Main menu

header

22-09-1de Dana Purgaru

Sunt sportivi de primă clasă, au la activ nenumărate recorduri doborâte şi titluri câştigate, sunt puternici, frumoşi, sănătoşi şi... sunt vegetarieni. Prin rezultatele lor, aceşti atleţi au arătat lumii întregi că se poate trăi fără produse animale, în ciuda miturilor existente. Ba, mai mult, au demonstrat că se pot obţine performanţe cu „combustibil” exclusiv viu, din natură.

Lui Mike Tyson i-ar fi plăcut să se fi născut vegan
Bode Miller, campion olimpic şi mondial la schi alpin, câştigător a cinci medalii olimpice, a fost crescut de părinţi ca vegetarian la o fermă organică din New Hampshire. El susţine şi promovează stilul de viaţă sănătos şi autosustenabil.
Mike Tyson, cunoscut pentru agresivitatea sa deosebită din timpul în care practica boxul de performanţă, a devenit recent vegan. El a declarat în nenumărate ocazii că, datorită acestei schimbări, se simte plin de energie, că nu mai este la fel de agresiv şi că i-ar fi plăcut să se fi născut aşa.
Dennis Rodman, unul dintre cei mai cunoscuţi baschetbalişti din lume, susţine drepturile animalelor (este primul bărbat care s-a dezbrăcat pentru organizaţia PETA) şi nu consumă produse animale.
Multipla campioană Esther Hahn, deşi mai puţin cunoscută la noi, este surfer profesionist. A devenit vegană în 2008, după ce a fost grav bolnavă. Ea a declarat că a fost surprinsă de cât de simplă i s-a părut trecerea şi cât de bine se simte nu numai fizic, ci şi psihic.

Şi culturiştii pot avea acest stil de viaţă
Carl Lewis, cel care a primit titlul de „Atletul secolului” din partea Federaţiei Internaţionale de Atletism şi a câştigat zece medalii olimpice, dintre care nouă din aur, este vegetarian de peste 20 de ani. El a trecut la acest stil de viaţă când s-a antrenat pentru Campionatul Mondial de Atletism din 1991, unde, după cum a declarat el, a alergat cel mai bine din toată viaţa sa de atlet. De altfel, atunci a stabilit un nou record mondial.
Surya Bonaly, cea mai cunoscută reprezentantă a patinajului artistic, de cinci ori campioană europeană şi de nouă ori campioană a Franţei, este vegetariană convinsă. Ea a apărut în multe reclame ale organizaţiei PETA, ce apără drepturile animalelor şi militează împotriva vânătorii.
Scott Jurek este un ultramaratonist şi recordman cunoscut pentru faptul că a fost toată viaţa vegan. El a declarat cu numeroase ocazii că acest lucru îl ajută să alerge atât de mult.
Bill Pearl a câştigat titlul de Mr. Univers de patru ori în cadrul Campionatului Mondial de Culturism. El este vegetarian de peste 20 de ani.

Performanţe maxime
Martina Navratilova, poate cea mai mare jucătoare de tenis din toate timpurile, a câştigat 59 de titluri de Grand Slam - inclusiv Wimbeldon de nouă ori, la single, un număr-record. Vegetariană în aproape toată cariera sportivă, este la rândul său un model de urmat în ceea ce priveşte stilul sănătos de viaţă şi o mare susţinătoare a drepturilor animalelor.
Billie Jean King este o altă tenismană de mare succes vegetariană. A câştigat 39 de titluri de Grand Slam (12 la single şi 16 titluri la dublu) şi a devenit cunoscută în toată lumea pentru că a militat activ atât pentru drepturile animalelor, cât şi pentru drepturile femeilor.
Paavo Nurmi şi-a câştigat porecla de „Finlandezul zburător” după ce a câştigat nouă medalii de aur la competiţiile de alergare pe distanţe mari, inclusiv la olimpiadele din 1924 şi 1928. În timpul carierei sale sportive a fost vegetarian.
Steph Davis, una dintre cele mai bune alpiniste din lume, singura femeie care a escaladat Torre Egger într-o singură zi şi a doua femeie din lume care a escaladat El Capitan într-o singură zi, este şi ea vegetariană convinsă.

Oameni de fier şi gladiatori
Mac Danzig poate fi numit un gladiator vegetarian. El este un luptător profesionist de arte marţiale şi deţine titlurile de „Ultimate Fighter”, „King of the Cage” şi „Gladiator Challenge Champion”. Deşi luptător, Danzig este un vegetarian pasionat.
Dave Scott, supranumit „Omul de fier”, este unul dintre cei doi oameni care au câştigat şase campionate mondiale de triatlon Ironman. La acea vreme era vegetarian, lucru ce nu l-a oprit să facă performanţă.
Murray Rose, supranumit „Alga”, datorită stilului de viaţă vegetarian, a fost un foarte cunoscut înotător australian. El a câştigat patru medalii de aur la olimpiadele din 1956 şi 1960 şi a fost crescut de părinţi ca vegan.
Un alt olimpic vegetarian este Edwin Moses. Pe lângă alte performanţe notabile, el a intrat în istoria atletismului după ce a reuşit să câştige 122 de competiţii succesive între anii 1977 şi 1987, timp în care a doborât patru recorduri mondiale.
Christopher Campbell, luptător de wrestling, se numără şi el printre sportivii vegetarieni. El a câştigat numeroase medalii la competiţiile internaţionale, inclusiv la olimpiade.

• Prin recordurile doborâte şi medaliile obţinute, aceşti sportivi au devenit ambasadori ai stilului de viaţă „curat şi uşor“

Ruth Heidrich are peste 900 de medalii

Inclusă în 1999 pe lista „Cele mai în formă 10 femei din America de Nord”, la vârsta de 64 de ani, Ruth Heidrich are la activ peste 900 de medalii de aur la competiţii precum curse de 100 m, maratoane şi triatloane. Deşi sportivă toată viaţa, în urmă cu aproape 20 de ani, Heindrich a fost diagnosticată cu tumoare la sân inoperabilă. Imediat a devenit vegană şi s-a vindecat, apoi a continuat să participe la competiţii de alergare şi să promoveze acest stil de viaţă. În prezent călătoreşte prin lume şi ţine discursuri motivaţionale despre veganism şi sport.