Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Vegetarianismul, veganismul şi raw veganismul au căpătat din ce în ce mai mulţi adepţi în ultimii ani şi se poate observa lejer un trend ascendent în materie de stil de viaţă. Însă, atunci când vă hotărâţi să lăsaţi în urmă omnivorismul pentru una dintre formele de nutriţie prezentate mai sus, trebuie să ştiţi că trecerea trebuie să fie treptată. O schimbare bruscă a stilului de viaţă poate duce la tulburări serioase ale metabolismului.

Alegeţi produse vegetale ce conţin fibre şi proteine
Înainte de a pune la punct detaliile schimbării stilului de viaţă trebuie să ştiţi deosebirile dintre vegetarieni, vegani şi raw vegani.
Veganii elimină din dieta lor toate produsele de origine animală, inclusiv lactatele. Vegetarienii, în schimb, nu consumă carne, dar includ în dietele zilnice produse lactate şi ouă. Iar când apare termenul „raw” lângă veganism sau vegetarianism înseamnă că produsele consumate sunt în stare crudă, nimic nu se prepară termic.
Organismul uman este obişnuit să funcţioneze după o anumită rutină. În momentul în care apar schimbări bruşte, metabolismul este perturbat şi modul său de a ne atenţiona că ceva nu e în regulă este apariţia problemelor de sănătate. În schimb, dacă trecem treptat de la omnivorism spre veganism sau vegetarianism, organismul are timp să se adapteze, fără a crea neplăceri. Astfel, puteţi începe să scădeţi numărul meselor dintr-o lună ce includ carne de la 12, de exemplu, la opt. Luna următoare le reduceţi la cinci, în cea care urmează, la două, până ajungeţi să eliminaţi complet carnea din alimentaţie în decursul a trei-cinci luni. Tot treptat eliminaţi din alimentaţie lactatele şi ouăle, în cazul în care treceţi la veganism. În tot acest timp, trebuie să aveţi grijă să înlocuiţi carnea şi lactatele cu produse vegetale ce conţin fibre şi proteine, precum quinoa, năut, linte, uleiuri presate la rece de cânepă, de şofronel sau de in, nuci, legume şi fructe cât mai variate.

• Beneficiile veganismului apar datorită faptului că sunt consumate mai puţine grăsimi saturate, mai puţin colesterol şi mai mulţi nutrienţi sănătoşi, precum fibre, magneziu, potasiu şi vitamine