Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Orice dietă alimentară necesită, pe lângă determinare şi perseverenţă, şi odihnă şi mişcare fizică. Ştim cât de important este timpul pentru dumneavoastră, şi tocmai de aceea vă propunem o serie de exerciţii simple şi rapide, menite să vă susţină în lupta cu surplusul de kilograme.

„Înviorarea” de dimineaţă
Dimineaţa, înainte de a merge la serviciu, alocaţi zece minute pentru un pogram rapid de mişcare. Exerciţiile în forţă vă vor dezmorţi şi vă vor ajuta să începeţi ziua în formă maximă. Porniţi cu o alergare uşoară pe loc, mişcând braţele pe lângă corp şi mărind viteza treptat, timp de două minute.
Continuaţi cu aplecări ale trunchiului, cu picioarele drepte, apropiate şi braţele bine întinse, până când vârfurile degetelor ating podeaua sau ajung cât mai aproape de aceasta, apoi vă ridicaţi cu braţele în sus şi trageţi tare de ele pentru a vă îndrepta spatele. Urmează rotirile de trunchi în toate direcţiile, în timp ce ţineţi mâinile în şolduri. Repetaţi toate aceste mişcări în ritm gradat ascendent, apoi descendent, vreme de patru minute.
Un minut de genuflexiuni cu braţele întinse înainte vă va pune circulaţia periferică în mişcare. Apoi vă întindeţi cu faţa în sus şi faceţi forfecări de picioare în aer vreme de un minut.
Ultimele două minute le puteţi acorda abdomenelor, încercând să ţineţi picioarele nemişcate.

„Epuizarea” de seară
Seara, înainte de culcare, încercaţi o serie de exerciţii puţin mai dificile decât cele de dimineaţă, pentru a fi sigure că se instalează oboseala, iar somnul va fi unul profund şi odihnitor.
Începeţi cu trei serii de abdomene a câte 15 ridicări de trunchi fiecare, cu zece secunde pauză între ele.
Continuaţi cu alte trei serii de exerciţii, dar de data aceasta pentru partea inferioară a abdomenului. Aşezaţi-vă pe pat, sprijiniţi-vă pe coate şi începeţi să ridicaţi picioarele la un unghi de 45 de grade, tot de 15 ori pe serie. Picioarele trebuie să fie bine întinse şi apropiate.
Încheiaţi programul cu 30-50 de genuflexiuni.

• După fiecare şedinţă de exerciţii fizice este bine să vă „scuturaţi” muşchii şi să faceţi câteva mişcări de stretching pentru fiecare grupă musculară lucrată în parte. Astfel, nu doar veţi arde calorii, dar vă veţi şi tonifia organismul