Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Deşi foarte multe persoane îşi propun să slăbească, din păcate, puţine dintre ele reuşesc. În majoritatea situaţiilor, de vină se pare că ar fi programul extrem de încărcat atât de acasă, cât şi de la serviciu... Cu toate acestea, există o dietă care nu implică un grad foarte ridicat de disciplină, drept pentru care este uşor de ţinut chiar şi de persoanele care nu au foarte mult timp la dispoziţie. Ea este intitulată, sugestiv, „dieta corporatistului”, întrucât este inspirată din viaţa acestei categorii de persoane, care au foarte puţin timp liber la dispoziţie.

Veţi fi mai energic şi vitalizat
Spre deosebire de alte regimuri drastice, dieta corporatistului nu impune foarte multe restricţii, nu vă obligă să renunţaţi la toate alimentele preferate şi nu vă condamnă să petreceţi ore bune în sala de fitness; cu toate că exerciţiul fizic e recomandat nu doar pentru a slăbi, ci şi pentru a vă menţine starea de sănătate, aşa că nu strică să vă mişcaţi mai mult... Dieta corporatistului presupune să vă descurcaţi cu ceea ce aveţi în jur atunci când vă este foame, ceea ce înseamnă că nu este nici costisitoare. Totuşi, există reguli de bază, pe care, dacă le respectaţi, vă veţi simţi mult mai energic şi vitalizat. În plus, veţi reuşi să daţi jos circa 10-15 kilograme într-o lună.

Micul dejun, masa cea mai bogată în grăsimi
Iată care sunt aceste reguli de bază pentru dieta corporatistului. În primul rând, persoana care vrea să piardă în greutate e necesar să se hrănească foarte bine dimineaţa. Şi, cu cât se trezeşte mai devreme, cu atât mai bine. Aşadar, dimineaţa puteţi mânca orice (chiar şi ciorbă sau preparate mai deosebite, pe care în mod normal oamenii le consumă din nefericire la prânz sau seara, târziu), aceasta fiind masa cea mai bogată în calorii, glucide, grăsimi, într-un cuvânt cea mai importantă masă din zi. Doar în acest fel vă veţi asigura că aveţi un aport energetic necesar pentru toată ziua.

Beţi apă la fiecare oră
E important să beţi apă cel puţin o dată pe oră. Însă atenţie! Specialiştii recomandă să nu staţi cu sticla lângă dumneavoastră. Indiferent că luaţi apa direct de la robinet, de la dozator sau chiar dintr-un PET, e important ca atunci când intenţionaţi să beţi ceva să profitaţi de ocazie şi să vă şi ridicaţi de pe scaun. În caz contrar, dacă aveţi bidonul cu apă pe birou, puteţi fi „furat” de îndatoririle zilnice şi să uitaţi să vă mişcaţi ore în şir. În schimb, dacă vă ridicaţi de pe scaun cel puţin la fiecare oră, chiar şi pentru câteva minute, acest lucru ajută digestia şi vă ajută şi să pierdeţi calorii, chiar dacă apoi vă aşezaţi din nou.

Fără sucuri acidulate
E adevărat că dieta presupune consumarea a tot ce găsiţi în preajmă, dar o mică excepţie ar fi sucurile acidulate! Ideal e să consumaţi cât mai multă apă, plată sau de izvor. În cazul în care nu vă puteţi stăpâni poftele, încercaţi să consumaţi suc doar la ocazii, şi în cantităţi mai mici. Sau, de ce nu, puteţi opta pentru sucul proaspăt stors din legume şi fructe.

Consumaţi doar conţinutul sandvişurilor
În cazul în care nu aveţi timp să faceţi cumpărături din piaţă sau de la supermarket, şi nici nu obişnuiţi să gătiţi acasă, cu siguranţă nevoia vă „împinge” să vă aprovizionaţi de la cel mai apropiat magazin. De regulă, buticurile din preajma întreprinderilor au produse mai scumpe, dar şi sandvişuri pentru angajaţi. Aşadar, decât să mâncaţi toată ziua covrigi sau alte produse de la patiserie, mai bine optaţi pentru sandvişuri, dar ideal ar fi să nu luaţi doar unul, ci două sau trei. Regula acestei diete spune să luaţi un castron mare, puneţi în el toată compoziţia cu care sunt umplute acestea şi mâncaţi-o fără pâine. Ca să nu o aruncaţi, pe aceasta din urmă o puteţi da unui căţeluş sau vrăbiuţelor. Astfel, veţi face şi o faptă bună, dar veţi pierde şi câteva kilograme.

