reţete care nu conţin ingrediente dăunătoare pentru organism, cum ar fi: pâinea, carnea roşie, laptele de vacă, vinetele, roşiile, căpşunile etc., carte ce ar ajuta şi alte femei care suferă din cauza alergiilor.
După cum recomandă Gwyneth, cura sa are un efect îmbunătăţit dacă este folosită în paralel cu exersarea metodei antrenoarei sale de fitness, Tracy Anderson, care se axează pe lucrarea grupurilor de muşchi mici. Partea mai puţin atractivă a reţetelor propuse de Gwyneth Paltrow este preţul pe care ar trebui să-l plătească o femeie pentru a procura toate ingredientele necesare respectării regimului. Dacă totuşi o femeie decide să investească bani şi răbdare pentru a arăta bine, nu va avea decât de câştigat, le asigură actriţa pe femei.

Se începe cu o cură de detoxificare
Gwyneth le sfătuieşte pe femei să înceapă să-şi schimbe comportamentul alimentar printr-o cură de detoxificare care durează şapte zile.
Ziua 1
Cura de curăţare a organismului debutează cu un program alimentar mai lejer în prima zi, în care, dimineaţa, se consumă un suc verde, care este un amestec de varză creaţă, măr, lămâie, mentă şi ghimbir. Între mese se pot consuma alune în apă. Gwyneth consideră că alunele obişnuite sunt greu de digerat, de aceea este de preferat ca ele să fie consumate în apă. La prânz se serveşte o supă din frunze de sfleclă roşie, care este aparent mai delicioasă decât ne-am putea imagina. Ca desert, se recomandă un fel de îngheţată pe bază de pudră de cacao şi avocado. La cină se consumă grătar de pui condimentat cu paprika.
Ziua 2
După ce la micul dejun şi prânz pot fi consumate aceleaşi alimente ca şi în ziua precedentă, la cină, Gwyneth recomandă chifteluţe. După cum era de aşteptat, nu este vorba despre obişnuitele chifteluţe făcute din pâine, ouă, carne roşie şi lapte. Cura de detoxificare conţine chifteluţe făcute din carne de curcan şi ruccola. În acelaşi timp, sosul de roşii este înlocuit cu sos de broccoli.
Zilele 3 şi 4
Spre nemulţumirea celor care doresc să urmeze cura de detoxificare a actriţei, dieta devine mai severă după a treia zi. În timp ce metoda antrenoarei Tracy Anderson arde calorii şi tonifică muşchii, cura lui Gwyneth pune la încercare poftele femeilor. În aceste zile, sucul proaspăt de varză creaţă este la discreţie pe tot parcursul zilei, în timp ce singura masă solidă constă în peşte la grătar, în sos de anşoa.
Ziua 5
Spre finalul dietei de curăţare a organismului, blenderul devine din ce în ce mai solicitat. Gwyneth recomandă practic ca tot ceea ce se consumă să aibă consistenţa unui shake. Cea mai delicioasă „horchata” conţine alune, seminţe de susan, orez, orz şi alune de pământ, la care se adaugă miere de albine.
Zilele 6 şi 7
Ultimele zile ale dietei combină alimentele consumate în zilele precedente la micul dejun şi prânz. Pentru cină, Gwyneth le îmbie pe femei cu o reţetă de peşte acoperit cu condimente şi preparat la grătar.
Interesată de feed-back-ul pe care noua sa carte l-a produs în rândul femeilor, Gwyneth Paltrow a conchis că cele mai multe femei care au respectat dieta sa de detoxificare s-au simţit excelent la finele săptămânii. „Femeile se pot bucura de o privire mai clară, piele strălucitoare şi corp tonifiat”, este concluzia la care a ajuns actriţa.

