Main menu

header

15-08-1de Gabriela Niculescu

Instructorul de succes Florin Neby ne-a oferit o serie de sugestii despre orele pe care le petrecem în sălile de aerobic, prezentându-ne avantajele şi dezavantajele programelor specifice. Aceste reguli se adresează celor care vor să slăbească, celor care vor să-şi tonifieze musculatura corpului, dar şi acelora dintre dumneavoastră care doriţi să vă relaxaţi sau să vă sporiţi mobilitatea şi să vă corectaţi postura.

Alternarea antrenamentelor creşte rezistenţa
Ca începători, încercaţi să nu intraţi la orele intense din primele şedinţe. Luaţi-vă un antrenor sau vorbiţi cu instructorul sălii pentru un antrenament în sala de fitness, care să conţină două, trei circuite, în care să lucraţi toate grupele musculare.
Dacă vorbim despre partea cardio, exersaţi la început pe bandă sau, dacă aveţi probleme cu articulaţiile sau coloana, rămâneţi la bicicletă. Alternaţi un antrenament de mers, alergare sau bicicletă de minimum 30 de minute într-o zi cu unul de circuit în sala de fitness în următoarea şedinţă. După o perioadă de minimum trei săptămâni, în condiţiile în care veniţi de cel puţin trei ori la sală, puteţi face pasul spre aerobic, unde, la fel, vi se recomandă să începeţi cu orele mai uşoare.

Programele de tonifiere vă remodelează corpul
Body Pump, Functional Training, Lift, Body Sculpt, toate aceste clase de aerobic ajută la obţinerea unei forme mai bune a corpului, cu alte cuvinte sunt clasele de tonifiere. Acestea sunt programele de aerobic în care ridicăm greutăţi mici sau medii, în care mişcările se pot alterna cu exerciţii efectuate cu greutatea corpului, iar nivelul de ardere a grăsimilor este unul mediu. Tema este aceea de a lucra musculatura, astfel încât rezultatul final să fie un corp tonifiat. Evident că aceste ore nu-şi vor atinge obiectivele propuse de fiecare dată fără o alimentaţie corectă, bazată pe un echilibru între carbohidraţi şi proteine.
În principiu, aceste clase sunt destinate celor care vor să îşi menţină forma fizică şi, îmbinate cu una sau două ore de cardio, celor care vor să slăbească. Trebuie menţionat faptul că masa musculară nu creşte în astfel de situaţii. Dacă vă doriţi scăderea în greutate, cu siguranţă alimentaţia se va axa pe un aport ridicat de proteine şi grăsimi sănătoase, dar mai scăzut de carbohidraţi.

Clasele de cardio vă ajută să slăbiţi
Printre programele de cardio se regăsesc Spinning, Rebound, Zumba, Kangoo Jumps, Cycling, iar obiectivul acestora este să ardă cât mai multe grăsimi. Cum? Este foarte simplu: ridicând pulsul prin mişcările executate rapid, organismul foloseşte mai multă sursă de energie, carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Aceasta este ordinea, deoarece corpul uman foloseşte sursele de energie în funcţie de rapiditatea cu care le poate procesa. Ceea ce înseamnă că, în orele de cardio, organismul nostru va ajunge mult mai repede la arderea grăsimilor în comparaţie cu orele de tonifiere. Totuşi, nu exageraţi cu aceste clase, pentru că, în combinaţie cu o alimentaţie corectă, nu vor face altceva decât să vă slăbească, şi atât. Nu veţi ajunge să aveţi un corp tonifiat numai din orele de cardio. Pentru a avea o formă frumoasă a corpului trebuie să faceţi un „mix” între orele de cardio şi cele de tonifiere, astfel încât să puteţi face câte două din fiecare pe săptămână. Doar aşa, toţi muşchii corpului vor lucra la modul propriu şi vor căpăta formă. Chiar dacă obiectivul dumneavoastră este să scădeţi în greutate, mai mult ca sigur nu vă va plăcea să aveţi pielea lăsată sau un corp fără tonus muscular în momentul în care vă veţi apropia de finalul obiectivului.

Orele „Zen” aduc beneficii posturii
Despre orele de Pilates, Yoga, Power Yoga, Tai Chi, Port de Bras, Stretching, Florin Neby consideră că sunt un mod de relaxare, contrar celor ce pretind că aceste activităţi lucrează intens anumite grupe musculare, fiind cea mai bună alternativă atunci când vremea este urâtă şi nu puteţi merge la jogging sau la o plimbare în parc. În funcţie de antrenorul care vă îndrumă, în timpul orelor puteţi avea beneficii asupra posturii sau vă puteţi consolida anumite zone ale corpului, dar aceste efecte vor apărea în timp, şi numai dacă cel care coordonează clasa explică într-un mod corect din punct de vedere tehnic mişcarea pe care o execută. În acest gen de antrenamente contează foarte mult ca antrenorul să respecte principiile de bază ale unei ore de Pilates, Yoga, Stretching..., asta pentru că la finalul orei trebuie să aveţi o senzaţie de alungire a corpului.

Menţinerea: sportul, alimentaţia corectă şi odihna, ca mod de viaţă
Dacă obiectivul dumneavoastră este unul de tonifiere, încercaţi să vă axaţi mai mult pe orele care au acest specific. În plus, pe lângă cele minimum trei clase de exerciţii fizice în sala de aerobic, este de preferat să adăugaţi şi o zi de cardio. Are rolul de a vă susţine nivelul de ardere a grăsimilor şi de a regla rezistenţa cardio-respiratorie, lucru care va ajuta mai bine ora de antrenament.
Menţinerea formei corpului este una dintre cele mai grele părţi din ceea ce înseamnă drumul spre o viaţă sănătoasă. Asta pentru că, atunci când vreţi să vă păstraţi condiţia câştigată, sportul, alimentaţia corectă şi odihna trebuie să devină un mod de viaţă. Dacă nu faceţi asta din plăcere şi nu vă găsiţi un echilibru între toate aceste elemente, nu aveţi cum să vă menţineţi. În ceea ce priveşte antrenamentul, acesta trebuie să fie unul progresiv.

„Reţineţi faptul că alimentaţia şi refacerea după efort sunt caracteristici fără de care nu aveţi cum să obţineţi rezultate, iar pentru acestea, numărul de şedinţe alocate sportului pe săptămână trebuie să fie de minimum patru!“ - Florin Neby

Exerciţiile de fitness măresc masa musculară

Dacă vreţi să acumulaţi masă musculară, vă puteţi baza pe exerciţiile în sală, pe care, la început, trebuie să le faceţi fără surplus de greutate; asta pentru a învăţa corect mişcările din punct de vedere tehnic. În realizarea acestui scop trebuie să renunţaţi la antrenamentele de cardio şi să lucraţi doar exerciţii fizice de fitness sau să participaţi la clasele de aerobic unde se lucrează cu greutăţi mai mari şi într-un ritm mai lent, aşa cum este Pump sau Lift. Încercaţi să măriţi cantităţile per porţie atunci când vine vorba despre alimentaţie, mesele să fie cât mai diversificate, creşteţi cantităţile de carbohidraţi şi de grăsimi, iar pe cea de proteine păstraţi-o mai scăzută decât celelalte două.

• Neby vă ajută să slăbiţi şi să vă menţineţi în formă, iar detalii găsiţi pe site-ul www.neby.ro