Main menu

header

de Dana Purgaru

Aveţi dificultăţi în a da jos kilogramele în plus, deşi aveţi grijă la alimentaţie şi consideraţi că aveţi un stil de viaţă sănătos? Iată câteva motive pentru care kilogramele în plus se încăpăţânează să nu vă părăsească.

Mâncaţi prea mult la o masă
În cazul în care consumaţi prea multe calorii la o masă riscaţi ca surplusul să se depună. Împărţiţi-vă mâncarea în cinci-şase mese de-a lungul zilei şi nu săriţi niciodată peste micul dejun. Un alt truc este să folosiţi farfurii şi tacâmuri mici şi, preferabil, să vă împărţiţi mâncarea în mai multe boluri.

Nu beţi suficientă apă
Înainte de fiecare masă beţi cel puţin un pahar cu apă. Astfel puteţi avea grijă să vă hidrataţi suficient şi, în plus, veţi observa că veţi mânca mai puţin. În acest sens, un studiu recent arată că adulţii care beau două pahare cu apă înainte de a mânca pierd cu aproape două kilograme mai mult decât cei care nu consumă apă înainte de masă. Această concluzie este susţinută de un alt studiu, care arată că femeile care consumă mai multă apă în timpul dietei slăbesc mai mult decât cele care beau sub un litru de apă pe zi.

Faceţi asocieri nepotrivite de alimente
Oricât de apetisante ar fi combinaţiile alimentare precum carne cu cartofi, paste cu brânză, cereale cu lapte sau cu fructe, pâine cu ouă sau orez cu peşte, învăţaţi să consumaţi proteinele, carbohidraţii şi dulciurile la câteva ore distanţă unele de altele, pentru că acestea au timpi de digestie diferiţi. Rezultatul este că mâncarea nu va fi digerată cum trebuie, şi de aici apar gazele, balonarea, arsurile stomacale, durerile de stomac, malabsorbţia, indigestia, lipsa energiei şi îngrăşarea. Puteţi combina paste cu legume, fasole cu legume, peşte cu legume, cereale cu legume şi carne preferabil cu salate verzi. Ca regulă generală, fructele se consumă cu 30 de minute înainte de masă, nu după aceasta.

Cădeţi uşor pradă poftelor
Gustul este cel care dictează pofta, iar aceasta, la rândul ei, nu este un indicator al foamei, ci al unui instinct ce poate fi educat. Astfel, pofta de dulciuri, de produse de patiserie ori fast-food, de prăjeli sau sosuri poate fi înfrântă cu alegeri sănătoase. De cele mai multe ori, fructele săţioase, precum banană, mango sau ananas, sunt cea mai bună opţiune.

Nu vă mişcaţi îndeajuns de mult
Înviorarea de dimineaţă, mersul pe jos sau cu bicicleta până la muncă, joggingul de seară, dansul sau urcatul scărilor, efectuate în fiecare zi cel puţin 30 de minute, vor face minuni nu numai asupra siluetei, ci şi a stării generale de sănătate, atât fizică, dar şi psihică. Dacă vă este greu să vă urniţi, alcătuiţi-vă un program de mişcare, cum ar fi: luni - urcat scări, marţi - jogging, miercuri - ridicări de greutăţi, joi - mers pe jos, vineri - flotări, abdomene şi genuflexiuni, sâmbătă - dans, duminică - mers cu bicicleta.

Nu vă relaxaţi cât trebuie
Somnul insuficient şi stresul îngraşă. Mai multe studii au arătat că un număr insuficient de ore de somn şi stresul pot avea drept consecinţă creşterea în greutate, mergând până la obezitate. Acest lucru este cauzat, în general, de faptul că persoanele care dorm puţin şi care sunt stresate au un aport caloric total mai mare (provenit din „ronţăit nervos” de alimente grase, dulci şi făinoase) decât cele care se odihnesc şapte-opt ore pe noapte şi sunt liniştite.

Alegeţi produse aşa-zis dietetice
Iaurtul cu fructe conţine zahăr, băuturile carbogazoase „zero” au îndulcitori nesănătoşi, sosurile dietetice sunt „asezonate” cu multe E-uri, pâinea „de dietă” are destul de multe calorii, cerealele „la cutie” conţin zahăr, produsele din gama celor dietetice de pe rafturi sunt mult prea procesate... Iată câte capcane vă pândesc dacă nu sunteţi atenţi.

Vă este greu să renunţaţi la „micile plăceri”
O linguriţă cu zahăr la o cană cu cafea şi una la o cană cu ceai par nesemnificative, dar acestea însumează circa un kilogram şi jumătate de zahăr consumat într-o lună. Unul-doi covrigi pe zi sau două-trei felii de pâine par nevinovate, însă, dacă trageţi linie, în 30 de zile puteţi constata că aţi consumat astfel chiar şi trei kilograme de făină. Sarea presărată peste mâncare poate însuma într-o lună chiar şi o jumătate de kilogram, o cantitate foarte mare şi dăunătoare în special dacă vă confruntaţi cu retenţia de apă. Dacă adunaţi uleiul pe care îl puneţi de obicei zilnic în oală, în tigaie sau în bolul cu salată puteţi constata că într-o lună adunaţi circa o jumătate de kilogram. Încercaţi cel puţin o lună să tăiaţi de pe lista de alimente zahărul, sarea, uleiul şi produsele făinoase şi veţi observa o schimbare pozitivă când vă veţi urca pe cântar.

Obişnuiţi să luaţi masa în oraş
Deşi este mai comod să mâncaţi în oraş, atunci când ţineţi la siluetă şi, în general, la sănătate este indicat să vă preparaţi acasă toate felurile de mâncare. Astfel, puteţi avea deplin control asupra ingredientelor folosite şi nu aveţi cum să cădeţi pradă celor „ascunse” din meniurile restaurantelor. De asemenea, atunci când vă preparaţi mâncarea acasă, aveţi libertatea de a consuma cât mai multă hrană nepreparată, cum ar fi legume crude colorate, verdeaţă, nuci şi fructe pline de vitamine şi minerale.

Vă înfometaţi
Prea multe calorii îngraşă, dar şi obiceiul de a mânca prea puţine calorii are un efect negativ asupra siluetei. Chiar dacă pentru o scurtă perioadă este posibil să vă subţiaţi, înfometarea este cea mai proastă cură de săbire, deoarece kilogramele pierdute haotic se vor întoarce aproape pe nesimţite ori de câte ori veţi mânca puţin mai mult. Aşadar, sunt indicate o dietă echilibrată şi, per total, un stil de viaţă sănătos.

• Evitaţi să mâncaţi din cauza stresului, în timp ce faceţi şi altceva sau pe fugă
• Ţineţi cont de faptul că băuturile alcoolice îngraşă, în special cele dulci, cum ar fi cocteilurile, vermutul, vinul dulce, şampania, berea, martini ori ginul

Atenţie la variantele „miraculoase“!

Înainte de a începe un tratament de slăbit şi orice fel de cură restrictivă, întrebaţi medicul de familie. În cele mai multe cazuri, pastilele de slăbit conţin substanţe ce suprimă pofta de mâncare, blochează absorbţia de grăsimi (chitosan), blochează absorbţia de carbohidraţi (inhibitorii de amilază), ard grăsimile (quercetin) sau reglează tulburările metabolice (garcinia). De asemenea, abuzul de laxative - tehnică utilizată de unele persoane care doresc să slăbească rapid - duce la eliminarea unor cantităţi importante de vitamine şi minerale din organism.

Pont! Cel mai sănătos fast-food este banana