Cafeaua ajută digestia
Veste bună pentru persoanele dependente de consumul de cafea. Pe lângă faptul că nu e nevoie să renunţaţi la această licoare magică, e recomandat să o consumaţi şi de mai multe ori pe zi. Evident că nimeni nu spune să faceţi exces, dar ideea e în felul următor: întrucât cafeaua grăbeşte digestia, ideal ar fi să împărţiţi cafeaua de dimineaţă în mai multe porţii, pe care să le consumaţi o dată la fiecare trei ore. Pur şi simplu sorbiţi trei-patru guri de cafea dimineaţa, după câteva ore mai luaţi două-trei guri, şi tot aşa... Dar aveţi grijă şi la cantitatea de zahăr folosită. Fie optaţi doar pentru o linguriţă, fie înlocuiţi zahărul de tot cu miere.

Mergeţi la toaletă de câte ori e nevoie
De fiecare dată când corpul vă cere să mergeţi la toaletă, ar fi bine să îl ascultaţi. Din păcate, multe persoane omit semnele date de organism din cauza lipsei timpului, însă este imperios necesar să eliminaţi toxinele atunci când organismul v-o cere. Aşadar, profitaţi de fiecare pauză şi treceţi şi pe la toaletă!

Glumele colegilor ard caloriile
Indiferent cât de mult aţi avea de lucru, e important să vă şi relaxaţi! Oricum, de-a lungul timpului, studiile au arătat că persoanele care se destind şi lucrează într-un ambient plăcut dau randament mult mai bun decât cele care sunt stresate. Aşadar, dacă puteţi lucra cu muzică, fie lăsaţi radioul să ruleze pe fundal, fie ascultaţi melodii de relaxare. Şi nu uitaţi ca, măcar din când în când, să împărtăşiţi şi colegilor glumele bune pe care le auziţi. Este dovedit ştiinţific că râsul ajută la arderea caloriilor, chiar şi fără să vă daţi seama.

Nu luaţi în seamă frustrările şefului
Indiferent cât de înţelegătoare şi de bună ar fi o persoană, când ajunge să ocupe o funcţie de conducere, comportamentul său se poate schimba. Însă cea de-a opta regulă a dietei corporatistului spune să nu lăsaţi toanele şefului să vă afecteze. Nu-l luaţi în seamă nici pe el, nici frustrările sale, căci, dacă veţi face asta, apoi veţi simţi nevoia să vă refulaţi în ceva, iar cel mai la îndemână va fi mâncarea. Iar, pe lângă faptul că veţi mânca mai mult, alimentele ingerate în momentul în care sunteţi nervoşi se vor asimila toate, şi asta destul de rapid.

Ultima gustare, la ora 19:00
În principiu, puteţi mânca de câte ori doriţi, însă ideal ar fi ca ultima masă din zi să fie la maximum ora 19:00. Şi ideal ar fi să fie formată doar din legume, fructe şi carne de pui, fără pâine, sare, ulei sau dulciuri.

• Persoanele care vor să vadă rezultate bune trebuie să respecte regulile dietei corporatistului cel puţin o lună

Şi pufuleţii pot conţine E-uri

Nu mâncaţi dulciuri, sticks-uri, pufuleţi şi alte „gustări” de acest gen. Chiar dacă o pungă cu pufuleţi poate părea de-a dreptul inofensivă sau una cu fulgi de porumb este chiar recomandată, citiţi cu atenţie eticheta înainte de a pune astfel de produse în coşul de cumpărături. Din păcate, acestea nu conţin doar apă, sare şi mălai, cum cred majoritatea oamenilor, ci şi multe E-uri.