15-10-2Meniuri delicioase de fiecare zi
După ce au rezistat cu eroism celor şapte zile de detoxificare, cele mai curajoase dintre femei sunt invitate să încerce câteva dintre cele 185 de reţete sănătoase propuse de Gwyneth Paltrow şi Julia Turshen, şi pe care autoarele le propun drept comportament regulat de hrănire.
Deşi la început numai teama de a începe o altă dietă le poate determina pe femei să fie reticente atunci când aleg să cumpere o carte cu reţete utile, odată făcut acest pas, ele se pot bucura de rezultate minunate. Mai ales dacă aleg cartea lui Gwyneth Paltrow. De la cocteil de fructe la găluşte vegetariene, urmărind reţetele actriţei, se pot găti atât mâncăruri simple, cât şi complicate, toate cu rezultate delicioase.

Micul dejun
Quinoa cu ouă, varză creaţă şi ceapă verde
Pentru această reţetă delicioasă care se poate servi la micul dejun este nevoie de: 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, 1 căţel de usturoi tocat fin, 2 frunze mari de varză creaţă (fără cotor) mărunţită, 1/2 cană cu quinoa foarte bine preparat, 1 ou, 1 legătură de ceapă verde tocată foarte mărunt, sare de mare şi piper negru măcinat.
Mod de preparare: timp de un minut se căleşte usturoiul în uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă varza creaţă tocată mărunt şi se amestecă timp de două-trei minute, până ce compoziţia capătă aspectul de înăbuşit. Apoi se pune quinoa şi se lasă încă două minute, timp în care se adaugă sarea de mare şi piperul. Amestecul se serveşte pe un platou întins peste care se aşază oul prăjit, apoi se presară ceapa verde.
Ca o alternativă la această reţetă, se poate încerca şi omleta din ouă de raţă cu usturoi, ciuperci, ceapă, spanac proaspăt, ulei de măsline şi sare de mare.

Prânz
Supă-cremă picantă din cartofi dulci cu ardei iute (jalapeno) şi coriandru
Pentru masa de prânz, Gwyneth recomandă o supă cremoasă foarte delicioasă, care poate fi folosită şi în cura de detoxificare a organismului. Pentru supă se folosesc: 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, 2 cartofi dulci mari tăiaţi bucăţele, o ceapă roşie mare tăiată mărunt, 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt, 6 rămurele de coriandru legate mănunchi, 3/4 linguriţă cu chimen, 1 şi 1/2 linguriţe cu ardei iute, sare de mare.
Mod de preparare: uleiul de măsline se încălzeşte la foc mediu într-o oală largă, după care se adaugă ceapa, usturoiul, rămurelele de coriandru, chimenul, sarea şi se amestecă timp de 10 minute. Apoi se pun ardeiul iute şi cartofii. Când compoziţia începe să fiarbă, se lasă focul mic şi se mai ţine încă 30 de minute, până când cartofii se înmoaie. Se îndepărtează coriandrul şi se pune compoziţia în blender. Se serveşte fierbinte, asezonată cu frunze de coriandru.
Ca o alternativă, se poate găti salată spaniolă cu năut, ulei de măsline, ardei gras dulce, sare de mare, salată (lăptuci), ceapă verde, ardei copt, ton şi pătrunjel. Dresingul se realizează din miere, ulei de anşoa şi oţet dulce.

