Main menu

header

de Cristina Cristache

30% din populaţia României suferă de obezitate, cel puţin aşa arată rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii. Fluctuaţiile de greutate sunt o tulburare des întâlnită, mai ales la femeile de peste 30 de ani, care declară că le este mult mai greu să slăbească decât în prima tinereţe, drept pentru care recurg la soluţii drastice cum ar fi dietele hiperproteice. Acest tip de alimentaţie presupune eliminarea oricărui produs vegetal şi înlocuirea lui cu unul animal, plin de proteine. O astfel de dietă vă poate face mai mult rău decât bine. De ce?

Prea multă carne face rău inimii
Nutriţioniştii avertizează că excesul de ouă, lactate şi carne poate cauza afecţiuni arteriale şi cardiovasculare. În plus, în timpul dietei, organismul se răzbună pentru că este privat de foarte mulţi nutrienţi şi, astfel, apar şi alte probleme neplăcute precum stări de leşin, probleme la colon, oboseală, depresie, probleme renale, migrene, lipsă de energie, transpiraţie abundentă şi urât mirositoare, respiraţie urât mirositoare, constipaţie, coşmaruri, dereglări menstruale sau chiar lipsa menstruaţiei.

Acidizează organismul şi cresc celulele canceroase
Hormonul de creştere IGF 1 din carne stimulează înmulţirea celulelor tumorale. Cel mai frecvent este cancerul de colon, cauzat lipsei fibrelor şi intoxicării intestinale cu reziduuri greu de eliminat. Publicistul Norbert Treutwein, autorul cărţii „Hiperaciditate - bolnav fără motiv”, scrie că migrenele şi reumatismul, cancerul, infarctul miocardic şi diabetul, psihozele şi nevrozele sunt întotdeauna însoţite de o aciditate crescută. Explicaţia e simplă: mâncând foarte multe proteine şi neavând glucidele şi carbohidraţii de rigoare, amoniacul, care rezultă din metabolismul proteinelor, nu poate fi eliminat în mod natural de organe, şi atunci iese prin transpiraţie şi respiraţie, pentru că organismul intră în aşa-zisa acidoză.

Îmbolnăvesc organele şi oasele
Amoniacul rezultat din consumul excesiv de alimente proteice intoxică, în primul rând, sistemul nervos, lucru care, pe termen lung, poate duce la apariţia unor boli degenerative şi la declanşarea sau agravarea bolilor autoimune. În procesul de detoxificare pe care îl va declanşa organismul pentru a scăpa de excesul de amoniac, o serie de organe vor fi hipersolicitate, iar o astfel de dietă poate cauza, pe termen lung, afecţiuni grave la nivelul acestora. Regimul alimentar bazat exclusiv pe carne, lactate şi ouă epuizează practic organele interne, cu precădere rinichii, colonul şi ficatul, şi aduce în organism o avalanşă de antinutrienţi proveniţi din alimentele de origine animală de producţie industrială. Mai mult, pentru a reechilibra pH-ul, organismul va recurge la rezervele de calciu din oase, ceea ce, în timp, duce la osteoporoză.

Îmbătrânesc pielea şi accentuează celulita
Cu adevărat, dietele hiperproteice duc la o pierdere rapidă în greutate, dar nu prin distrugerea ţesutului adipos, ci prin scăderea conţinutului intestinal şi eliminarea apei din organism. Dacă acestui regim i se adaugă un sistem limfatic leneş, vă veţi trezi cu un corp slab, dar flasc şi cu multă celulită. Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul limfatic suprasolicitat nu mai asigură rolul său de filtrare, iar anumite proteine animale stagnează în ţesutul gras. Nutriţioniştii avertizează şi asupra efectelor negative pe care mediul acid şi procesele oxidative, generate de metabolizarea excesului de proteine, le au asupra părului şi pielii. Pe termen scurt se observă o scădere a calităţii firului de păr, unghiilor şi pielii, un aspect lipsit de tonus, dar şi un efect yo-yo extrem de puternic, o dată cu întoarcerea la alimentaţia obişnuită.

• Pentru a asigura compatibilitatea alimentară este bine să respectaţi nişte reguli: fructele se mănâncă înainte de masă cu cel puţin 30 de minute sau constituie o masă separată; dulciurile nu se consumă după mâncare; laptele este un aliment complex şi greu de digerat, astfel că trebuie băut cald şi, eventual, condimentat, necombinat cu alt aliment; nu se bea apă rece în timpul mesei ori după, ci doar apă călduţă

Consumaţi-le cu moderaţie!

Un consum de 1 g proteine/kg corp/zi este esenţial pentru buna funcţionare a organismului şi nu prezintă riscuri. Acestea dezvoltă musculatura şi menţin colagenul, constituie piatra de temelie a enzimelor, hormonilor, factorilor imunitari şi a multor procese esenţiale pentru organism. Pentru a contracara efectele negative ale acestora trebuie doar să adăugaţi în dietă legume, fructe şi cereale. Spre deosebire de proteinele de origine animală, cele vegetale nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate. Singurul dezavantaj este că nu sunt complete, adică nu conţin cei opt aminoacizi esenţiali de care aveţi nevoie. Soia este singura legumă care conţine toţi cei opt aminoacizi esenţiali, însă şi combinaţia altor legume poate balansa carenţele nutritive.