Main menu

header

de Gabriela Bunea

Dacă v-aţi propus să daţi jos câteva kilograme într-un timp foarte scurt, atunci dieta elveţiană este cea potrivită. După cum indică şi termenul, elveţiană, avem de-a face cu o dietă foarte precisă, dar şi foarte eficientă.

Alegeţi una dintre cele două variante
Fiind o dietă foarte strictă, veţi avea ocazia să slăbiţi aproximativ 5 kg în două săptămâni dacă veţi respecta cu precizie câteva reguli. Dieta elveţiană se bazează pe consumul de legume şi fructe proaspete. Să nu credeţi însă că acum veţi deveni brusc vegetarieni! În programul acestei diete sunt incluse şi proteinele, astfel că veţi putea adăuga în meniu carne slabă, de vită, de pui sau de curcan ori peşte, dar şi lapte bătut sau ouă. Dacă nu puteţi să renunţaţi în totalitate la pâine, atunci puteţi consuma şi 50 g pâine integrală pe zi. Important este faptul că puteţi opta pentru una dintre cele două variante de dietă elveţiană. Prima variantă, cea clasică, vă va ajuta să slăbiţi 5 kg în două săptămâni, în timp ce varianta a doua, cu un singur aliment pe zi, vă va ajuta să daţi jos 7 kg în două săptămâni, fără să vă înfometaţi.

Dieta clasică
Se bazează pe consumul anumitor produse, aceleaşi, în fiecare zi. Iată care sunt alimentele pe care aveţi voie să le consumaţi zilnic pe parcursul acestei diete, dar care sunt şi cantităţile permise. Fructele şi legumele proaspete se pot consuma în orice cantitate, iar în afara acestora mai puteţi consuma două pahare (aproximativ 0,5 litri) cu lapte bătut, iaurt sau kefir, 50 g brânză dietetică de vaci sau caş, două ouă fierte, 200 g sau 300 g carne slabă de pui, vită, curcan sau peşte, fiartă, înăbuşită sau la grătar, şi cel mult o felie de pâine integrală din cereale.

Dieta cu un singur aliment pe zi
Spuneam că această variantă este foarte generoasă, deoarece nu vă înfometează. Aşadar, în prima zi veţi putea consuma pe săturate sucuri proaspete de fructe şi de legume, cartofi în a doua zi, în a treia zi orez, fructe proaspete în a patra zi, ziua a cincea este dedicată pastelor, în a şasea zi veţi putea mânca legume, iar în ultima zi de dietă veţi putea mânca însă câte puţin din toate.

Luni - Sucuri proaspete de legume şi de fructe
Pe parcursul acestei zile veţi bea în total 1,5 l sucuri proaspete preparate acasă, nu din magazin, deoarece acelea conţin aditivi şi conservanţi. Astfel, puteţi opta pentru un mix dintr-o portocală, un grepfrut şi câteva linguriţe cu suc de lămâie sau pentru un amestec de 200 ml suc de morcovi şi 100 ml suc de mere. Atunci când vi se face foame puteţi amesteca într-un blender 300 g castraveţi, o lingură cu pătrunjel tocat, 100 ml suc de roşii şi o linguriţă cu suc de lămâie.

Marţi - Cartofi
În ziua de marţi puteţi mânca până la 1 kg cartofi fierţi. Pe lângă aceştia sunt permise şi un ou fiert, fructe proaspete, o cafea dimineaţa şi ceaiuri pe parcursul zilei. Cartofii îi puteţi prepara în mai multe moduri: tăiaţi cubuleţe cu suc de lămâie, piure cu trei linguri cu lapte şi puţin pătrunjel tocat sau integraţi într-o supă pasată, cu o linguriţă cu vegeta şi verdeţuri.

Miercuri - Orez
În această zi va trebui să mâncaţi aproximativ 200 g orez brun fiert. Orezul se va fierbe în apă fără sare timp de o jumătate de oră, se strecoară şi se va împărţi în cinci porţii egale, care vor fi consumate pe tot parcursul acestei zile. Dacă nu îl veţi putea mânca simplu, adăugaţi câteva linguriţe cu suc proaspăt de roşii. Dimineaţa puteţi bea o cafea, iar în timpul zilei, multă apă minerală şi ceaiuri de plante fără zahăr.

Joi - Fructe
În afara micului dejun foarte sărac în calorii, compus dintr-o cafea, o felie de pâine graham şi o felie de carne slabă la grătar sau brânză şi un fruct, în timpul zilei va trebui să mâncaţi aproximativ 1,25 kg fructe proaspete, în afară de banane. Nu uitaţi de cei 1,5 l apă pe zi.

Vineri - Paste
Pe lângă micul dejun, format dintr-o felie de pâine integrală şi un ou fiert, plus o cafea fără zahăr, în restul zilei veţi mânca 500 g paste fierte, amestecate cu verdeaţă, roşii, două linguri cu mazăre şi o lingură cu suc de lămâie. La fel, nu uitaţi să beţi 1,5 l apă.

Sâmbătă - Legume
Astăzi aveţi voie să mâncaţi roşii, salată, gulii, fasole, morcovi sau conopidă, consumate în salate sau fierte înăbuşit. Şi, bineînţeles, cei 1,5 l apă minerală.

Duminică - De toate
Duminică vine răsplata! În această zi trebuie să vă compuneţi un meniu de aproximativ 1.000 de calorii dintre alimentele permise în zilele anterioare, care vă vor oferi senzaţia de saţietate.

• Stabiliţi orele meselor în funcţie de programul zilnic

Este indicată numai persoanelor perfect sănătoase

Această dietă este caracterizată prin lipsa carbohidraţilor, de aceea foarte important de menţionat este faptul ca, înainte de a o începe, să faceţi un set complet de analize, ca să vedeţi starea dumneavoastră de sănătate.

• Ultima masă trebuie să fie luată înainte de ora 19:00