Cină
Chifteluţe din carne de curcan
Deşi reţeta originală de chifteluţe conţine carne roşie, Gwyneth vine cu o variantă dietetică a acestora, perfectă pentru cină: chifteluţe din carne de curcan. Pentru patru porţii se folosesc: o ceapă mică tăiată în felii mari, 2 căţei de usturoi nu foarte fin tăiaţi, 8 frunze de salvie proaspătă tăiate mărunt, 8 frunze de busuioc proaspăt tăiate mărunt, frunzele a 4 legături de cimbru tăiate mărunt, frunzele a 5 legături de rozmarin tăiate mărunt, 1/4 ceşcuţă cu pătrunjel, frunze de ruccola tăiate mari, 1/2 kg carne de curcan, 1 linguriţă cu sare de mare, 1/2 linguriţă cu piper negru măcinat, 4 ceşcuţe cu sos de roşii, 3 linguri cu ulei de măsline extravirgin.
Mod de preparare: se pun laolaltă ceapa, usturoiul, ierburile, ruccola, carnea de curcan, sarea şi piperul şi se amestecă până ce rezultă o pastă omogenă. Apoi se formează chifteluţe de mărimea unor mingi de golf. Sosul de roşii se pune la foc mic într-o tigaie adâncă. În acelaşi timp, într-o altă tigaie se prăjesc chifteluţele în uleiul de măsline timp de două-trei minute. Apoi, chifteluţele se adaugă peste sosul de tomate în tigaia acoperită parţial. Se lasă totul la foc potrivit, timp de 30 de minute. Chifteluţele se pot servi cu paste fără gluten, mămăliguţă sau amestec de broccoli.
În alte zile se pot consuma batoane de peşte cu pesment fără gluten, muştar de Dijon, maioneză Vegenaise, seminţe de muştar, condiment Old Bay şi sare de mare.

Desert
Cocteil cu pepene roşu şi mentă
Aceasta este o reţetă foarte simplă, care face parte dintr-o secţiune dedicată de actriţă în totalitate băuturilor răcoritoare. Pentru această reţetă se folosesc: trei căni mari cu apă, o jumătate de cană cu miere de albine, o legătură mică de mentă, pepene roşu tăiat cubuleţe (aproximativ 10 cubuleţe).
Mod de preparare: se combină apa, mierea şi menta într-un bol, apoi se fierb. După fierbere, menta se îndepărtează, iar siropul se lasă la răcit la temperatura camerei. Între timp, cubuleţele de pepene roşu sunt fie pasate, fie puse în blender, până când rezultă o pastă omogenă. În cazul în care rămân bucăţi neomogenizate sau seminţe, acestea se pot strecura şi apoi se îndepărtează din compoziţie. Siropul rezultat se amestecă bine cu combinaţia răcită de apă, miere şi mentă. Se lasă la frigider pentru câteva ore, şi apoi se serveşte asezonat cu o felie de grepfrut.
Ca o alternativă, se pot consuma mere coapte cu sirop de arţar, frunze de salvie şi scorţişoară.
Între mese sau după ce depun efort fizic, actriţa le recomandă femeilor să renunţe la faimoasele batoane de ciocolată şi să încerce un energizant pe bază de fructe. Pentru pasta de fructe se folosesc: pudră de zer, pudră verde (ştevie, acid citric, scorţişoară etc.), o cană şi jumătate cu lapte de migdale neîndulcit, cu gust de vanilie, o curmală şi trei sferturi de banană. Toate acestea se pun în blender şi se consumă de preferinţă imediat.

Planul actriţei a născut controverse

Deşi reţetele propuse de Gwyneth Paltrow par să dea rezultate cel puţin în cazul său, există însă nenumărate controverse iscate de publicarea cărţii sale. Unii autori consideră că actriţa promovează teama faţă de mâncare. Alţii sunt de părere că actriţa este mult prea absorbită de propria personalitate şi de felul în care arată, încât, sub masca unei rigurozităţi exagerate, se înfometează în permanenţă. Ceea ce îi îngrijorează însă pe cei mai mulţi este faptul că actriţa insistă să le aplice acelaşi tratament şi copiilor săi. Într-un interviu acordat recent, actriţa a mărturisit că „mai de grabă aş muri decât să le dau copiilor mei supă instant”. Căsătorită din 2003 cu solistul vocal al trupei Coldplay, Chris Martin, actriţa este mamă a doi copii: Apple, de 9 ani, şi Moses, de 7 ani. Unii specialişti în domeniul nutriţiei consideră că organismul unui copil nu se poate dezvolta în condiţii optime atunci când alimentaţia sa se reduce la sucuri verzi şi peşte.